Novosadski odbornici prvo svečano, pa radno: O gubicima preduzeća, ukidanju trka na Mišeluku...

Skupština grada će danas održati svečanu i radnu sednicu sa oko šezdeset tačaka dnevnog reda.
Novosadski odbornici prvo svečano, pa radno: O gubicima preduzeća, ukidanju trka na Mišeluku...
Foto: 021.rs
Odbornici će na svečanoj sednici izabrati ovogodišnje dobitnike gradskih priznanja, Oktobarske nagrade i Novembarske povelje.
Za Oktobarsku nagradu predloženi su sekretar Crvenog krsta, dr Dragan Lazić, bivša direktorka Gimnazije "Isidora Sekulić" i profesorka matematike mr Ružica Vukobratović i Novosadski sajam.
 
Kandidati za Novembarsku povelju su sveštenik Branko Ćurčin, književnik mr Nenad Šaponja i Osnovna škola "Vuk Karadžić".
 
Prvima će nagrade biti dodeljene narednog ponedeljka, 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma 1944. godine, a drugima početkom novembra, kada se bude obeležavao 9. novembar, dan ulaska Srpske vojske u Novi Sad posle Prvog svetskog rata, i 25. novembar 1918. godine, dan kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Više o kandidatima OVDE.
Na redovnoj sednici koja će uslediti nakon svečane, odbornici će dati saglasnost na imenovanje direktora Čistoće, Tržnice i Zoohigijene, gde na funkcijama nakon konkursa ostaju dosadašnji v. d. direktora Donald Božić i Vladimir Stojković, odnosno Ivana Kukin koja je obnovila mandat. Ovim će se nastaviti upravljanje Srspke napredne stranke ovim gradskim preduzećima.
 
Kažimo i da Božić i Stojković nisu imali protivkandidate, dok je pored Ivane Kukin pristigla i kandidatura Siniše Sančanina koja je odbijena kao nerazumljiva i nepotpuna.
 
Skupština grada treba da prihvati i ostavku odbornika i bivšeg direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, koji je postao ministar privrede u Vladi Srbije.
 
Na dnevnom redu je i ostavka gradske ombudsmanke Marine Popov Ivetić, koja pre isteka mandata odlazi na mesto zamenika gradskog pravobranioca. Njena ostavka na polovini mandata nije obrazložena, sem što se može naslutiti da je to posledica prelaska na drugu funkciju. Skupštini grada nije predloženo imenovanje v.d. gradskog ombudsmana na ovoj sednici.
 
Pred Skupštinom je niz izveštaja o poslovanju gradskih preduzeća u prvoj polovini godine, koji uglavnom pokazuju gubitke u radu. Naime, gradska preduzeća su završila sa više od 900 miliona dinara u minusu, što je za preko 333 miliona dinara veći gubitak od planiranog. Više o ovim izveštajima 021.rs je pisao OVDE.
 
Skupština će razmatrati i nekoliko urbanističkih planova od kojih je najsporniji onaj koji se odnosi na deo Telepa uz Futoški put kojim se i pored stotina primedbi građana omogućava da na mestu prizemnih objekata niknu zgrade i do 18 spratova. Kako se vidi iz odluke nakon javne sednice koja je bila krajem avgusta, Komisija za planove je imala zatvoreno zasedanje bez prisustva javnosti, a na kom je samo potvrdila da se odbijaju prigovori građana.
 
Pred odbornicima su i predlozi da se u Almaškom kraju postave skulpturalna dela Zahariju Orfelinu i bista Savi Vukosavljevu. Više o ovim odlukama OVDE.
 
Skupština grada treba da prihvati i izveštaj o bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu za prvih šest meseci ove godine koji pokazuje da najviše stradaju biciklisti i 021.rs je OVDE pisao o tom izveštaju.
 
Pomenimo i da je odbornicima podeljen i odgovor na odborničko pitanje Bojana Vulina, odbornika Pokreta socijalista, koji je pitao šta se radi da se reši problem ilegalnih trka na Mišeluku. Iz njegovog pitanja se saznalo da Grad Novi Sad ni posle šest meseci nije odgovorio na zahtev saobraćajne policije da se postave barijere na mestu gde se dešavaju nelegalna okupljanja.
  • Koba

    02.11.2023 23:12
    Nece biti
    Sancanin je malo "lagio" u prijavi...znas....tamo pise nesto sto nije...znas druze...
  • Nik

    17.10.2023 13:28
    Nastavak po starom
    Pa Sancanin , nije mogao da ''prodje'', jer mu je prijava " nepotpuna i nerazumljiva '' ili možda nije član .....
  • Brasa

    16.10.2023 17:46
    Podrška za direktora Čistoće,covek je za par meseci izvukao firmu iz dugova,zaposlio ljude i spasio sve od bankrota. Nadam se da će dobiti nova vozila i još bolje raditi. Inače zamerku na čišćenje nemam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti