Odbornici donose odluku o "Novom Sadu na vodi" dok se Novosađani bore sa posledicama nevremena

Novosadski odbornici glasaće u utorak, 25. jula, o izradi regulacionog plana prostora Brodogradilišta sa okolinom, što javnost prepoznaje kao projekat "Novog Sada na vodi".
Odbornici donose odluku o "Novom Sadu na vodi" dok se Novosađani bore sa posledicama nevremena
Foto: 021.rs
Napomena: Sednica Skupštine je otkazana. Gradsko veće je danas, 24. jula, posle podne, dostavilo obaveštenje da, zbog vanredne situacije na teritoriji grada nakon nevremena, povlači iz procedure odluke o kojima je trebalo da se raspravlja.

U dokumentu, koji je proteklog petka naknadno dodat na dnevni red sednice Skupštine grada, i koji će, sva je prilika, biti usvojen, nema informacija o tome šta će se tačno graditi na prostoru Brodogradilišta i u okolini.

Ipak, prema onome što se zna iz Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine, na ovoj lokaciji bi mogao da nikne stambeni kompleks sa soliterima i do 20 spratova. Plan obuhvata površinu od 21 hektara nekadašnjeg Brodogradilišta, okolnih saobraćajnica i dela Ribarskog ostrva.

Portal 021.rs otkrio je ranije kako bi potencijalno mogao da izgleda "Novi Sad na vodi", s obzirom na to da se ilustracija pojavila u "Analizi saobraćaja i saobraćajnih tokova na Brodogradilištu".
 
Novac za izradu urbanističkog dokumenta izdvojila je kompanija "Galens", koja je vlasnik Brodogradilišta, pre svoje firme "UNI-Galens". 
 
 
Nakon što odbornici u skupštini daju saglasnost, krenuće se u izradu regulacionog plana, kao i strateška procena uticaja plana na životnu sredinu. Rok za izradu plana je šest meseci.
 
Cilj donošenja Plana je, kako se navodi, "utvrđivanje optimalnog planskog rešenja koje će doneti novi socijalni i urbani kvalitet uređenja obale uspostavljajući ravnopravan odnos ka Gradu i ka vodi".
 
"Planska rešenja usmerena su ka iskorišćenju lokacijskih pogodnosti ove zone i atraktivnom položaju pa levoj obali priobalja Dunava. Prostor nekadašnjeg Brodogradilišta pruža mogućnost za urđenje i formiranje opštegradskog centra, koji se predviđa kao prostor za lociranje novih gradskih centralnih funkcija, odnosno stambenih, poslovnih, turističkih i sportskih sadržaja. Navedeni sadržaji se predviđaju u cilju ekonomske, ekološke, socijalne i kulturne revitalizacije priobalja i u skladu su sa razvojem ukupnog pojasa leve obale Dunava i obale Kanala Dunav-Tisa-Dunav", piše u predlogu odluke. 
 
 
Urbanisti navode da se prostor planira za opštegradski centar, sportsko-turističko rekreativne površine i vodenu površinu. 
Objekti koji će se graditi mogu biti stambeno-poslovni, poslovno-stambeni ili poslovni i iz domena turizma, sporta, kulture i slično, a prostor oko kompleksa treba da bude javna površina sa šetalištima, biciklističkim stazama i zelenim površinama. Biće potreban i poseban urbanistički projekat za ceo kompleks.
 
U dokumentu koji će se naći pred odbornicima ni u jednom delu se ne navodi da plan za "Novi Sad na vodi" obuhvata i trasu mosta u nastavku Bulevara Evrope, za koji se već grade prisutpne saobraćajnice i pomoćni most, dok se još uvek čeka na građevinsku dozvolu. 
  • MareNS

    02.09.2023 11:49
    Lopove streljati
    Kako već neko nije stao na put ovim tajkunima što grade i rade kako im se ćefne. Stop pranju love i mazanja očiju.
  • Logi

    31.07.2023 12:50
    i Dunav i Sava su mali
    da operu svu lovu
  • ЛиМан

    28.07.2023 13:44
    Ово је
    Сјајна вест.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti