Oni odlučuju u vaše ime: Pogledajte koje odluke će usvojiti odbornici u Novom Sadu

Skupština grada u petak razmatra drugi ovogodišnji rebalans budžeta grada, koji se prvenstveno donosi kako bi Novi Sad platio oko 1,8 milijardi dinara na osnovu izgubljenih sudskih presuda.
Oni odlučuju u vaše ime: Pogledajte koje odluke će usvojiti odbornici u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Gradska skupština će zbog rebalansa imati na dnevnom redu i više desetina odluka koje se odnose na izmene raznih programa rada javnih preduzeća, ustanova i uprava, ali većina tih odluka će samo podrazumevati štednju i brisanje dela planiranog zato što se novac preusmerava na plaćanje sudskih presuda. 

Na dnevnom redu je i odluka da se gradonačelniku dozvoli da direktno, bez konkursa, daje novac verskim zajednicama.

Takođe, tu su samo tri regulaciona plana, formiranje odbora za postavljanje dva spomenika, davanje saglasnosti na bratimljenje i saradnju sa dva grada, davanje imena nekoliko ulica i nekoliko kadrovskih rešenja.
Kako se u odluci o rebalansu budžeta navodi, gradska kasa beleži povećanje za više od pola milijarde dinara i iznosiće 47,2 milijarde dinara.
 
Međutim, više novca ne donosi nove investicije, niti značajnija davanja za socijalu, školstvo ili druge korisnike, nego pomenuto plaćanje sudskih presuda u iznosu od 1,8 milijardi dinara. Više o rebalansu 021.rs je pisao U OVOM TEKSTU.
Kako ovakvo raspoređivanje novca u budžetu utiče na funkcionisanje grada najbolje se vidi iz izmena Programa uređenja građevinskog zemljišta, koji nominalno raste za 1,4 milijarde dinara.
 
Iako ima više novca, izmene se svode na umanjenje davanja za razne radove i odlaganje pojedinih poslova, jer će baš iz ovog programa 1,8 milijardi biti dato za sudske presude, iako je već ranije izdvojeno 1,8 milijardi za plaćanje eksproprijacija. Detaljnije o izmenama Programa na OVOM LINKU.
 
Odbornici će pred sobom imati i 34 odluke koje su povezane s rebalansom, a odnose se na programe uprava, ustanova i preduzeća, pri čemu većina nema nikakve nove elemente, samo sitnije izmene i dorade dokumenata kako bi se u završnim godišnjim izveštajima ponovno pokazalo da su radili 100 odsto u skladu s planiranim. Ovo prilagođavanje izveštaja je praksa koja postoji već godinama.
 
Od drugih tačaka na dnevnom redu izdvaja se predlog izmene odluke o načinu, merilima i kriterijumima za sufinansiranje projekata izgradnje, održavanja i obnove verskih objekata na teritoriji Novog Sada. Ovim dokumentom će se omogućiti da verske zajednice dobijaju novac iz budžeta odlukom gradonačelnika, i to mimo konkursa.

Ovo je obrazloženo time da javni konkurs nije dovoljan za ove korisnike budžeta, koje neretko traže još novca i mimo konkursnog perioda. Više o ovoj odluci OVDE.
Među odlukama o donošenju regulacionih planova nalaze se izmene dva plana, i to oba po inicijativi privatnih investitora. U oba slučaja radi se o izgradnji zgrada na mestima gde su dosada uglavnom bili prizemni objekti. Tako će se objekti graditi na kraju ulice Miše Dimitrijevića i na uglu Cara Dušana, Braće Krkljuš i Teodora Pavlovića. Osim toga, skupština će razmatrati i urbanistički plan Čardaka.
 
Obornici treba da daju saglasnost i na formiranje odbora za podizanje spomenika Savi Vukosavljevu i Zahariji Orfelinu. Takođe, tu su i predlozi o uspostavljanju saradnje sa južnokorejskim Busanom i Klivlendom u Ohaju, Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Među kadrovskim rešenjima nalazi se predlog da se nakon konkursa za direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" imenuje dosadašnji vršilac dužnosti direktora Uroš Lončar, kao i da se raspiše konkurs za direktora JKP "Stan".
 
Pred skupštinom su i tri predloga za davanje imena ulicama koje do sada nisu imale ime. Dve ulice se nalaze u Veterniku, te će od sada nositi nazive Đurđevdanske i Vojislava Marića, po profesoru i matematičaru. 
 
Nova ulica koja spaja Bulevar Evrope i Rumenački put dobiće ime po policajcu Goranu Jojiću, koji je nastradao 1999. godine na Kosovu i Metohiji, u borbi sa pripadnicima OVK. 
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • mile

    05.11.2023 08:03
    za nehat prema poslu -otpusten
    Koliko sluzbenika otustena sa posla zbog Sudskih Presuda ??

    Ostasvku treba da daju PREDSEDNICI grada bez padrdona !

  • Ha

    04.11.2023 07:44
    Hm
    Znaci mi gradimo Džamiju?
  • Ime

    03.11.2023 14:55
    Prezime
    Oni genijalci kucaju poruke.. sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti