Novosadski odbornici ponovo glasaju u vaše ime - pogledajte šta će sve biti usvojeno

Novosadska skupština će u četvrtak razmatrati završni račun budžeta za 2022. godinu.
Novosadski odbornici ponovo glasaju u vaše ime - pogledajte šta će sve biti usvojeno
Foto: 021.rs
Osim toga, na dnevnom redu je i više izveštaja o radu javnih preduzeća, uprava i službi, šest planova regulacije i nekoliko odluka uglavnom o predaji zemljišta na korišćenje drugim državnim organima.
Budžet je, kako se vidi iz završnog računa, iznosio 40,5 milijardi dinara, u šta je uračunat i suficit iz 2021. godine u visini od 3,7 milijardi dinara. 
 
Očekivalo se da će tokom 2022. u gradsku kasu biti prikupljeno 41,4 milijarde dinare, ali ta suma nije dostignuta. 
Prilikom usvajanja budžeta za 2023. godinu, već je raspoređeno 2,6 milijardi dinara suficita, te se očekuje da na nekoj narednih sednica bude raspoređen i ostatak.
 
Pregledom završnog računa vidi se da je izvršenje stavki bilo uglavnom iznad 80 odsto, a ponegde je sav novac iskorišćen. To nije iznenađenje s obzirom na to da je u toku prošle godine bilo nekoliko rebalansa kojima su se sredstva preraspoređivala.
 
Među tačkama dnevnog reda je i nekoliko izveštaja o radu u prošloj godini i analiza poslovanja javnih preduzeća. Ocene koje su date su uglavnom pozitivne, a nešto više reči je bilo o radu GSP-a o čemu je 021.rs pisao.
 
Razmatraće se i izveštaji o radu Gradskog pravobranilaštva, Gradskog ombudsmana, Štaba za vanredne situacije i izveštaj o korišćenju sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Pred obornicima je i izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja o čemu više na OVOM LINKU.
 
Kada je reč o urbanističkim odlukama, većinom će se glasati o predlozima izmena planova za pojedinačne lokacije i to uglavnom po želji investitora. 
 
Jedini plan koji se usvaja je izmena dela Plana generalne regulacije Futoga koji obuhvata površinu od 15 hektara u zapadnom delu ovog naselja, severno od Ulice carice Milice. Predlog je da se taj prostor prebaci iz poljoprivredne u građevinsku zonu i da se omogući izgradnja pretežno porodičnih objekata, kao i poslovnih objekata na ulaznim pravcima.
 
Ostali predlozi su izmene postojećih urbanističkih akata, a to su izmena dela Plana Veternika za parcelu od 965 kvadrata po inicijativi osobe koja će platiti i troškove. Na parceli je predviđena stambena izgradnja.
 
Zatim, tu je i izmena dela plana Podbare, između Filipa Višnjića i Venizelosove, po inicijativi "Ami company" iz Veternika, koja će pokriti troškove izrade plana. Izmenama treba da se preispita raspodela prostora na površini od 1,6 hektara na kojoj se nalaze Glavna razdelna stanica toplifikacionog sistema i trafostanica Podbara, dok je ostatak predviđen za višepododično stanovanje sa poslovnim objektima do četiri sprata sa potkrovljem, tj. za opštegradski centar.
 
NIS je predložio i da plati izmenu Plana regulacije dela radne zone koja pokriva prostor Rafinerije jer planiraju gradnju solarne fotonaponske elektrane snage od 6,573 MWp. Predviđeno je da se paneli postave na šest mikrolokacija ukupne površine od 10 hektara u delu Skladišta derivata nafte.
 
Skupština će razmatrati i predlog izmena dela Plana detaljne regulacije bloka oko ulica Danila Kiša koja se odnosi i na Ljermontovu 4. Ovde investitor "Brkanlić inženjering" plaća da se regulacioni plan izmeni tako da se dozvoli nadogradnja zgrade kako bi nekadašnji samački hotel visine tri sprata dobio i potkrovlje.
 
Takođe, predlaže se izmena Plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom za parcelu od 2,29 hektara na Tatarskom brdu uz Institutski put. Ovde investitor, "Tatarsko brdo residence", što je zapravo "Bobar Beška", plaća i predlaže da se postojeći plan koji predviđa da višeporodično stanovanje i predškolska ustanova na toj lokaciji, prilagodi Generalnom urbanističkom planu grada do 2030. godine, koji na toj lokaciji predviđa da opštegradski centar.
Odbornici treba da daju saglasnost i na odluku da Novi Sad preuzme vlasništvo nad kućicom od 10 kvadrata na Trifkovićevom trgu. Grad namerava da uredi ovaj objekat i da bi to postigao potrebno je da Republika Srbija preda nepokretnost gradskoj vlasti.
 
Skupština će dati saglasnost da Grad preda Republici veći broj parcela u površini od preko dva hektara, uglavnom na Šodrošu i Telepu, kao i manjem delu u Sremskoj Kamenici, za potrebe izgradnje novog mosta preko Dunava. Ovde se radi o parcelama na kojima će se graditi most sa vijaduktom u nastavku Bulevara Evrope, tzv. "Kineski most". Grad je ranije već predao parcele na kojima je gradilište za privremene saobraćajnice i privremeni most koji će služiti za gradnju stalnog mosta, što je nedavno rezultiralo sečom stabala na Šodrošu.
 
Odbornici će razmatrati odluku da se prostorije Kulturne stanice "Slana bara" u Čenejskoj 54 upišu na Kulturni centar Novi Sad, kao i da se isto uradi za Mesne zajednice "Slana bara" i "7. juli" za prostore koje već koriste. Takođe, Ministarstvo finansija će dobiti prostor od 415 kvadrata za inspektore u Bulevaru Mihajla Pupina 3.
 
Skupština će odlučivati o nizu predloga za davanje imena ulica, pretežno na Adicama i Veterniku. Ovde će ulice dobiti imena Heroja sa Košara, Velje Ribara, Jadranke Stojaković, Vuka Milanovića, Mire Stupice, Nedeljka Rajića, Sremskog dobrovoljačkog odreda, Dragana Nikolića, Braće Grim, Steve Čuturila, Svetogorske, Jovana Tucakova, Milunke Savić, Miodraga Lazića, Vitomira Kuzmanovića, kao i Ulica Inovacija kod nedavno sagrađene fabrike Kontinentala u Industrijskoj zoni Kać.
 
Skupština će potvrditi i novi mandat direktoru JKP "Lisje" Vladimiru Đakoviću.
 
Imate priliku da se i vi uključite. Recite nam šta želite da pitamo odbornike u Skupštini Novog Sada? Šta je ono što vas muči i koji problem u gradu treba da se reši? U komentaru napišite svoje pitanje ili gradski problem o kojem biste voleli da čujete mišljenje odbornika.
 
  • Бранислав

    06.04.2023 12:19
    ..бојкотујем изборе од 2018...и даље ћу....далеко им лепа кућа...
  • Eon

    06.04.2023 07:35
    Grom iz vedra neba
    Odbornici odlučuju o nečemu? Neverovatna vest.
  • Nikola

    06.04.2023 07:33
    Uredjenje Šumske ulice
    Kada se planira uređenje Šumske ulice na potezu od Rakovačke do Rudničke ulice i na koji mačin? Granica Teleoa i Adica je u pitanju. Zemljani put... Kamioni i automobili dižu veliku prašinu, kada je kiša veliko je blato, nebezbedno i neuređeno. Blizina kuća, decjeg igralista... strasno zapusteno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti