Soliteri "unapređuju ambijent" na Telepu: I do 18 spratova moći će da "nikne" uz Futoški put

Novosadska vlast ubrzano radi na donošenju urbanističkog plana koji će omogućiti zidanje solitera i do 18 spratova na Telepu, uz Futoški put.

Nije prošlo ni šest meseci od ranog javnog uvida u konceptualni plan, a već sada je nacrt Plana generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta stavljen pred javnost, gde će biti u narednih mesec dana.

Ovako brza procedura je retka u radu uprave. Dešava se prođu i čitave godine dok se neki plan ne nađe na javnom uvidu.

Ovaj plan u osnovi nema veće izmene u odnosu na već poznate zamisli koje su stavljene na papir. Urbanisti navode potrebu transformacije ulaznih pravaca u grad, koji su dugi niz godina devastirani i napominju da se "planiranjem inovativnih i visokokvalitetnih urbanih prostora dobija strukturno i funkcionalno raznovrsno okruženje i nova centralna i frekventna mesta u gradu".
 
Iz svih ovih birokratskih rečenica ostalo je nejasno zašto je novosadska vlast predložila da se na delu Telepa, umesto do sada planiranih poslovnih objekata do dva sprata, omogući gradnja pretežno stambenih kompleksa sa zgradama do osam ili devet spratova - čak uz opciju od 18 spratova za reperne objekte.
Kao razlog za transformaciju objekata do sada namenjenih industriji ili privredi u stambene komplekse sa soliterima navodi se nešto što je potpuno suprotno svemu desenijama unazad ucrtavanom u urbanističke planove. Ove izmene su čak suprotne prošlogodišnjim idejama urbanista za Telep, kada je donet Plan generalne regulacije Telepa, ali i sporni Generalni urbanistički plan grada do 2030. godine. 
 
Konkretno, predloženi plan pokriva 19,5 hektara bloka Telep između Futoškog puta, Bulevara patrijarha Pavla, ulica Koči Ivana, Melhiora Erdujheljija, Ilirske, Panonske, Dubrovačke i Bogdana Šuputa, na kojima se trenutno nalazi nekoliko privrednih objekata (Grafika, Novitet, Minakva, livnica "23. oktobar", Gepard i drugi). Neki su i dalje aktivni, drugi su potpuno napušteni, ali ima i više porodičnih kuća. Ovo područje se formiralo na osnovu GUP-a iz 1963. godine i to kao radna zona "Zapad", namenjena industriji manjeg kapaciteta.
 
Urbanisti navode da se ovaj prostor sada predviđa za "opštegradske centre" koji imaju stambene i poslovne sadržaje, kao i za višeporodično stanovanje. Zgrade koje će se graditi su soliteri sa uglavnom podzemnim garažama, visina ide i do 10 etaža, ali moguće je urbanističkim projektima razraditi i više etaže.
 
"Planirana spratnost objekata u okviru opštegradskog centra, višeporodičnog stanovanja sa elementima opštegradskog centra i poslovanja sa elementima opštegradskog centra je od P (VP) do P+8, s tim da određeni poslovni ili stambeno-poslovni objekti mogu da preuzmu ulogu prostornih repera, odnosno da imaju višu spratnost. Spratnost objekta opredeliće definisani položaj parcele u odnosu na saobraćajnu infrastrukturu, namene u okruženju, zatim indeks zauzetosti i indeks izgrađenosti na određenim parcelama ili kompleksima. Planiranjem visokih objekata stvara se prostorno rešenje koje unapređuje lokalni ambijent, formira nova silueta grada i aktivira nova centralna mesta u integraciji sa postojećim. Način planiranja kompleksa sa visokim objektom u odnosu na zadate urbanističke, prostorne, planerske i arhitektonske parametre, odnos prema kontekstu, kao i oblikovanje (visina, volumen i silueta) i funkcija biće analizirani, razmatrani i usvojeni ili odbačeni u postupku izrade urbanističkog projekta, na način kako je to zakonom definisano", navodi se u nacrtu plana.
 
Na mestu ABG grafike i Noviteta i uz Buelvar patrijarha Pavla dozvoljava se gradnja do devet spratova, uz mogućnost repernih zgrada i do 18 spratova. Na mestu Geparda i Rode dozvoljava se nešto niža spratnost, do uglavnom šest spratova. U Vršačkoj, u delu do Panonske ulice, spratnost ide i do šest spratova, ali je naglašeno da objekti u dvorištu idu do tri sprata, a u Ulici Koči Ivana do četiri sprata.
 
 
Zanimljivo je i da su gradske vlasti zvanično mislile i o manjku zelenih površina na ovom prostoru Telepa. U planu stoji sledeće: "Imajući u vidu i nedostatak ozelenjenih površina, Planom se definiše obavezno učešće zelenila u okviru površina ostalih namena, kao i iskazivanje procentualnog učešća visokog i srednje visokog drveća".
 
Međutim, iza ove birokratske rečenice se krije prikrivanje činjenice da zapravo neće biti javnih zelenih površina jer je procenat zelenila u bilansu površina 0 odsto - Grad nije predvideo ni jedan kvadrat namenjen parku ili sličnoj zelenoj površini na prostoru od više od 19 hektara. Ovo znači da prisustvo zelenih površina na ovom delu Telepa zavisi samo od dobre volje budućih investitora da u sklopu budućih stambenih i stambeno-poslovnih kompleksa sa soliterima ostave poneki deo sa zelenilom, barem za stanare kompleksa.
 
 
Doduše, nešto malo zelenila će ostati uz saobraćajne površine jer se u planu navodi da treba sačuvati drvored platana na Futoškom putu, kao i drvored na Bulevaru patrijarha Pavla.  
Javni uvid u Plan generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta traje do 29. jula. 
 
Građani uvid u Plan mogu da obave u Mesnim zajednicama "Bratstvo Telep" u Ilariona Ruvarca 18/2 i "Nikola Tesla-Telep" u Geri Karolja 5, kao i JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3. Planovi se mogu pogledati i na sajtu Urbanizma, kao i na gradskom sajtu
 
Zainteresovani svoje primedbe i sugestije na plan mogu podneti pismeno Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 ili na mail planiranje@uprava.novisad.rs
 
Komisija za planove će razmatrati pristigle primedbe na javnoj sednici 17. avgusta u Plavoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2, sa početkom u 9 časova. 
  • Gavrilo

    24.08.2023 16:54
    Ja opet
    "Napravite prečišćivac otpadnih voda! Kejom ne može da se prođe od smrada!"
    Слажем се, пречистач је неопходан али не код нас у Петроварадину на стотињак метара од зграда у блоку 8 и кућа у Садовима. Онај ко не зна како то смрди, нека оде у Суботицу да помирише један такав " по најновијој технологији" . Даље уз Дунав може, у Пезосу не може. Блокираћемо градњу.
  • G pen

    06.07.2023 17:41
    Ambijent i uslove zivota unapredjuju zelene povrsine za setnju, decja igralista, pogled na nesto lepo, parking, kulturne ustanove... a ne kockasti pilicarnici. Kanda je neko od urbanisti i arhitekata kupio diplomu.
  • NSvetlana

    06.07.2023 08:13
    Katastrofa
    Ovi će nas potpuno zazidati! Da li neko razmišlja o provetravanju grada ili ćemo imati NS staklenu baštu?
    Napravite prečišćivac otpadnih voda! Kejom ne može da se prođe od smrada!
    Kvadrati se samo dodaju,infrastruktura oduzima?! O zelenilu i parkovima da ne pričam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti