Kako su poslovala novosadska preduzeća: Minus za minusom, pa subvencija

Gradska preduzeća su prvih šest meseci ove godine završila sa više od 900 miliona dinara u minusu, što je za preko 333 miliona dinara veći gubitak od planiranog.
Kako su poslovala novosadska preduzeća: Minus za minusom, pa subvencija
Foto: 021.rs
Četrnaest preduzeća je poslovalo uglavnom sa minusom uprkos tome što su dobili više od dve milijarde dinara subvencija iz gradskog budžeta. 
 
Osim toga, grad je izdvojio stotine miliona dinara za razne programe gradskih preduzeća.
U izveštaju koji je podnet Skupštini grada, za većinu javnih preduzeća nije izdvojen trud kako bi se barem u jednoj rečenici objasnili razlozi za minuse u poslovanju, već se uglavnom ponavljaju birokratske formulacije sa nabrajanjem brojeva.
Teška situacija je u JGSP "Novi Sad", koji je prvu polovinu godine završio sa minusom od 116 miliona dinara, dvostruko više od predviđenog. 
 
Minus je ostvaren iako je dobijeno 1,6 milijardi dinara subvencija iz budžeta, što se ispostavlja kao glavni prihod preduzeća. Ipak, deo ovog novca je otišao za obnovu voznog parka, nabavku 10 električnih autobusa.
 
Međutim, koliko je poslovanje GSP-a na slabim nogama govori da je za plate 1.285 zaposlenih izdvojeno milijardu dinara, polovina ostvarenih prihoda u koje se računaju i subvencije.
 
JKP "Put" je u izveštaju prikazano kao preduzeće koje je poslovalo bez subvencija, uz ostvareni prihod od 970 miliona dinara. Ovaj prihod je za 400 miliona dinara manji od planiranog.
 
Na rashodnoj strani imali su 929 miliona dinara, pa je plus 41,4 miliona dinara. Iako se ukazuje na to da nisu imali subvencije, iz budžeta su dobili 895 miliona dinara za održavanje putne privrede. Međutim, ni ovaj novac nije u potpunosti završio u preduzeću, nego je prosleđen "Put investu" kojeg javno preduzeće angažuje za radove na gradskim ulicama.
 
Spens je prvih šest meseci završio sa minusom od 60 miliona dinara. Prihode od 370 miliona dinara koje su planirani su skoro u potpunosti i ostvarili. Međutim, rashodi su porasli na 382 miliona dinara. U prvoj polovini godine nije bilo subvencija, iako su prema godišnjem planu predviđena izdvajanja. U izveštaju nije ukazano na to šta je dovelo do rasta prihoda sa planiranih 322 na 382 miliona dinara.
 
Među gubitašima se ovog puta našao i "Urbanizam", sa minusom od 30 miliona dinara, što se retko dešavalo u poslovanju ove firme. Prihodovali su 107 miliona dinara, što je 56 miliona manje od planiranog. I rashodi su bili manji od planiranog - 137,1 milion. U izveštaju je data procena da je manjak prihoda posledica toga što će poslovi koje rade biti plaćeni u drugoj polovini 2023.
 
"Stan" je takođe među gubitašima sa minusom od 36,9 miliona dinara. Oni su i predvideli da će u prvih šest meseci biti u minusu, ali znatno manjem - oko četiri miliona. Umesto planirana 341 miliona, zaradili su 267 miliona dinara. Uspelo se u tome da rashodi budu 303 miliona, iako se predviđalo da će biti 345 miliona. 
 
"Gradsko zelenilo" je bilo u plusu u prvih šest meseci i to u iznosu od 61 milion dinara. Deo toga čine subvencije od 45 miliona. Rad ovog preduzeća se finansira i tako što se iz gradskog budžeta izdvaja stotine milione dinara za održavanje zelenih površina, suzbijanje ambrozije i slične poslove u Novom Sadu. 
Dobit je ostvario i "Parking servis" - zahvaljujući subvencijama. Prvobitno je planirano da ovo preduzeće dobije pet miliona dinara, ali su subvencije iznosile 26 miliona dinara. Prihodi su veći od planiranih - 387 miliona, dok su rashodi bili na nivou planiranih - 364 miliona. Nakon prve polovine godine plus je 23,2 miliona dinara, što je više od planiranih 8,8 miliona.
 
"Vodovod i kanalizacija" bilo je u minusu od 137 miliona dinara, iako je planiran suficit. Taj suficit bi bio ostvaren da je "Vodovod" povukao sva planirana sredstva od subvencija u iznosu od 480 miliona dinara. Ipak, sadašnji rezultat su u potpunosti ostvareni prihodi u visini od 1,7 milijardi dinara, ali i veći rashodi od planiranog. 
 
Poslovanje "Informatike" je bilo pozitivno - zabeležen je plus od 20 miliona dinara, iako je planirano znatno manje - četiri miliona. Suficit je ostvaren iako su i prihodi od 430 miliona, i rashodi od 409 miliona, manji od prvobitno planiranog za nekoliko desetina miliona. "Informatika" nije dobila subvencije, a u izveštaju nema obrazloženja zašto su prihodi i rashodi manji od planiranog.
 
JKP "Novosadska toplana" je, prema izveštaju, prvih šest meseci završila sa minusom. Međutim, za deficit od 693 miliona postoji objašnjenje - građani grejanje plaćaju tokom cele godine, dok "Toplana" gas mora odmah da plati. Izvesno je da će do kraja godine preduzeće biti na nuli ili u plusu. "Toplana" je jedno od malobrojnih preduzeća koje ima objašnjenje razlike u prihodima i rashodima.
 
"Lisje" je preduzeće koje je, izgleda, dobro planiralo svoje prihode i rashode. Prihodi od 468 miliona dinara i rashodi od 426 miliona su slični onima koje su očekivali. Prvu polugodište su završili sa gotovo 300.000 dinara suficita, iako je bilo planirano da ta brojka bude dvostruka veća. Osim toga, ovo preduzeće je od predviđenih devet miliona dinara "povuklo" sedam.
 
Kao i "Lisje", tako je i "Tržnica" poslovala u skladu sa planom, uz mala odstupanja. Prihodi su bili na 269 miliona, a rashodi na 267. S obzirom na to da su imali rashode manje od očekivanih, dobra vest je da su na polugodištu u plusu većem od dva miliona dinara, iako su planirali minus od 4,7 miliona.
 
Slična situacija je i sa "Čistoćom", koja je poslovala po predviđenom - prihodi od 1,1 milijarde, a isto toliko su i rashodi. Osim očekivanih stotina miliona dinara na osnovu programa održavanja čistoće u gradu, ovo preduzeće je dobili još 100 miliona dinara subvencija.
 
"Zoohigijena" je u prvih šest meseci imala plus od 5,7 miliona dinara. Prihodi su bili u skladu sa planiranim prilivom sredstava, dok su rashodi bili manji, pa otuda i plus u poslovanju.
  • Saša

    12.10.2023 18:20
    Partija
    Koliko znam sva ta preduzeća ne proizvode ništa i ne prodaju tako da ne zavise puno od raznih otežavajućih faktora, takva preduzeća mogu vrlo lako da izračunaju rashode unapred za godinu dana i takođe prihode i na osnovu toga da vide gde su i šta su, gde da uštede i da li imaju viška radne snage. Naravno novci se izvlače na papirološki legalan način, partijsko zapošljavanje i posebno nestručan kadar, da sam direktor napravio bih reda za godinu dana.
  • Vuzla

    12.10.2023 15:27
    Pod hitno!!!
    Koliko vidim, jedino rešenje je povećati subvencije.
    Mogu samo da zamislim u kakvom grču rade ti direktori JKP-a sa ovako mizernim subvencijama.
  • Nina

    12.10.2023 09:16
    Zar se nisu ima tome pa oko 80 godina u javnim preduzećima zapošljavali partijaši...
    I gle , mi se išćudjavamo već 80 godina.....
    Mnogo smo napredovali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti