VIDEO, FOTO Plan Novog Sada stiže na uvid: Nasip će biti pomeren, kako su i upozoravali aktivisti

Nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada biće na javnom uvidu na internet stranici JP "Urbanizam" i u svim mesnim zajednicama u gradu od utorka, 28. decembra.
VIDEO, FOTO Plan Novog Sada stiže na uvid: Nasip će biti pomeren, kako su i upozoravali aktivisti
Foto: 021.rs

Kako je navedeno na današnjoj prezentaciji nacrta za novinare, plan će biti na uvidu 40 dana, umesto 30, koliko je uobičajeno. 

Član Gradskog veća za urbanizam Milovan Amidžić rekao je da je odlučeno da javni uvid traje duže kako bi svi zainteresovani imali više vremena da se upoznaju sa sadržajem i iznesu svoje viđenje razvoja grada u narednom periodu, kao i zbog praznika i neradnih dana i epidemije kovida-19.

U toku trajanja javnog uvida biće održane i tri javne prezentacije u amfiteatru Spensa. Prezentacije su zakazane za 10, 14. i 21. januar u 10 časova.
 
Javna sednica komisije za planove održaće se 12. februara, a izveštaj komisije trebalo bi da bude završen do 5. marta, nakon čega se ide na to da oko 8, 9. marta plan bude upućen ka Gradskom veću i predložen Skupštini grada na usvajanje.
 
 
Amidžić je istakao i da nije postojao rok do kog je bilo neophodno da se završi GUP, jer je važeći plan na još na snazi. 
 
"Primenjivaće se dok ovaj ne stupi na snagu", naglasio je.
 
Direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović je na prezentaciji istakao da je ovom GUP-u prethodilo 15 studija, a da će on preuzeti odgovornost za "uslovno rečeno kašnjenje"
 
"Bilo je puno redovnih i vanrednih zadataka ove godine, uz odsustvo sa posla zbog korone, što je bio slučaj i kod svih onih koji su nam davali uslove i saglasnosti, pa smo i na njih dosta dugo čekali, tako da je to bio opšti uslov zašto se nešto prolongiralo. Dešavale su se i određene strateške promene zbog kojih smo morali više puta da prolazimo kroz studije", objasnio je Miladinović. 
 
Kao neke od značajnijih promena u novom planu on je naveo fokusiranje na zelenilo, zaštitu prirode, ali i povećanje broja parking mesta.
 
"Kroz ovaj GUP smo išli na povećanje zelenih površina u samom gradu, ubacili smo ono što ranije nije bilo ni u jednom planu, zadržavanje područja koja su zaštićena priroda, zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode", istakao je.
 
Od zelenih površina koje se planiraju za očuvanje naveo je 68 hektara Majevice i više od 55 hektara Kameničke ade koja je proglašena za prirodno dobro, a za koju je prethodnim planom bilo predviđeno očuvanje 24 hektara. Radi se i plan parka kod stare ranžirne stanice, a u GUP je ubačeno i još 27 hektara na delu od Petrovaradina ka Bukovcu što će biti namenjeno za sportski park. Jedan deo severno od autoputa A4 trebalo bi da dobije 244 hektara zaštitnog zelenila.
 
"U svakom delu povećavamo obavezan procenat zelenila, ali zelenilo vrednujemo kao svako pojedinačno drvo, bilo da je veće žbunasto rastinje ili drvo, u zavisnosti od tipologije drveta i način obračuna će se primeniti", kazao je Miladinović.
 
Takođe je kao važno spomenuo i pomake u vezi sa saobraćajnim rešenjima u gradu. 
 
"Teži se ka tome da prostor dobijaju pešaci i biciklisti. Planira se unapređenje javnog saobraćaja koje će omogućiti brži i jeftiniji transport. Uvodimo nove parametre, uvodimo obavezu izgradnju biciklane sa parametrom 1,8 bicikala po stanu, kao što znate svuda imamo u gradu problem sa smeštajem bicikala. Uvodimo obavezu parking mesta po stanu, do sada je bilo jedno po stanu, sada od 1,3 do 1,5 parking mesto po stanu. To je veliki pomak u rešavanju nedostajećeg parking prostora", istakao je Miladinović.
 
Predviđeno je i izmeštanje centralnog prečistača na sremsku stranu ispod svakog izvorišta vode. Takođe se planira proširenje grobalja za oko 30 hektara, odnosno za oko 20 godina kapaciteta.
 
Zidna obaloutvrda ispod Petrovaradinske tvrđave će biti rekonstruisana, a na bedemu bi trebalo da bude izgrađeno šetalište. Planira se i još nekoliko pešačkih mostova. 
 
Iza kasarne na Jugovićevu, planirano je "eko naselje" sa obnovljivim izvorima energije i više zelenila. 
 
 
Šta će biti sa Kameničkom adom i brodogradilištem?
 
Ono što od početka najava novog Generalnog urbanističkog plana najviše brine Novosađane su Kamenička ada i Šodroš, naročito odbrana od poplava.
 
Miladinović ne vidi razlog za takve brige, jer smatra da će "odbrana od poplava novim planom biti unapređena".
 
"To je pokazano u studijama koje su napravljene. Pokazano je da će biti pozitivnog uticaja na podzemne vode, gledajući Telep, Adice i Liman. Stabilizovanjem podzemnih voda, mi ćemo čuvati kompletno šumski deo na Kameničkoj adi", rekao je.
 
Dodao je da je prethodni plan predviđao nasipanje Kameničke ade, što znači da nijedno drvo ne bi preživelo, a da se sada "ne nasipa ništa".
 
 
Obaloutvrda, odnosno nasip, će biti pomeren, kako su i upozoravali brojni aktivisti. Miladinović, međutim, tvrdi da "hidrološka studija pokazuje da je nova obaloutvrda opravdana".
 
"U najkritičnijem momentu porast vode je tri do pet centimetara, što je zanemarljivo. Nikakvog štetnog uticaja nema", naveo je.
 
Na ovom području predviđeni su sportski tereni, prostor za pecaroše, kao i biciklistički centar na stazi Eurovelo.
 
Zabrinute aktiviste, građane i opozicionare, Miladinović pita zašto nikad nisu otišli do dela Kameničke ade na kom su izgrađeni nelegalni objekti da se "tamo pobune". 
 
"Nisu nijednom nikom zakucali na vrata da pitaju zašto su nelegalno zauzeli prostor. Tim zauzećem je jako puno šume odsečeno što bi trebalo obnoviti", kazao je.
 
Na pitanje novinarke 021.rs o promenama u starom planu vezano za prostor brodogradilišta koji je sada u vlasništvu Galensa, Miladinović odgovara da ima velikih promena.
 
"Prethodnim dokumentima je planiran hotelsko turistički sadržaj. Sada prerasta u kompleks koji će biti dostupan javnosti, otvoren za sve i koji će imati sadržaje koji će unaprediti priobalje, sferu poslovanja i turizma i koji će doprineti oživljavanju Dunavca koji je sada bara", naveo je i dodatno pojasnio da to znači da je prostor brodogradilišta predviđen za stambeno-poslovnu zonu sa hotelom i "ostalim sadržajima". 
 
 
Na prezentaciji GUP-a pojavili su se i aktivisti Ekološkog fronta Novi Sad, Europolisa, Osne, Futoške inicijative, Krov nad glavom Novi Sad. Međutim, budući da je prezentacija bila predviđena samo za predstavnike medija, njima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju, a obezbeđenje im nije dopustilo ni da budu u hodniku zgrade. 
 
Marijana Mutavcieva, aktivistkinja Ekološkog fronta, rekla je pre prezentacije za 021.rs da je neobično što se pres konferencija održava pre iznošenja plana na javni uvid i da to nikad nije bio slučaj sa planovima generalne i detaljne regulacije. 
 
"Mi smo reagovali sa pitanjem šta se dešava sa GUP-om, jer je cela godina za aktiviste protekla u iščekivanju GUP-a zato što su se tu dešavale promene koje će napraviti okvir za narednih deset godina i tu će biti formiran razvoj grada u narednih deset godina", navela je. 
 
Kako je kazala, novosadsko priobalje je kritična tačka, naročito nakon svih najava i polemika u društvu. Zaključila je, ipak, da to nije jedina lokacija koju će "pokušati da oduzmu građanima Novog Sada".
 
Detaljnije o novom Generalnom urbanističkom planu ćemo pisati nakon što bude postavljen na uvid. 
  • Trt

    31.12.2021 11:26
    @Лиманац

    Kad fantaziraš, fantaziraj baš na veliko!
  • Yasmin

    30.12.2021 21:08
    Ovo ce biti kvalitetno kao rekonstrukcija bazena, limanci, telepcani, adicani spremite se za plivanje u godinama koje dolaze...
  • Moj stav

    29.12.2021 19:58
    @gradjaninX
    da, treba nam most , ali takav da premosti Srbiju iz haosa autoritarne vladavine i samovolje u državu sa zdravim institucijama i skupštinom koja ce uvažavati sve gradjane ove zemlje i naučiti da im se ne obraca familijarno-birtijskim rečnikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti