Rebalans budžeta: Od čega Novi Sad odustaje, šta odlaže, a koja investicija ostaje (i poskupljuje)?

Grad Novi Sad primoran je da odloži ili odustane od pojedinih investicija zbog visokih troškova na međunarodnom i domaćem tržištu, vidljivo je u nacrtu odluke o rebalansu budžeta za ovu godinu.
Rebalans budžeta: Od čega Novi Sad odustaje, šta odlaže, a koja investicija ostaje (i poskupljuje)?
Foto: 021.rs

Iako se budžet Grada planira u višem iznosu i podrazumeva više novca za pojedine projekte, izmene u originalnom budžetu iznuđene su sve težom finansijskom situacijom i odlukama čelnika da svedu svoje planove na samo ono što je ove godine realno izvodljivo.

Tako je Grad za sada odustao od izgradnje nove Atletske dvorane zbog enormnih troškova u iznosu od čak 367 miliona dinara, što je ranije sugerisao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Takođe, odlaže se projektovanje budućeg Univerzitetskog parka, za koji je odnedavno poznato da se u njemu planira muzej posvećen Đorđu Balaševiću, a novac se usmerava samo za izradu neophodne dokumentacije za budući park kod Spensa. 
 
"Pored toga, umanjene su i kapitalne subvencije namenjene za izradu projektno-tehničke dokumentacije sa tehničkom kontrolom za dva parka u Novom Sadu ('Univerzitetski park' i 'Park kod SPENS-a'), za planirani iznos od 13 miliona dinara, jer je ponovnim razmatranjem mogućnosti za realizaciju ovih aktivnosti utvrđeno da se ne mogu ostvariti u planiranom obimu. Shodno tome opredeljeno je da se samo za 'Park kod Spensa' izradi projektno-tehnička dokumentacija i obezbedi tehnička kontrola, a za ovu namenu potrebna su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara", navodi se u obrazloženju rebalansa gradskog budžeta.
 
Aktivisti i stručna javnost ranije su protestovali zbog odluke da se pomenuti muzej, prepoznat kao svojevrsni hotel zbog planiranih smeštajnih kapaciteta, izgradi baš na zelenoj površini, o čemu možete da čitate OVDE.
 
Dalje, odlaže se veće ulaganje u izgradnju objekta za potrebe vatrogasaca u Futogu (projekat od kog se "oduzima" 30 miliona dinara), a odustaje se i od svih investicionih radova na Domu kulture u Ledincima, vrednih oko 20 miliona dinara. Planovi za izgradnju novog vrtića u Ulici Miše Dimitrijevića na Grbavici odlažu se za narednu godinu, s tim što je moguće da se ove godine pripremi neophodna dokumentacija.
 
Odlažu se i radovi vredni oko 97 miliona dinara na izgradnji nove škole na Jugovićevu za 2023. i 2024. godinu, kao i dogradnja škole i izgradnja sportske hale u OŠ "Desanka Maksimović" u Futogu, vredne 66 miliona dinara. 
 
Zbog izmene u dinamičkom planu izvođenja radova, znatno se smanjuju i sredstva namenjena projektu Evropska prestonica kulture 2022 i to za 368 miliona dinara, ali ovaj projekat neće ostati bez podrške - on se finansira i iz pokrajinskog i republičkog budžeta i na osnovu transfera novca s ovih nivoa može da računa na dodatnih 268 miliona dinara.
 
Grad je odlučio i da odustane od uvođenja automatske detekcije saobraćajnih prekršaja na području Novog Sada, projekta vrednog oko 17 miliona dinara. Razlog je, kako se navodi u obrazloženju, dogovor koji je o tome postignut između Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i Gradske uprave za saobraćaj i puteve.
 
Grad će na ovaj način "uštedeti" više od 800 miliona dinara, koliko se zbirno oduzima od svih planiranih, a odloženih ili otkazanih investicija.
 
Kao što je rečeno, rebalansom budžeta sredstva se u gradskoj kasi povećavaju sa 35,8 na 38,4 milijardi dinara i to uključivanjem suficita u iskoristiv novac, uz finansijsku pomoć od Evropske unije, te raspoređivanjem novca s drugih nivoa vlasti. Tekuća budžetska rezerva povećava se sa prvobitno utvrđenih 502,3 miliona dinara na 834,3 miliona dinara.
 
U šta se nastavlja ulaganje?
 
Kad je reč o investicijama koje su aktuelne, Grad nastavlja da ulaže u izgradnju reciklažnog dvorišta na gradskoj deponiji i povećava iznos za ovu namenu, a nastavlja da planira novu Botaničku baštu u Podgrađu i razvoj sistema za monitoring buke. 
 
Rastu troškovi za izgradnju i opremanje vrtića na Adicama, a novost je i izdvajanje 237,5 miliona dinara ove godine za uređenje Almaškog kraja.
 
Nastavlja se i s trećom fazom radova na izgradnji biciklističke staze između Novog Sada i Begeča, a radiće se i na izgradnji kružne raskrsnice na uglu Bulevaru cara Lazara i Fruškogorske ulice.
 
Kako se vidi u nacrtu rebalansa, poskupljuje projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Rumenki sa prvobitno planiranih 18,7 miliona dinara ove godine na skoro 100 miliona dinara, a projekat se nastavlja i sledeće godine sa novih 100 miliona dinara ulaganja.
 
Troškovi će ove godine rasti i za izgradnju javne garaže u Šafarikovoj i to za sedam miliona dinara, dok neće biti finansijskih izmena u vezi sa izgradnjom nove ambulante doma zdravlja na Vidovdanskom naselju.
 
Kad je reč o pomenutoj finansijskoj pomoći Evropske unije, radi se o sumi od 176,4 miliona dinara koja pripada Gradu na osnovu dobijenog priznanja Melina Merkuri od Evropske komisije, za najuspešnije evropske prestonice kulture.
 
Socijalna pomoć za pojedine javne službenike
 
Neki zaposleni u javnim službama dobiće socijalnu pomoć. Tako je Gradska uprava za kulturu iskoristila rebalans da zatraži dodatnih devet miliona dinara da bi zaposlenima u ustanovama kulture isplatila socijalna davanja - u Muzeju Grada, Gradskoj biliboteci i Mađarskom kulturnom centru "Petefi Šandor". Takođe, Gradska uprava za obrazovanje zatražila je 77 miliona dinara za solidarnu pomoć zaposlenima u predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo".
 
Dodatan novac izdvojiće se i kako bi se platio stručan žiri koji će birati idejno rešenje za spomenik "Apoteoza srpske Vojvodine", o kojem je 021.rs već pisao. Takođe, novac će se izdvojiti i za nagrade za idejna rešenja na konkursu za ovaj spomenik.
 
Nacrt rebalansa biće razmatran na predstojećoj sednici Skupštine grada, koja je zakazana za ponedeljak, 27. jun u 10 časova u velikoj sali Skupštine APV.
  • Rodjeni sremac

    23.06.2022 16:56
    Nije u redu Ledincanima uzeti nešto sto se obećava deceniju. Da li znate koliki je kud? Da li znate kolike uspehe nizu na takmičenjima? Da li znate kakva nam je biblioteka? Ne znate naravno jer vas je bas briga za nas seljake iz malog mesta…nismo mi za kulturu. A i igralište me cudi da niste još manje napravili na onoliki plac? Strasno! Sami ćemo ga napraviti.
  • Ko

    23.06.2022 15:53
    A most?
  • 23.06.2022 14:21
    @mz
    Naravno,Vama je stranka dala sve a meni ništa. Nemam ni službena kola ni 10 plata…zaista je težak život u vili sa parkom u kojoj ti stanujes.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti