Ni subvencije ne pomažu da novosadska preduzeća ostanu u plusu

Novosadska preduzeća završila su 2022. godine u minusu od 591 milion dinara i od toga ih ne spašavaju ni milijarde subvencija iz budžeta, ni stotine miliona iz programa pružanja komunalnih usluga.
Ni subvencije ne pomažu da novosadska preduzeća ostanu u plusu
Foto: 021.rs
Prema zvaničnim izveštajima, od 14 gradskih firmi, devet ih je 2022. završilo sa plusom na računu.
 
Međutim, i te sume su skoro simbolične, i jasno je da bi zapravo bili u minusu jer su dobili značajna sredstva s računa gradske kase.
Matematika govori da su prihodi javnih preduzeća iznosili oko 24,4 milijarde dinara, dok su rashodi bili oko 30 milijardi dinara.
 
Ovde treba napomenuti da najveći promet ostvaruje Novosadska toplana, koja sama ima prihode od 8,6 milijardi dinara, što čini oko četvrtinu ukupne sume.
Iako se na prvi pogled čini da preduzeća samostalno ostvaruju milijarde prihoda, kada se izbaci Novosadska toplana, ostaje oko 16 milijardi dinara, koji se pokrivaju subvencijama, koje iznose 3,6 milijardi dinara, kao i stotine miliona dinara, pa i milijarda dinara koje dolaze preko raznih programa održavanja komunalnih usluga.
 
Ovde je najočigledniji primer Gradskog saobraćajnog preduzeća, koje dobija subvencije za gotovo svaki segment svog poslovanja. Možda GSP zbog prirode posla nije najbolji primer, jer ni cene karata ni mesečnih markica nisu ekonomske, ali šta reći za Informatiku, koja je primarno osnovana za pružanje usluga objedinjenja naplate.
 
Ona je sa skoro 800 miliona dinara prihoda završila samo s profitom od 10,6 miliona dinara, uz to je imala subvencije više od 40 miliona dinara. Tako se dolazi do toga da bi preduzeće koje u stvarnosti naplaćuje račune za druga preduzeća na kraju bilo u minusu da nije bilo subvencija.
 
Slična situacija je i sa Parking servisom, koji je imao prihode od 760 miliona dinara, što je uglavnom naplata parkiranja, i na kraju su ostvarili dobit od 10,5 miliona dinara uz skoro 71 milion dinara subvencija. Znači, i ovo preduzeće čiji je primarni posao naplata usluga bi poslovalo s gubitkom na kraju da nije bilo subvencija.
 
Gora situacija je sa Tržnicom, koja naplaćuje pijačarinu, i na kraju, i pored prihoda od 455 miliona dinara i subvencija od šest miliona dinara, završila je sa minusom od 51 milion dinara.
 
Druga preduzeća ne bi bila u plusu, jer sve što rade se ne pokriva samo subvencijama, nego i uslugama koje se direktno plaćaju iz budžeta.
 
Jednostavan primer je Stan, koji zvanično nije imao ni jednu subvenciju, ali svako domaćinstvo mesečno plaća uslugu dimničarine. Takođe, ovo preduzeće za Grad radi na održavanju javne rasvete i nekih drugih usluga koje direktno plaćaju iz budžeta.
 
Slično je i sa Zoohigijenom, gde skoro cela suma prihoda, više od 130 miliona dinara, zapravo dolazi iz budžeta za plaćanje usluga uklanjanja pasa i mačaka sa ulica, raznih veterinarskih usluga i drugih troškova.
 
Jasno je da javna preduzeća nisu osnovana kako bi bila profitabilna i da pune gradsku kasu milionima dinara zarade, nego da pruže uslugu građanima. Međutim, sadašnje poslovanje, gde prave gubitke i troše novac poreskih obveznika sakupljen u budžetu kako ne bi otišli u stečaj, nije primer dobre prakse, već lošeg upravljanja.
 
Dodajmo i da javna preduzeća dobijaju takođe još stotine miliona dinara kroz programe održavanja puteva, zalenila, groblja i drugog. Ovde se radi o, recimo, održavanju čistoće na javnim površinama - 753.630.957,87, održavanju javnih zelenih površina 773.567.776,97, prostornom i urbanističkom planiranju 92.054.358,75, održavanju grobalja i pogrebne usluge 328.360.695,80, upravljanju i održavanju vodovodne infrastrukture i snabdevanju vodom za piće 560.431.451,54 i drugim programima.
  • Max

    04.10.2023 07:31
    Re
    Nije ni cudo kad imaju hiljade zaposlenih viska. Guraju ih tamo ko kofer kad pakujes, ma moze jos guraj, guraj, nemaju gde da sede vise al guraj. U informatici juce njih cetvoro sedi u filijali, ove tri na salteru cackaju telefon, cuvar neki deda drema i neki lik na drugom salteru prica sa cerkom. Uzas, nerad potpuni, kao u drzavnom poslu ona trojica.
  • Milos NS

    02.10.2023 22:13
    Monopolisti gubitaši
    Sve pomenute firme nam skupo naplaćuju svoje usluge koje moramo da plaćamo i oni su u minusu?! Novosadjani plaćaju porez na imovinu u iznosu od 200 milona evra a budžet Novog Sada je veći od Vojske Srbije a sve pomenute firme sve i da nam ne naplaćuju svoje usluge bi morala biti u plusu. Pljačka biblijskih razmera.
  • Паркинг Сервис

    02.10.2023 13:55
    ...
    @Stevan
    Прилично далеко од истине.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti