Novi Sad dobija spomenik "Apoteoza Srpske Vojvodine"

Na današnjoj sednici Saveta za kulturu i informisanje Grada Novog Sada utvrđen je Predlog odluke o podizanju spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine.
Novi Sad dobija spomenik "Apoteoza Srpske Vojvodine"
Foto: 021.rs
Kako je navedeno u Predlogu odluke, spomenik Apoteoza Srpske Vojvodine se podiže u ime sećanja na borbu srpskog naroda za uspostavljanje i razvoj svojih političkih i pravnih institucija u Habzburškoj monarhiji, a prema Predlogu čini ga grupa figura generala Đorđa Stratimirovića, general-majora i vojvode Stevana Šupljikca i arhiepiskopa karlovačkog i patrijarha srpskog Josifa Rajačića. 

Prema Predlogu odluke, spomenik, izrađen u stilu akademskog realizma, trebalo bi da se podigne ispred zgrade železničke stanice u zoni cvetne rundele (potkovice), prema raskrsnici Bulevara oslobođenja i Jaše Tomića.

Inicijativu za podizanje spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine podneli su predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Istorijski arhiv Grada Novog Sada i Gradska biblioteka u Novom Sadu.
 
Utvrđivanju Predoga odluke za podizanje spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine prethodilo je pribavljanje stručnih mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Javnog preduzeća "Urbanizam" Zavod za urbanizam.
 
O Predlogu odluke o podizanju spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine raspravljaće odbornice i odbornici na sednici Skupštine Grada Novog Sada.
  • Vladimir

    21.11.2021 19:48
    @Sad
    Patrijarh Rajačić je Ličanin, rođen u Lučanima kod Brinja zbog čega su on i njegova braća dobili predikat fon Brinski.
    Šupljikac je Banijac, a Stratimirović vodi poreklo iz Hercegovine.
  • Shin Sekai

    20.11.2021 00:55
    Nema li vise smisla da se podigne spomenik Caru Jovanu Nenadu, kao osnivacu Vojvodine?
  • Bu Ce

    19.11.2021 20:48
    Na peronu
    Jadna je Vojvodovina Srbija kad je recenzira Negrišorac a suflira mu Selimbeg Cetinjski. Da su se malo zaigrali mogli su ih staviti na peron železničke stanice da mašu brzim kineskim vozovima.
    Olja Ivanjicki,naša velika vajarka,ovekovečila je figuru vojvode Stevana ŠUPLJIKCA u Pančevu,ispred bolnice,gde je postrojio svoje vojnike i preminuo.
    Novi Sad nije imao dodira sa ovim istorijski ličnostima, imali su Sremski Karlovci,Titel,Pančevo.. Bilo bi za glavni grad Vojvodine dostojno,da neko umetničkog dometa Olje Ivanjicki izradi figure ovih ličnosti. Bar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti