FOTO: Grad odjednom odlučio da uz telepski deo Futoškog puta omogući izgradnju osmospratnica

Gradska vlast je predložila da na delu Telepa, umesto do sada planiranih poslovnih objekata do dva sprata, bude moguća gradnja zgrada do osam spratova. Neke bi bile i više jer bi služile kao "reper".
Ovaj predlog o dizanju spratnosti i promene namene prostora je novina u odnosu na dosadašnje urbanističke planove za deo Telepa koji se nalazi uz Futoški put.
Ne samo da se ova ideja razlikuje od dosadašnjih urbanističkih planova, nego se razlikuje i od onoga što je aktuelna vlast usvojila pre samo nekoliko meseci donošenjem Plana generalne regulacije Telepa, kao i Generalnog urbanističkog plana grada do 2030. godine.
U Konceptualnom okviru Plana generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta, koji je sada na ranom javnom uvidu, nije obrazloženo zbog čega je došlo do povećanja spratnosti i promene namene prostora. 
 
Navedene su samo opšte birokratske rečenice o potrebi donošenja novog plana kako bi se preispitala postojeća rešenja i uskladila sa novim namenama i smernicama GUP-a.
 
"Očekuje se da će se planskim rešenjem stvoriti uslovi za izgradnju i uređenje planiranih namena na osnovu usmeravajućih pravila uređenja i građenja definisanih Generalnim urbanističkim planom. Planskim rešenjem steći će se uslovi za urbanističko uređenje i izgradnju prostora, odnosno funkcionalno, oblikovno, ekonomsko i ekološko unapređenje blokova uz Futoški put i Bulevar patrijarha Pavla u Novom Sadu. Na području obuhvaćenom planom utvrdiće se prostorna koncepcija koja će omogućiti realizaciju sadržaja u okviru opštegradskog i linijskog centra, poslovanja i višeporodičnog stanovanja. Steći će se uslovi za savremeno uređenje ovog značajnog dela građevinskog područja Grada koje trenutno predstavlja u delu i zapušteno građevinsko zemljište, čime će se planiranjem novih sadržaja generisati dalji urbani razvoj ovog dela Grada", stoji u tekstu plana.
 
 
U delu u kom se citira GUP stoji samo da ovaj prostor treba da bude "opštegradski centar" ili "linijski centar", što omogućava gradnju stambenih i poslovnih sadržaja u visini i gabaritu koji su veći od onoga što je već ucrtano u planu. Upravo određivanje kao "opštegradskog centra" bila je jedna od spornih tačaka u raspravama u vezi sa GUP-om, uz stav da gradske vlasti i urbanisti to koriste kako bi opravdali usklađivanje planova sa željama investitora.
 
Osim toga, citira se i plan za Telep, u kom stoji da je ovaj prostor namenjen za poslovanje i da je predviđen za rekonstrukciju, te da nije planirano stanovanje. 
 
 
Iz dokumentacije se vidi da predloženi plan obuhvata površinu od 19,1 hektara na prostoru koji je sa severa oivičen Futoškim putem, zapadna granica je Bulevar patrijarha Pavla. Na jugu ide do Melhiora Erdujheljija, Panonske i Dubrovačke, a na istoku do Bogdana Šuputa. 
 
Šezdesetih godina prošlog veka ovde je bila formirana radna zona "Zapad" sa više industrijskih postrojenja. Trenutno se tu nalazi veći broj porodičnih kuća i nekoliko poslovnih objekata, poput fabrike Gepard, Univerexporta, Minakve, Rode... 
 
 
Većina objekata se koristi, a neki su i relativno nedavno sagrađani. Nasuprot tome, manji deo objekata, uglavnom oko AMG grafike, napušten je i bilo je više požara zbog boravka beskućnika u njima. 
 
U urbanističkom dokumentu koji je sada na ranom javnom uvidu objašnjava se da će se raditi na rekonstrukciji prostora.
 
"Planirane namene su: opštegradski i linijski centri, višeporodično stanovanje sa elementima linijskog centra, višeporodično stanovanje srednjih i visokih gustina i poslovanje sa elementima linijskog centra.  U okviru centra značajno je učešće različitih sadržaja, kao što su poslovni objekti, objekti trgovinskog i ugostiteljskog karaktera, objekti javnih službi, kao i planiranje višeporodičnog stanovanja za koje je karakteristično učešće vanstambenih sadržaja u prizemljima objekata. Predviđa se da spratnost objekata koji se planiraju u zoni opštegradskog centra bude od prizemnlja do osam spratova. U okviru kompleksa određeni objekti (poslovni objekti – banke, administrativni objekti različitih kompanija, osiguravajuće kuće, hoteli i sl.) mogu da preuzmu ulogu prostornih repera, odnosno da imaju višu spratnost", stoji između ostalog u planu.
Raspodela prostora, prema novoj ideji, predviđa se tako da osam hektara bude namenjeno za višeporodično stanovanje sa višespratnicama, 4,5 hektara će biti namenjeno poslovanju, a gotovo sedam hektara za saobraćajne površine. Što se tiče zelenila, nema ga dovoljno da bi se uopšte i izrazilo u hektara.
 
Kako se navodi u planu, zelenilo se planira kao deo saobraćajnih površina i oko objekata, i to u minimumu od 30 odsto. Stoji i da će se drvored platana na Futoškom putu sačuvati. 
 
Planom se predviđa proširenje Vršačke tako da ima četiri saobraćajne trake, biciklističku stazu i trotoare, dok bi Ilariona Ruvarca trebalo da ima četiri trake i trotoare. Proširenje ulica Koste Abraševića, Kiš Ernea i Koči Ivana predviđa dve saobraćajne trake, parkinge i trotoare. 
 
Javni uvid u Plan generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta može se obaviti do 1. februara u prostorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3, kao i u Mesnim zajednicama "Bratstvo Telep", u Iliriona Ruvarca 18, i "Nikola Tesla-Telep", u Geri Karolja 5.
 
Plan se može preuzeti i sa sajta Grada, kao i sajta "Urbanizma".
 
Primedbe i sugestije na plan zainteresovani mogu da pošalju Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, ili na mejl planiranje@uprava.novisad.rs. 
  • Bojan

    20.01.2023 11:29
    @Dejan sa Popovice

    Sa 100-postotnom sigurnošću možemo da pretpostavimo da će sve što ti podržavaš u svojim nepismenim, idiotskim komentarima biti na štetu građana ovog grada. Idi kopaj sneg.
  • Dejan sa Popovice

    20.01.2023 07:53
    Telep,sve je tako
    Sličan komentar sam ranije napisao,međutim ljudi su ostrašćeni i glasaju navijački.Njih ne zanima,da li je nešto dobro već su unapred protiv svakog delovanja gradske vlasti.Živeo sam krajem 80 - tih u Ilirskoj ul. i odlično poznajem taj kraj. Jasno mi zašto ovako razmišlate. Sve što je dobro za grad i stanovnike treba podržati.
  • /

    19.01.2023 22:47
    /
    za one koje nisu krocili na onaj titov satelit-zgrade polako tonu. nekim zgradama je ulazni stepenik ispod nivoa tla.

    a prekoputa ce dodik praviti 8 spratova.
    taj ni postenu drzavu nije napravio. kako ce tek onda zidati a da mu ne potonu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti