Nije bilo dovoljno: Crkvama u Novom Sadu od sada novac i mimo konkursa - uz Đurićev "amin"

Crkve i verske zajednice u Novom Sadu uskoro neće morati isključivo da apliciraju na javne konkurse da bi dobile budžetski novac - tražene iznose moći će da im delegira gradonačelnik.

Na predstojećoj sednici Skupštine grada pred odbornicima će se naći predlog izmene odluke o načinu, merilima i kriterijumima za sufinansiranje projekata izgradnje, održavanja i obnove verskih objekata na teritoriji Novog Sada.

Reč je o aktu kojim je definisano na koji način crkve i verske zajednice mogu da apliciraju i koriste novac iz budžeta.

Kako se navodi u obrazloženju izmena, ispostavlja se da javni konkurs u toku godine, namenjen isključivo crkvama i verskim zajednicama, nije dovoljan za ove korisnike budžeta, koje neretko traže još novca i mimo konkursnog perioda.

Prema izmenama, izuzev javnog konkursa, gradonačelnik Novog Sada može sredstva za sufinansiranje projekata dodeliti crkvama i verskim zajednicama i bez sprovođenja konkursa "ukoliko se radi o projektu od značaja za Grad kojim se doprinosi stvaranju uslova za očuvanje, razvoj, bogaćenje i promovisanje kulturnog nasleđa".
 
Uslov je da se za ove namene na godišnjem nivou može opredeliti najviše 25 odsto sredstava od ukupne mase odobrenih budžetskih sredstava za sufinansiranje projekata putem javnog konkursa.
 
Ni Gradska uprava za finansije, ni Gradsko veće nisu imali primedbe na ove predložene izmene, te su one upućene u skupštinsku proceduru.
 
Sednica Skupštine grada održaće se u petak, 3. novembra, a izmene će stupiti na snagu dan nakon objave u službenog glasniku, po ubrzanom postupku.
 
Kako bi dobile sredstva mimo konkursa, od verskih zajednica tražiće se da apliciraju sa projektom kao što bi činile i na javnom konkursu. Komisija će razmotriti zahteve i uputiti predlog o dodeli novca gradonačelniku, a nakon tog "amina", sledi potpisivanje ugovora sa načelnikom gradske uprave za kulturu.
Ova vanredno tražena sredstva izdvajaće se sa budžetske linije namenjene dotacijama nevladinim organizacijama. 
 
"Sve češće se u poslednje vreme javlja potreba za sufinansiranjem određenih projekata, u momentu kad je javni konkurs već okončan, a pogotovo kada su u pitanju hitni radovi na sanaciji ili održavanju verskog objekta, u kom slučaju je neophodno čekati narednu godinu", navodi se u obrazloženju izmena.

Komentari 53

  • Сремац

    01.11.2023 13:03
    Немам речи
    Знао сам да у нашем граду живи доста атеиста,али оваквих мрзитеља,не.Нека им је Бог у помоћи.
  • 002211

    01.11.2023 08:47
    Vlast i crkva - zna se već šta je to.
  • комшиница

    01.11.2023 07:45
    Ја признајем нисам нешто антицрквено настројена, али ми је јасно да се добијају средстава шаком и капом, а да наше четири првославне цркве које имају историјски значај се не зна нашта личе. Успенска црква изнутра личи на пушницу колико је чађава, остало нећу да коментаришем. Ове цркве јесу не само цркве већ и наше културно историско наслеђе. Улаже се силан новац у мегаломанске пројекте и градње нових вечито полудовршених цркава а ове стоје запуштене. Остало, без коментара....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti