VIDEO, FOTO: Odbijeni prigovori na gradnju solitera na Telepu, investitoru vrtić bio suvišan

Članovi Komisije za planove odbili su prigovore na izmene urbanističkog plana kojim se omogućava izgradnja solitera uz Futoški put na Telepu.
VIDEO, FOTO: Odbijeni prigovori na gradnju solitera na Telepu, investitoru vrtić bio suvišan
Foto: 021.rs
Veliki broj građana potpisao je prigovor na izmene plana, a nadležni su sve to sumirali u 28 različitih prigovora. 
 
Najviše njih odnosilo se upravo na mogućnost da se na Telepu grade soliteri i do 18 spratova. Građani su tražili da se zadrži niska spratnost objekata ili da se broj etaža smanji, kao i da bude više zelenih površina.
 
Osim što su odbijeni prigovori građana, odbijeni su i zahtevi pojedinih investitora da im se omogući gradnja još viših objekata. 
 
Investitori su zahtevali manje zelenih površina, više prostora za gradnju, a nekim je čak smetalo i to što je predviđena izgradnja vrtića. Umesto toga, bolje bi bilo, moglo se čuti, da na tom mestu bude poslovni objekat. Ipak, takva investitorska zamisao nije prošla.
 
Samu sednicu je obezbeđivao veći broj radnika privatnog obezbeđenja i policije. Iako neubičajeno, izgleda da se to ustaljuje kao praksa nakon prethodnih sednica na kojima je dolazilo do protesta i sukoba aktivista sa obezbeđenjem. Prema nezvaničnim saznanjima 021.rs, zahtev za pojačanim obezbeđenjem zatražili su članovi komisije.
Najviše prigovora stiglo je od Telepčana, koji su dostavili i peticiju sa više stotina potpisa uz podršku Građanskog pokreta Bravo. Ovi prigovori su bili gotovo istovetni sa prigovorima koje je uputilo Društvo arhitekata Novog Sada. Osim toga, veći broj građana je samostalno uputio prigovore sličnog sadržaja.
 
Zajedničko im je to što su od komisije tražili da se ovaj deo Telepa, uz Futoški put i deo Bulevara patrijarha Pavla, od prostora namenjenog za poslovne objekte do dva sprata pretvori u blokove sa pretežno stambenim kompleksima od osam ili devet spratova, uz mogućnost od 18 spratova za reperne objekte. 
 
Već posle nekoliko razmatranih prigovora bilo je jasno da zahtevi građana da se Telep ne gradi u visinu i da se obezbede zelene površine, jer parkova u planu nema, neće biti prihvaćeni.
 
Novosađani koji su dobili priliku da govore o primedbama istakli su da je Telep deo grada na kom ima dosta kuća i da će se izgradnjom grada potpuno poremetiti kvalitet života. Iako su pozdravili to što će se ukloniti propali privredni i industrijski objekti, građani su ukazali na to da bi deo tih prostora trebalo da se prenameni u park, a ne u stambeno-poslovne komplekse. 
 
Jedan od govornika, aktivista Miran Pogačar, upitao je članove komisije kako je moguće da neki od investitora već prodaju stanove i na svojim sajtovima reklamiraju projekte stambenih kompleksa, iako plan još uvek nije ni usvojen. 
 
"Mi pričamo o planu, a možemo videti, evo na ekranu mog telefona kako se na njihovim sajtovima reklamira prodaja stanova. Dok mi ovde raspravljamo o nacrtu plana, čini se da su investitori već usvojili plan, tj. kao da prvo plan investitori odobre, a onda tek ide na javnu raspravu. Ovde su odluke već unapred donesene i ne odlučuje narod, nego očigledno investitor, i ovde su u fokusu njihove potrebe. Zato ću priliku iskoristiti da insistiramo na dve osnovne primedbe: da se smanji spratnost jer nije uzeto u obzir kako se živi u tom delu grada, jer nije primereno da takvi opštegradski centri sa zgradama od 15 spratova i slično budu okruženi kućama, a drugo je da se investitori obavežu da moraju bar trideset posto parcele da urede zelenilom", rekao je Pogačar.
 
 
Od predstavnika Društva arhitekata Novog Sada moglo se čuti da su u prethodnim godinama na Telepu već počinjene greške kada su izgrađene zgrade većih gabarita i mimo planova, te da se mora sprečiti dalje urušavanje već uspostavljenog porodičnog stanovanja na Telepu.
 
Predstavnici "Urbanizma" su prilikom obrazlaganja odbijanja primedbi uglavnom ukazivali na to da se radi o usklađivanju plana sa Generalnim urbanističkim planom do 2030. godine. Kako se naveli, radi se na transformaciji dela grada, jer se uklanjaju privredni objekti nekadašnje industrijske zone "Zapad".
 
Na pitanje zbog čega je omogućena izgradnja solitera od 18 spratova, nije dato jasno objašnjenje, ali su ukazali na to da neće svi objekti biti toliki. Rečeno je da će zgrade biti različite spratnosti, od dva do osam spratova. Više puta je napomenuto da je gotovo polovina prostora i dalje namenjena za privredu, a ostatak za stanovanje.
 
Odbijanje zahteva investitora da se dodatno poveća spratnost ili da se smanje zelene površine, nadležni su iskoristili kao argument protiv tvrdnji građana da se Telep betonira i ide u visinu. 
 
Međutim, iako je nekoliko primedbi prihvaćeno, deo investitorskih zahteva je odbijen. Neki su odlazili toliko daleko da su tražili da se iz plana obriše vrtić i da se umesto njega stavi poslovni objekat. 
 
Od brojnih primedbi građana, prihvaćen je jedan, koji je u stvari tehnička ispravka teksta, kojom se ukazuje na to da je pre novogradnje obavezna sanacija zemljišta na mestu na kom je bila industrija zbog prethodnog zagađenja.
 
Prihvaćen je i prigovor Novosadske biciklističke inicijative. Nacrt plana je imao opciju izgradnje režijskih saobraćajnica celom dužinom Futoškog puta, odnosno da se izgrade parkinzi na delu sadašnje pešačke i biciklističke staze i dela zelenila. Ipak, nakon prigovora, od ovoga se odustalo.
  • Dejan

    25.08.2023 08:11
    @Marko
    Ako je tačno to šta piše, onda umesto "Bravo za DaNS", vi članovi sad morate "DaNS za Bravo" :) :) :)
  • Зора

    25.08.2023 07:14
    ... а 'Новитет' се руши...
  • Plaćač poreza

    25.08.2023 06:49
    Da sam investitor zgradu bih nazvao Royale Hills Residencal Teracce Garden Pallas. Da sadrži sve čarobne reči za pecanje skorojevića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti