Telep ide u visinu: Manje za park, više za 12 spratova - i legalizacija

Urbanizam je na javni uvid stavio Plan generalne regulacije (PGR) Telepa, koji omogućava legalizaciju već podignutih objekata i nastavak dizanja spratnosti u ovom delu grada.
Telep ide u visinu: Manje za park, više za 12 spratova - i legalizacija
Foto: 021.rs

Plan se pred javnošću našao nakon dve i po godine nakon ranog javnog uvida i uglavnom su zadržane smernice iz konceptualnog plana koji donosi dalju gradnju stambenih zgrada uz Bulevar Evrope i Patrijarha Pavla. Na pojedinim lokacijama se omogućava izgradnja zgrada visine do 12 spratova. 

U nacrtu se navodi da se uz dva bulevara grade objekti za koje je predviđeno da imaju tri ili četiri sprata, uz eventualno potkrovlje, ali da postoji i bespravna gradnja, odnosno da su se objektima dodavali spratovi. Planom je, uglavnom, predviđena legalizacija, a na pojedinim mestima se podiže spratnost, odnosno, zgrade koje su zadržale nižu spratnost mogu da budu dograđene kako bi bile u liniji sa "divljom" gradnjom. 

Iako se omogućava dizanje zgrada, najveći deo Telepa i dalje će biti namenjen stambenim kućama od jednog do tri sprata. Urbanisti navode i to da se gradi ili je već sagrađeno dosta nelegalnih kuća, pa se i to legalizuje izmenama plana ovog dela grada. 
 
Ovaj Plan generalne regulacije obuhvata jednu od najvećih gradskih površine, jer se odnosi na prostor od gotovo 350 hektara. Njime je obuhvaćena i Šumska linija, koja čini drugu odbrambenu liniju od poplava i trenutno se planira da ona postane uređena biciklističko-pešačka staza duža od dva kilometra, povezujući Novo naselje sa obalom Dunava. 
 
 
Nije najjasnije da li plan predviđa povećanje ili očuvanje postojećih zelenih površina, ali može se pretpostaviti da će biti smanjena, s obzirom na to da su sada mnoge površine zelene, a u budućnosti bi mogle da se nađu pod stambenim objektima. 
 
Od 365 hektara, koliko obuhvata plan, 161 hektar namenjen je za kuće i zgrade, 85 hektara za saobraćajne površine, devet za parkovske površine, pet za zaštitno zelenilo i 1,8 hektara za "zelene skverove". 
 
Da je pitanje očuvanja zelenila upitno govori i primer samog kraja Bulevara patrijarha Pavla, kod ukrštanja sa Somborskom ulicom, gde je ranije bio planiran vatrogasni centar. Tada su građani, koji su želeli park, organizovali peticiju i od ideje vatrogasnog centra u ovom kraju se odustalo. Međutim, sada se planira da, umesto parka od oko tri hektara, što su tražili građani, za park bude predviđeno 1,2 hektara, dok će ostatak biti namenjen stambeno-poslovnim zgrada od osam i 12 spratova. 
 
Gradski urbanisti su sigurni da će na ovom prostoru biti stambenih zgrada, iako prema još uvek važećem Generalnom urbanističkom planu, sve treba da bude zelena površina. Ipak, kako se 021.rs uverio uvidom u predlog novog GUP-a, na ovoj lokaciji predviđen je manji deo za park, a ostatak za osmospratnice i dvanaestospratnice. 
 
 
 
Prema procenama, na Telepu živi oko 20.000 građana, a plan predviđa da se omogući život za više od 40.000 stanovnika. 
Plan generalne regulacije (PGR) Telepa se može pogledati na sajtu Urbanizma na OVOM LINKU, kao i na sajtu Grada OVDE. Uvid u plan je omogućen i u protorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3, kao i Mesnim zajedicama "Ostrvo" u Narodnog fronta 71, "Ivo Andrić" Banović Strahinje 20, "Južni Telep" Janošikova 1a, "Bratstvo Telep" Ulariona Ruvarca 18a, "Nikola Tesla-Telep" Geri Karolja 5 i "Adice" Sime Šolaje 2a. 
 
Primedbe i sugestije se šalju Upravi za urbanizam i građevinske poslove, u Školskoj 3, do kraja javnog uvida, 4. februara. 
 
Komisija za planove će o Planu generalne regulacije Telepa imati sednicu 17. februara, u amfiteatru SPENS-a, u 9 časova. 
  • Aleksandra

    28.01.2022 12:01
    Dodjoši
    Bitno da su vam dodjoši za sve krivi i odgovorni. Dok vam se Adice i Telep pretvaraju u najgore ruglo Bangladeša vi sedite i pljujte dodjoše po portalima. Rešiće to sve.
  • /

    16.01.2022 12:57
    /
    @@/
    plati 200.000
  • mikonos

    15.01.2022 15:21
    samo beton bajo moj
    dao Bog pa da zidamo samo 50 spratova i vise. Mi smo ljudi ptice, kako kaze pesma: Helikopter para kofer da bacas sa neba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti