Na šta će se potrošiti novac Novosađana: Više novca za penzionere, pomoć za GSP, obnova "Karađorđa"

Gradski budžet će nakon rebalansa biti za 5,5 milijardi dinara veći. Ipak, neće biti značajnijih investicija jer će se uglavnom koristiti za plaćanje troškova i dotiranje javnih preduzeća.
Na šta će se potrošiti novac Novosađana: Više novca za penzionere, pomoć za GSP, obnova "Karađorđa"
Foto: 021.rs
Lokalna kasa bi prema predlogu koji je Skupštini grada poslalo Gradsko veće trebalo da poraste sa 40,6 milijardi na rekordnih 46,1 milijardu dinara.
Ovaj rast će biti ostvaren prvenstveno povećanjem prihoda od poreza i raznih drugih taksi u visini od oko 2,2 milijarde dinara, dotacija od drugih nivoa vlasti u iznosu od 1,6 milijardi dinara, kao i suficita od 1,1 milijardu dinara.
 
Najveći rast prihoda je od poreza na zarade za dodatnih 1,4 milijarde, kao i poreza na imovinu za 335 miliona dinara. Ova dva prihoda zajedno će činiti gotovo polovinu budžeta s više od 20 milijardi dinara (zarade 14,7, a imovina 6,4), dok će sa ostalim porezima prihodi gradske kase iznositi skoro 26 milijardi.
Dotacije od drugih nivoa vlasti u iznosu od 1,6 milijardi dinara uglavnom se odnose na prebacivanje sredstava iz pokrajine za radove na saobraćajnicama, što je oko 850 miliona dinara. Kada se gleda suficit, to je samo preraspodela preostalih 1,1 milijarde od ukupno 3,8 milijardi dinara, jer je veći deo već opredeljen u decembru.
 
Treba reći da iako se u budžetu našlo 5,5 milijardi dinara više, iz predloga odluke se vidi da se radi preraspodela mnogo većeg iznosa zato što lokalna vlast polovinu godine koristi da smanji ili uveća davanja korisnicima jer je posle sedam meseci izvesnije kako se do kraja 2023. godine može trošiti novac.
 
Kada se gledaju rashodi, ono što je primetno je da novac ide za subvencije i plaćanje troškova, ali skoro nema novih investicija, nego je više slučajeva odustajanja ili odlaganja već najavljenih radova.
 
U predlogu rebalansa se navodi da će biti dato 1,6 milijardi dinara za troškove popravki i održavanja, od čega se veći deo, oko 1,4 milijarde, odnosi na radove na saobraćajnicama, što je uglavnom preraspodela onog što je Vojvodina nedavno dodelila Novom Sadu u visini od 850 miliona dinara.
 
Tu je i davanje 1,2 milijarde dinara za subvencije javnim preduzećima, čime ova stavka u budžetu za 2023. godinu povećava na 5,2 milijarde. Najveći deo koji će se sada deliti ide GSP-u i to 700 miliona dinara, tako da će kada se sve sabere gradskom prevozniku pripasti više od polovine svih subvencija gradskim firmama, jer s ovim sredstvima dobijaju ukupno 2,8 milijardi dinara.
 
Dok će GSP dobiti novac da plati gorivo, subvencija u visini od 483,3 miliona je kapitalno ulaganje i jedna od retkih novih investicija u predviđenom rebalansu budžeta. Ovaj novac se daje JKP "Novosadska toplana" za projektovanje i izgradnju Toplane "Majevica" koja treba da se izgradi na Bulevaru Evrope, naspram kasarne Jugovićevo.
 
Među većim izdacima izdvojeno je povećanje stavke "zemljište" za 800 miliona dinara, tj. sa jedne na 1,8 milijardi dinara. Ova stavka u budžetu u osnovi označava plaćanje eksproprijacije ili plaćanje naknada za zemljište po sudskim presudama.
 
Ostala izdvajanja u budžetu su u manjem iznosu i kreću se od nekoliko hiljada do oko 200 miliona dinara.
 
Veća novina je ipak prebacivanje 204,5 miliona dinara Upravi za zaštitu životne sredine za uređenje parka kod Spensa, što je sada neuređena ograđena površina između bazenskog kompleksa i turbo kružne raskrsnice.
 
Takođe, u budžetu je dodato i izdvajanje od 150 miliona dinara za Upravu za imovinu i imovinsko-pravne poslove za radove na stadionu "Karađorđe". Ovo je od ranije najavljeno ulaganje u gradski stadion kako bi se ispunili UEFA standardi, a zbog toga će FK "Vojvodina" od 1. oktobra utakmice igrati u Bačkoj Topoli. Kako je bilo pomena da će ovi radovi koštati i dva miliona evra, moguće je da će ostatak biti obezbeđen u budžetu za narednu godinu.
 
Istovremeno, u budžetu se preraspoređuje još 73,7 miliona dinara za troškove rekonstrukcije stadiona u Rumenačkoj ulici koji koristi RFK "Novi Sad". Ovi radovi kasne i poznato je da su poskupeli za 40 miliona dinara, pa sada iznose 245,3 miliona dinara. Međutim, iz obrazloženja rebalansa nije jasno da li u ovih 73,7 miliona ulazi pomenutih 40 miliona dinara ili ovo znači da troškovi idu na skoro 320 miliona dinara.
 
Znatnih preraspodela ima u delu budžeta koji se odnosi na socijalna davanja, tako da će jednokratna pomoć sa 56 miliona porasti na 206 miliona dinara. Međutim, ovde se ne radi o drastično velikom rastu broja primalaca socijalne pomoći, već o nameri grada da deo od 68,5 miliona dinara iskoristi za jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižim penzijama.
 
U delu za socijalu će se odrediti i dodatna izdvajanja desetina miliona dinara za pokrivanje troškova povećanja broja pratilaca, subvencionisanje troškova boravka mališana u privatnim vrtićima, kao i plaćanja boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" i drugim ustanovama.
 
Gradsko veće je izmenama gradske kase planiralo da se za skoro sve gradske konkurse u oblasti sporta, kulture, privrede da po još nekoliko desetina miliona dinara, kao što su na primer javno informisanje gde se daje još 25 miliona i tako ukupno predviđena suma za medije povećava na 81 milion dinara. Ova dodatna izdvajanja znače da će uskoro biti novi krug svih gradskih konkursa.
Pored toga što su mnoge stavke u budžetu nakon rebalansa planirane za povećanje, deo njih je umanjen ili obrisan jer je procenjeno da neće moći da se realizuju.
 
Neki od većih umanjenja u budžetu su smanjenje sredstava za rekonstrukciju Almaškog kvarta sa 825 na 618 miliona dinara, što verovatno znači da bar deo radova u vrednosti od 200 miliona dinara neće biti gotovi ove godine.
 
Iz smanjenja se vidi i da se za sledeću godinu odlažu neki radovi ili bar delovi planiranih radova. Ovde je najveće smanjenje kod parternog uređenja centra gde su planirana izdvajanja pala sa 396,6 na 217,7 miliona dinara, a dobar primer je i Spomenik "Apoteoza Srpske Vojvodine" gde su planirani troškovi smanjeni sa 25 miliona na pet miliona dinara.
 
Takođe, treba napomenuti da je umanjena budžetska rezerva sa 996 na 731 milion dinara i planirani troškovi za javnu rasvetu sa 700 na 580 miliona dinara.
 
O rebalansu budžeta Skupština grada bi trebalo da raspravlja tokom naredne nedelje, a datum još nije zakazan.
  • milmar

    19.07.2023 06:44
    da li je
    moguće, da se tom vasem rebalansu, bar koliko pise u ovom tekstu, nigde ne spominju periferne MZ, nego li samo vasi Limani ? dokle ce te nipodastavati gradjane sa periferije, nigde ih ni u najavi niste spomenuli !ne spomenuste ni most blizanac preko kanala DTD, produzetak izgradnje Sentandrejskog bulevara,ozelenjavanje oko gradskog smetlista(deponije), izgradnju fekalne kanalizacije u GLivadama,rekonstrukciju Sportskog centra (mali fudbal,kosarku..), servisiranje i odrzavanje decijih igralista,trotoari koji su napravljeni pre 40 i vise godina nikada nisu popravljani a o novim da ne govorimo nisu ni izgradjeni(deca do skole idu putem),o odnosenju bastenskog i kabastog smeca, a o košenju javnih površina to je posebna priča ! čeka se da trava, bukvalno dođe do pojasa,da bi se pokosila ! rebalans i treba da se odradi , ali dajte i ostalim MZ priliku za neke civilizacijske stvari,ipak dobijate glasove i izbore , po perifernim MZ,sigurno ih ne dobijate po Limanu,Keju,centru,Podbari ! pozz
  • Zla...

    18.07.2023 18:55
    Kako to?
    Kako to beogradski GSP može da funkcioniše, a tamo su karte besplatne za sve one do 19 godina i one preko 65 godina ? Ne samo penzionere, nego sve sugradjane preko 65. Grad sa 1,5 miliona stanovnika i prigradskim linijama 5 puta dužim !!!
    Novosadski đaci plaćaju karte, penzioneri plaćaju 2.000 din/ godišnje. Ustvari, svi plaćaju. I preko toga, iz budžeta im treba izdvojiti najviše?
    Postoje u Srbiji gradjani prvog, drugog i..... poslednjeg reda !!! Od grada do grada.... A u selima je "laku noč".
  • Vlada

    18.07.2023 18:08
    Kada će grad da se "nagodi" sa vlasnikom Manuala za plac na početku bulevara Patrijarha Pavla (i drugih udarnih lokacija koje su eto slučajno baš njegove)? Još je bivši gradonačelnik čim je zaseo na vlast najavio rešavanje i dogovor oko ovih uskih grla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti