Skupština Vojvodine u ponedeljak bira novog predsednika, Momo Čolaković jedini kandidat

Momo Čolaković, član Poslaničkog kluba "Aleksandar Vučić – Za našu decu" u Skupštini Vojvodine, jedini je kandidat za novog predsednika vojvođanske skupštine, objavio je portal Autonomija.
Skupština Vojvodine u ponedeljak bira novog predsednika, Momo Čolaković jedini kandidat
Foto: 021.rs
Autonomija navodi da će o tome glasati pokrajinski poslanici na sednici u ponedeljak, koja je zakazana pre smrti predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastor.
 
Pastor je umro 30. oktobra, u trenutku kada su već bili najavljeni vanredni pokrajinski izbori za 17. decembar.
Poslednji rok za njihovo raspisivanje je 16. novembar, s tim što je pre toga neophodno da vojvođanska skupština bude raspuštena.
 
U situaciji bez presedana u istoriji višestranačke Skupštine Vojvodine, smrt predsednika skupštine uoči raspisivanja izbora pokrenula je brojna pitanja, pa i ono trenutno ključno – ko će, odnosno ko ima pravo da raspiše izbore.
Vladajuća koalicija u Vojvodini odbacila je, kako stvari stoje, mogućnost da kreativnije tumači pokrajinske propise, te se odlučila na izbor novog predsednika Skupštine. Propisi nalažu da izbore raspisuje predsednik vojvođanske skupštine.
 
Kako se navodi, vladajuća koalicija je ponudila Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) mesto predsednika skupštine, ali su oni to odbili, uz obrazloženje da to čine iz poštovanja prema nedavno preminulom Pastoru, koji je bio lider te partije od 2007. godine do smrti.
 
"Umesto da se ta funkcija ponudi nekoj drugoj stranci pribeglo se solomonskom rešenju – da kandidat bude najstariji poslanik u aktuelnom sazivu. Taj uslov ispunjava Momo Čolaković (rođen 1940) i o njegovoj kandidaturi bi u ponedeljak, kao prvoj tački silom prilika dopunjenog dnevnog reda, trebalo da glasaju poslanici", piše Autonomija.
 
Taj portal nije uspeo da dobiju potvrdu ovih informacija ni od šefa poslanika SNS-a Dmitra Stanišića, niti od samog Čolakovića.
 
Na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine je i novi rebalans budžeta za 2023, koji obezbeđuje neophodnih 385,5 miliona dinara za pokrivanje troškova održavanja vanrednih pokrajinskih izbora i izborne kampanje.
 
Na dnevnom redu su i izbor novog sastava Pokrajinske izborne komisije i Nadzornog odbora za izbornu kampanju.
  • Сремац

    06.11.2023 11:38
    СВАКА ЧАСТ
    Неко је написао да Момо још није био само Патријарх,има времена млад је и активан.Нисам његов биограф,али памтим да је стално у неким политичким форумима од седамдесетих година прошлог века,да је доста доста је,ајде Момо ради нешто.
  • Voja

    06.11.2023 08:52
    Demokratski
    Demokratski je izaći sa jednim kandidatom za takvu funkciju :-)
  • sergej flere

    06.11.2023 08:06
    sflere6@gmail.com
    Što se govorilo u njegovo vreme: provjeren kadar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti