Novosadski ombudsman ispitivao: Da li je kazna od 25.000 dinara za držanje psa bez povoca previsoka?

Da li je 25.000 dinara previsoka kazna za izvođenje pasa bez povoca pitanje je kojim se ne bave samo mnogi Novosađani, već i Lokalni ombudsman.
Novosadski ombudsman ispitivao: Da li je kazna od 25.000 dinara za držanje psa bez povoca previsoka?
Foto: Pixabay

Prošle godine je pitanje visine kazne za izvođenje pasa bez povoca bilo dovoljno aktuelno u medijima da je Lokalni ombudsman, po sopstvenoj inicijativi, pokrenuo postupak ispitivanja opravdanosti i utvrđivanja činjenica.

Osim na visinu kazni, Novosađani neretko ističu da u gradu nema dovoljno površina za istrčavanje pasa, kao i da su te zelene površine dosta udaljene i neadekvatno opremljene. 
 
Građani imaju i strah da će ovih površina biti sve manje zbog užurbane stambene izgradnje, navodi se u izveštaju o radu Lokalnog ombudsmana za 2022. godinu, koji će biti tema predstojeće sednice Skupštine grada.
Kako u izveštaju navodi Lokalni ombudsman, ovaj organ je zbog saznanja da postoji problem sa ovom obavezom koju vlasnici pasa imaju prošle godine održao sastanke sa komunalnom milicijom i inspekcijom, nadležnima za sprovođenje Odluke o držanju domaćih životinja.
 
Na ovim sastancima je, kaže ombudsman, konstatovan veliki broj problema, te je ovaj organ odlučio da detaljnije ispita celu situaciju i sagleda da li postoji osnov da inicira izmenu odluke i smanjenje kazni za vlasnike pasa.
 
Problem nije samo u visini kazni za nedržanje pasa na povocu - vlasnici se žale da su im previsoke i kazne za nedržanje pasoša psa kod sebe tokom šetnji, kao i neposedovanje kese za sakupljanje izmeta. Ipak, nadležni su ombudsmanu predočili da su kazne ovoliko visoke s razlogom.
 
"Lokalni ombudsman je od Gradske uprave za komunalne poslove informisan da su propisane kazne u skladu sa kaznenom politikom Grada, da imaju svoje opravdanje i da je potrebno sačekati izmene Zakona o dobrobiti životinja i nakon toga zauzeti stav o ovom pitanju. Lokalni ombudsman će u narednom periodu pratiti predmetnu problematiku i u skladu sa ovlašćenjima preduzeti odgovarajuće aktivnosti", navodi novosadski zaštitnik građana u svom redovnom godišnjem izveštaju o radu.
 
Iz ovog izveštaja saznaje se i potpuno drugačiji stav dela građana o obavezama vlasnika pasa. Tako se prošle godine ovom organu jedan građanin žalio na vlasnike koji pse ne drže na povocu, naročito na Sunčanom keju, navodeći da se njegov sin plaši pasa. Kaže i da je prisustvovao situaciji u kojoj je pas napao dete ili trudnicu, kao i diskusijama na ulicama o ovom problemu.
 
Lokalni ombusman je povodom ove žalbe održao sastanak sa komunalnom milicijom i dobio uverenje da ima više milicionara na ulicama, koji češće kontrolišu vlasnike pasa - što je rezultiralo i većim brojem prekršajnih prijava protiv istih.
Ombudsman je postupak obustavio budući da ima više kontrola i preventivnog rada komunalaca, ali napominje da će i u ovoj godini nastaviti da kontroliše primenu važećih akata.
 
Na koga su se Novosađani sve žalili Lokalnom obmudsmanu 021.rs će detaljnije obraditi u posebnom tekstu.
  • Toliko o tome

    15.04.2024 23:20
    Pre cetiri godine mog sina koji je imao godinu dana umalo napao kane korso koga je vodio neki nabildovani celavi klinac. Dete sam uzeo u ruke i podigao ga na svu srecu vlasnik je povukao psa i otisao ubrzanim korakom. Ne interesuje me sta je moglo biti i sta nije dzukeletina mi je krenula na dete. Puka sreca da se nije nesto nedaj boze desilo sa deteto e onda mu nebi samo uspavao psa nego siru i uzu familiju pa da znam za sta robijam. I da naravno, male su kazne.
  • Nenad

    10.11.2023 11:49
    Da li
    Kesica sa kakom ide u ambalažni ili komunalni otpad?
  • LIMAN 1,2,3,4

    12.04.2023 14:10
    Zabrana
    drzanja pasa i macaka u stambenim zajednicama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti