Bez rasprave: Novosadska vlast usvojila rebalans budžeta i niz drugih odluka

Gradska vlast usvojila je odluku o rebalansu budžeta, ali i sve druge odluke na dnevnom redu Skupštine Novog Sada, bez ikakve rasprave.
Bez rasprave: Novosadska vlast usvojila rebalans budžeta i niz drugih odluka
Foto: 021.rs
Ovog puta ni opozicija u lokalnom parlamentu se nije potrudila da povede raspravu o pojedinim odlukama koje su se našle pred odbornicima.
 
Za govornicom su se tek u nekoliko navrata pojavili pojedini čelnici lokalne vlasti koji su rekli po nekoliko reči o odlukama koje su bile na dnevnom redu.
Najvažnija odluka koja je doneta jeste drugi ovogodišnji rebalans budžeta grada. Sada se u gradskoj kasi nalazi još više novca - 47,2 milijarde dinara.
 
Kako je 021.rs već pisao, rebalans je donet kako bi Novi Sad isplatio oko 1,8 milijardi dinara na osnovu izgubljenih sudskih presuda.
To je potvrdio i gradonačelnik Milan Đurić, ali nije detaljnije govorio o sudskim sporovima. Ipak, iz njegove izjave je jasno da se radi o više sporova, kao i da su u pitanju eksproprijacije zemljišta u raznim delovima grada, sa čim se Novi Sad suočavao i prethodnih godina. 
 
"Kako razvijamo grad i prolazimo preko privatnih parcela, asfaltiramo, gradimo školu ili vrtić, moramo da nadoknadimo vlasnicima privatnog vlasništva. Tako plaćamo za te neke faktičke eksproprijacije koje su bile prisutne i pre četrdeset godina, ali usled razvoja grada dešavaju se tužbe i za eksproprijacije zemljišta. Ovo je razlog zašto su ovolike sume, nije to ni jedan predmet, ni jedno zemljište, nego više fizičkih i pravnih lica. Moramo se nositi s ovim, jer imamo mogućnost ili da ne gradimo ništa ili da pokušamo da nađemo balans, ne ugrožavajući budžet, a da gradimo i razvijamo grad. Radi se o Veterniku, Futogu, Adicama, Klisi, radi se o delovima grada koji se razvijaju i sve su to slični predmeti. Veternik je tako 1973. godine imao oko 3.500 stanovnika, a sada ih ima od 25.000 do 30.000, i tako dolazi do ovoga", naveo je Đurić.
 
Dok se gradonačelnik obratio povodom glavne tačke dnevnog reda na sednici, niko iz opozicije nije ništa rekao, tako da se čini da, iako nisu glasali za rebalans i druge prateće odluke, nisu imali ni šta da prigovore.
 
Od zvanične opozicije u Skupštini, odbornici SRS-a nisu bili u sali, dok u punom sastavu nisu bili ni LSV, NDSS i POKS.
Kako nije bilo rasprave, 60 odluka, kao i još 18 pratećih kadrovskih rešenja je usvojeno za malo više od dva i po sata glasanja.
 
Više detalja o odlukama koje su doneli odbornici možete pronaći u OVOM TEKSTU.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Хигијеничарка Мира

    03.11.2023 18:47
    Шта има ко да писне и до сада су били Туте-Муте а од сада Муте-Туте ,разлика постоји једино у правопису када председавајући најави после имена и презимена партију коју одборник заступа ,па је ово одборник Покс-а не грешка СНС,онда ЛСВ не грешка СНС,па СРС не грешка СНС и тако дођосмо до одговора,да је скупштина партијска а не грађанска,да раде у интересу партије а не грађана,да су директори ЈП,ЈКП из редова партије а не грађана,да су одлуке у интересу партије а не грађана
  • Podbarac Original

    03.11.2023 14:16
    Ne postoji opozicija
    Nema opozicije u gradskom parlamentu,LSV i POKS su bili u vlasti,samo su trenutno na stand buy,dok ne prodju izbori,radikali su se vec dogovorili za buduce izbore tako da vise nisu kao opozicija,ovih ostalih 2-3 poslanika su neki supci koji cute i klimoglave,tako da je sva vlast SNS,ne trebaju ni izbori,ionako je vise od pola glasaca potkupljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti