Gradska vlast zadovoljna završnim računom Novog Sada, opozicija o guranju problema pod tepih

Skupština Novog Sada je većinom glasova usvojila završni račun budžeta za 2022. godinu.
Gradska vlast zadovoljna završnim računom Novog Sada, opozicija o guranju problema pod tepih
Foto: 021.rs
Dok je vlast zadovoljna kako je utrošeno 40,5 milijardi dinara, opozicija kaže da se ne rešavaju glavni problemi u gradu, kao što su širenje kanalizacione i vodovodne mreže i saobraćaj. 

Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je ocenio da činjenica da je na osnovu poreza prihodovano 15,8 milijardi dinara pokazuje da je budžet za 2022. godinu "zdrav i građen na dobrim temeljima".

On je dodao da je najveći deo prihoda bio od poreza na zarade, što je rezultat domaćih i stranih investicija koje su dovele do smanjenja nezaposlenosti i povećanja zarada u Novom Sadu.
 
Takođe, naglasio je da je realizacija budžeta bila 89 odsto, kao i da je bilo više kapitalnih ulaganja nego u 2021. godini.
 
"Završena je realizacija 125 kapitalnih projekata, a započeti su i novi. To je pokazatelj da se Novi Sad intenzivno razvija, a taj trend će se nastaviti u ovoj i narednoj godini. Neki od realizovanih projekata su fekalna kanalizacija u Bockama, rekonstrukcija Dunavskog parka, rekonstrukcija i dogradnja OŠ 'Ivan Gundulić', izgradnja kanalizacije u Kisaču i Radnoj zoni Kać, gradnja Doma zdravlja na Adicama, izgradnja dva vrtića na Sajlovu i Veterniku, kao i izgradnja saobraćajnih površina u Save Kovačevića", naveo je Crnobarac.
 
Zamenik gradonačelnika je zaključio da je budžet u prošloj godini bio "odgovoran", jer se nije prestalo sa ulaganjima u kulturu, obrazovanje, sport i socijalnu zaštitu. 
 
Odbornica opozicione Srpske radikalne stranke Snežana Mušicki je ocenila da se ne može glasati za izveštaj o budžetu, jer nije rešen ni jedan od nagomilanih komunalnih i saobraćajnih problema.
 
"Oni navode da su preduzeća u plusu, a to su postigli time što su im uplatili 3,9 milijardi dinara subvencija. Preduzeća su i u kreditima, čak se i Grad zadužio. Oni traže novac od banaka za redovno funkcionisanje, nekad i kako bi mogli da isplate plate. Za GSP smo više puta rekli da treba da se traži novo rešenje, a ne kao sada da im se da 1,8 milijardi subvencija. Ne znamo da li je rešenje javno-privatno partnerstvo ili nešto drugo, ali je jasno da GSP ovako više ne može da funkcioniše", navela je Mušicki.
Iz SRS-a su ocenili da se iz izveštaja o radu Ombudsmana vidi da ta služba u ovoj formi nije zaštitnik građana, nego samo prepisana forma koja ništa ne radi i samo se daje privid da građani imaju kome da se žale.
 
Šef odbornika Nove DSS Bojan Radojević kaže da se problemi guraju pod tepih dok se greške pokušavaju sakriti sve većim subvencijama iz budžeta i tu je najbolji primer GSP koji dobija sve više novca, a sada je morao i da smanji broj polazaka.
 
"Mi i dalje imamo guranje pod tepih problema i ništa se ne preduzima da se ti problemi reše. Za GSP su sve veće i veće subvencije i izveštaj pokazuje da čak ni te subvencije nisu dovoljne. Najnovije ukidanje linija pokazalo je da se ne samo ništa ne radi na poboljšanju, nego je to odluka koja još više ugrožava saobraćaj i povećava zagađenje jer su građani prisiljeni da više koriste sopstveni motorni prevoz", poručio je Radojević.
 
Opozicija je kritikovala što se i na ovoj sednici ponovno donosi niz izmena regulacionih planova po predlogu investitora, poručujući da je ovo nastavak štetne investitorske urbanizacije Novog Sada kojom se ne ispunjavaju želje i potrebe građana.
 
Kažimo i da, iako opozicija nije glasala za većinu odluka, deo njih je podržao predloge za davanje imena ulica.
 
Više o tačkama dnevnog reda koji su bili na Skupštini pogledajte na OVOM LINKU.
  • Vozači iz treće

    06.04.2023 22:44
    Direktor gsp da se ugleda na onog iz čistoće. Za dva meseca je podigao firmu,resio se neradnika i sto je najbitnije-plata leže i po nedelju dana ranije sto ne pamtimo da se desilo ikada.
  • Bbb

    06.04.2023 15:56
    Ttt
    Naprednjaci rusi vam se hala u Futogu!
  • C

    06.04.2023 14:16
    C
    Mozda je gradska mafija zadovoljna dok gradjani nisu ni malo! Sta vise sve kipti od besa siromastva nezadovoljstva...samo sto ne eksplodira?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti