Neizvesno ko će raspisati pokrajinske izbore nakon smrti Ištvana Pastora

Nakon što su danas raspisani izbori u 65 lokalnih samouprava i za Skupštinu Srbije, očekuje se da narednih dana, a najkasnije do 16. novembra, budu raspisani i izbori za Skupštinu Vojvodine.
Neizvesno ko će raspisati pokrajinske izbore nakon smrti Ištvana Pastora
Foto: 021.rs
U planu je da i oni budu održani 17. decembra.
 
Međutim, neizvesno je ko će ih raspisati, s obzirom na to da je pre dva dana umro predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor, a jedino predsednik Skupštine može da raspiše pokrajinske izbore, piše portal Autonomija.
Kako se navodi u Poslovniku o radu Skupštine Vojvodine, "kada predsedniku Skupštine prestane funkcija pre isteka vremena (a među tim razlozima je i smrt), Skupština će na istoj, a najkasnije na narednoj sednici, započeti postupak izbora predsednika Skupštine, u skladu sa odredbama ovog poslovnika".
Sednica Skupštine Vojvodine zakazana je, pre Pastorove smrti, za ponedeljak, 6. novembar i na njoj bi, pored ostalog, trebalo da bude usvojen rebalans budžeta bez kojeg nije moguće isfinansirati održavanje izbora.
 
"Za sada, međutim, nije izvesno da li će, vanredno, na toj sednici biti pokrenuta procedura za izbor novog predsednika ili će to biti učinjeno na narednom zasedanju, kako propisi nalažu. Za izbor novog predsednika, od stranaka koje imaju svoje poslanike u vojvođanskoj skupštini, za sada se izjasnila samo Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)", piše Autonomija.
 
Portal dodaje da je realno da bude održana još jedna sednica pre raspisivanja izbora, na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o samoraspuštanju Skupštine, kao neophodnom uslovu za raspisivanje prevremenih pokrajinskih izbora.
 
Među materijalima za predstojeću sednicu takvog predloga još uvek nema, što ne znači da dnevni red neće biti dopunjen, piše Autonomija.
Dodaje se da bi, teoretski, na početku te sednice mogla biti pokrenuta i procedura za izbor novog predsednika, koji bi onda mogao raspisati pokrajinske izbore, što bi bilo "najelegantnije rešenje".
 
"Naši sagovornici iz oblasti prava, međutim, ne isključuju mogućnost da do izbora novog predsednika ipak ne dođe, odnosno da u vezi sa tim prevagne – dosta nategnut – stav da izbore može da raspiše i neko od petoro potpredsednika Skupštine", navodi se u članku.
 
Skupštinskim zasedanjem do potencijalnog izbora novog predsednika predsedavaće najstariji potpredsednik pokrajinskog parlamenta, a to je funkcioner opozicione LSV Dejan Čapo, koji bi u jednom od scenarija mogao biti taj koji će raspisati izbore za vojvođanski parlament.
 
Portal Autonomija navodi da je ovaj slučaj "bez presedana u istoriji Skupštine Vojvodine".
  • Deda Lala

    02.11.2023 07:22
    Ta 'ajde
    Poznato je da se u ovoj "drzavi" postuju Ustav i zakoni i to toliko da se u ovoj situaciju ne zna sta raditi
  • 313z

    02.11.2023 05:47
    Vrlo prosto
    Ako nazadnjacima odgovara da se održe izbori u vojvodini, biće ih, inače...
  • Branka Black Rouse

    01.11.2023 23:39
    Ambasador Hill.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti