Novi Sad plaća presude od čak 1,8 milijardi dinara: Vlast usvaja rebalans budžeta

Novosadska vlast predložila je rebalans budžeta kako bi preraspodelila novac i obezbedila 1,8 milijardi dinara za plaćanje sudskih presuda.
Novi Sad plaća presude od čak 1,8 milijardi dinara: Vlast usvaja rebalans budžeta
Foto: 021.rs
Grad mora da plati naknade za eksproprijaciju zemljišta na osnovu sudskih odluka. Uprkos tome, beleži se povećanje budžeta za više od pola milijarde dinara, te će u gradskoj kasi biti 47,2 milijarde dinara.
 
Ipak, rebalansom nisu predviđene nove investicije, niti značajnija davanja za socijalu, školstvo ili druge korisnike.
 
To se najbolje vidi iz programa rada Uprave za imovinu i građevinsko zemljište (UGZI), u kojem se beleži povećanje od 1,8 milijardi dinara. Međutim, gotovo sve će otići za plaćanje sudskih presuda, dok će biti umanjena davanja za razne radove, a pojedini poslovi su i odloženi. 
Gradski budžet za 2023. godinu, usvojen u decembru, bio je 40,3 milijardi dinara. Rebalansom u julu je povećan na 46,1 milijardu dinara, ali se gotovo 3,7 milijardi odnosilo na suficit iz ranijih godina.
 
Gradska kasa je tokom leta, rešenjima gradonačelnika u skladu sa zakonom, porasla za dodatnih 600 miliona dinara, zbog sredstava koje je prvenstveno dobila od AP Vojvodine. Reč je o 250 miliona dinara koji su upotrebljeni za obnovu škola nakon oluja u julu i skoro 300 miliona dinara za radove na obnovi uglavnom zaštićenih kulturnih dobara u Novom Sadu. 
 
Sada sa novim rebalansom gradska kasa se povećava za još 532 miliona dinara, tako da iznosi 47.282.931.042,17 dinara.
Povećanje je uglavnom posledica rasta prihoda od poreza na zaradu, jer je na osnovu ovog poreza u gradsku kasu stiglo 671 miliona dinara više nego što je planirano. Ostali prihodi od raznih poreza su ili neznatno porasli ili imali pad i do nekoliko stotina miliona. Kada se sve sabere i oduzme, od svih poreza ukupan prihod je veći za 470 miliona dinara od planiranog.
 
Porez na plate, na osnovu kog je u gradskoj kasi 18,6 milijardi dinara, ostaje najveći prihod grada. Nakon toga sledi porez na imovinu od 6,4 milijarde dinara.
 
Kada su u pitanju rashodi, oni se uglavnom svode na preusmeravanje 1,8 milijardi dinara za plaćanje troškova na osnovu sudskih presuda.
 
U odluci koja će se naći pred novosadskim odbornicima se navodi da se 1,8 milijardi izdvaja zbog izgubljenih sporova na osnovu tužbi kojima se traži novac za zemljište koje je pretežno privatnim licima oduzetu zbog izgradnje saobraćajne i komunalne infrastrukture.
 
Nije objašnjeno kako je došlo do toga da ovaj trošak naraste na 1,8 milijardi dinara, ali ni koliko je sudskih postupaka izgubljeno, niti je data informacija o tome kako prilikom planiranja ovogodišnjeg budžeta nije uzeto u obzir da se može očekivati ovoliki troškak. Izdvajanje novih 1,8 milijardi dinara znači da se za ovu namenu izdvaja dvostruko više od planiranog.
 
Novi Sad je i prethodnih godina isplaćivao stotine miliona dinara zbog izgubljenih sporova, ali je suma sada značajno porasla.
 
Kako bi se našlo dovoljno novca za plaćanje sudskih penala, veliki broj stavki u budžetu je morao da bude umanjen.
Iako se u zvaničnom saopštenju navodi kako je reč o usklađivanju sredstava u skladu sa procenama korisnika kako će ona biti trošena do kraja godine, u tabelama se vidi da su se opredeljeni iznosi smanjivali gde god se moglo, pa makar i po nekoliko hiljada, sa ciljem da se skupi dovoljno novca za plaćanje presuda.
 
Najviše, za gotovo 1,1 milijardu dinara, umanjena je stavka u budžetu koja se vodi kao "zgrade i građevinski objekti", a reč je u stvari o investicionim ulaganjima. Tako su UGZI-ju ulaganju smanjena za 480 miliona, Upravi za imovinu i imovinsko pravne poslove za 409 miliona, te Upravi za komunalne poslove za 134 milion dinara. Tako je, na primer, za sledeću godinu odložena izgradnja postrojenja za reciklažu građevinskog otpada.
 
Odbornici će o rebalansu budžeta odlučivati u petak. 
  • Kad ono, plačka

    31.10.2023 07:01
    Onda znaci da porez koji mene vijaju da platim za vec placen porez na nekretninu(godinama), odlazi upravo za ovako nesto?
    A,ja hoću da se te moje pare uloze u bas u sadnju drveća,jednog drvata,ofarban jedan pesački prelaz i uzinu nekom detetu.
  • misa avokado

    31.10.2023 06:33
    A da je grad prethodno sproveo (kako treba) eksproprijacije mirnim putem, ne bi bilo suda niti približno ovolikih izdataka Svake godine.
  • Ns

    30.10.2023 22:30
    Eto zasto nema novca za nove vrtice i zasto roditelji moraju da placaju privatne vrtice.
    Sve pojeli advokati i sudije.
    Sreca idu izbori!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti