Donose odluke u vaše ime: "Novi Sad na vodi" i rebalans bez pomoći za pogođene olujom

Odbornici u Skupštini grada u utorak će razmatrati rebalans budžeta, kojim nisu predviđena sredstva za pomoć usred oluja, a jedna od glavnih tačaka biće u vezi sa "Novim Sadom na vodi".
Donose odluke u vaše ime: "Novi Sad na vodi" i rebalans bez pomoći za pogođene olujom
Foto: 021.rs
Sednica Skupštine grada prvobitno zakazana za 24. jul, a potom odgođena zbog vanredne situacije usled nevremena 19. i 21. jula, održava se uz potpuno nepromenjen dnevni red. 
 

Budući da ništa nije izmenjeno, više nego jasno je da novosadska vlast nije preduzela ništa da, kada već radi rebalans, odmah izdvoji novčana sredstva za pomoć građanima za sanaciju šteta usled oluja, jer je nemali broj objekata oštećen.

Podsetimo i da je gradonačelnik Milan Đurić rekao da se sednica pomerila zbog pitanja nadoknade štete, a uz to, i pokrajina je već opredelila 250 miliona dinara za sanaciju štete na pet školskih objekata. S obzirom na to da ništa od ovoga neće biti u budžetu, sasvim je izvesno da će odbornici vrlo brzo morati da imaju još jedno zasedanje.
 
Rebalans koji je sada na dnevnom redu predviđa da budžet poraste sa 40,6 milijardi na 46,1 milijardu dinara. Ovim izmenama novac se uglavnom prebacuje za subvencije javnim preduzećima, za aktuelne popravke asfalta na ulicama i plaćanje sudskih troškova i eksproprijacije zemljišta. Više o rebalansu na OVOM LINKU.
 
Na sednici Skupštine grada od gotovo 80 preostalih tačaka dnevnog rada, preko 50 se odnosi na izmene raznih programa rada javnih preduzeća, ustanova i institucija zbog rebalansa.
 
Ipak, očekuje se da će tokom zasedanja biti mnogo više priče i buke zbog odluke koja nije ni bila predviđena da bude u prvobitnom dnevnom redu, nego je dodata kao dopuna dnevnog reda i tiče se "Novog Sada na vodi".
 
Odbornici vladajuće koalicije treba da odobre izradu urbanističkog plana Brodogradilišta sa okolinom, tj. onoga što javnost poznaje kao "Novi Sad na vodi". Izradi plana se pristupa po inicijativi kompanije "Galens", koja je i vlasnik Brodogradilišta, i to će sve platiti preko svoje firme "Uni-Galens".
 
Ovaj plan treba da omogući da se gradi stambeni kompleks sa soliterima do 20 spratova na površini od 21 hektara nekadašnjeg Brodogradilišta, okolnih saobraćajnica i dela Ribarskog ostrva. Više o predlogu plana OVDE.
 
Zbog ove odluke, novosadska opozicija je najavila protest u devet časova ispred Skupštine grada, tj. sat vremena pre početka zasedanja.
 
Na dnevnom redu se nalazi još nekoliko urbanističkih planova, među kojima je onaj koji se odnosi na Policijsku školu u Sremskoj Kamenici, kojoj se proširuju kapaciteti. Tu je i predlog da se pokrene izrada plana Novosadskog sajma, međutim iz predloga se ne vidi šta bi se menjalo na tom potezu.
Pred odbornicima je i Plan detaljne regulacije dela novog centra severno od Futoške ulice, odnosno prostor koji se graniči sa Šafarikovom, Jevrejskom i Futoškom do ugla sa Heroja Tepića, Žike Popovića, Lilike Bem, Kosančić Ivana, delom Novosadskog sajma i Pap Pavla. 
 
Ovim planom omogućava se dalja izgradnja zgrada u ovom delu grada. To podrazumeva i izgradnju "Galensovih" objekata na prostoru Dnevnikovog kompleks. Na mestu štamparije planira se soliter od 14 spratova, dok će Dnevnikova zgrada biti rekonstruisana i dobiće još dva sprata. 
 
Među ostalim odlukama na dnevnom redu je i izmena ugovora o koncesiji za gradnju garaže u Šafarikovoj. Ovom izmenom se gradnja odlaže na godinu dana, jer Grad još nije rešio imovinsko-pravne odnose u vezi sa vlasništvom nad zemljištem i nekretninama.
 
Na ovoj sednici će biti i samo jedna kadrovska izmena, a to je imenovanje Saše Igića, bivšeg zamenika gradonačelnika Igora Pavličića, za vršioca dužnosti direktora JKP "Stan", nakon što je dosadašnji direktor Dragan Milošević podneo ostavku.
  • Lule

    31.07.2023 15:54
    Novi Sad na vodi
    Sutra u 9h ispred Skupštine grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina 2. Da sprečimo pljačku i uništavanje Novog Sada.
  • Милица домаћица

    31.07.2023 15:23
    Да смо нека држава као што нисмо свака Месна Заједница на територији града би имала свог одборника да заступа интерес своје МЗ овако се сви грађани питају које,одакле је,из које партије ,где је запослен,како се зове а одборник ни незна у ком месту је одборник ни коју МЗ заступа важно је учествовати после седнице сви џумле на ручак ,задњи плаћа
  • Марица секретарица

    31.07.2023 14:58
    Одборници нису погођени невременом а они што јесу средиће им фирма надођем ти помоћ гратис пошто су сви запослени у ЈП и ЈКП па имају статус повлашћеног радника а за узврат треба само руку да дигну ( ЗА ) то је добровољно услуга за услугу

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti