Roditelji u Novom Sadu nezadovoljni subvencijom za privatne vrtiće, traže više novca

Grupa roditelja nezadovoljna je iznosom koji se izdvaja za decu koja pohađaju privatne vrtiće.
Roditelji u Novom Sadu nezadovoljni subvencijom za privatne vrtiće, traže više novca
Foto: 021.rs
U pismu dostavljenom redakciji 021.rs navodi se da su se udružili roditelji iz 43 privatna vrtića, koji traže da grad pomogne i decu koja nisu deo ustanove "Radosnog detinjstva".
 
Kako kažu, Novi Sad je 2014. godine doneo odluku da pomaže roditelje čija deca idu u privatne vrtiće. Početna subvencija bila je 15.000 dinara, dok je boravak u vrtićima bio 20.000, te je pomoć grada bila dragocena. 
Najveći udar na kućni budžet roditelji su, kažu, osetili 2020. godine, kada su cene svih troškova udvostručene.
 
U međuvremenu, grad je bio smanjio iznose za ovu namenu, ali je ovog leta, usled povećanja cena, povećao i subvenciju, te ona iznosi 10.000, odnosno 13.000 dinara.

Međutim, roditelji kažu da je ta odluka izazvala revolt, jer mesečno za vrtić moraju da izdvoje od 28.000 do više od 45.000 dinara.
"U obavezi smo da samostalno finansiramo enormnu razliku do pune cene privatnih vrtića, jer grad ne izdvaja podjednaka sredstva za svu decu. Sa današnjim primanjima, gotovo je nemoguće obezbediti boravak u privatnoj ustanovi za dvoje ili više dece. Za mnoge od nas nije bilo mesta u sada besplatnim vrtićima 'Radosnog detinsjtva', iako smo ispunjavali sve konkursne uslove. I tako je svake godine, preko 3.500 dece ostaje 'ispod crte', a oko 1.500 njih biva primljeno u besplatan, državni vrtić", navode oni.
 
Kako kažu, ekonomska cena vrtića u Novom Sadu iznosi 26.000 dinara mesečno po detetu, zbog čega postavljaju pitanje zašto nema novca za svu decu. Navode i da su se obratili gradonačelniku Milanu Đuriću, te nizu drugih gradskih uprava.
 
Dodaju i da su 3. novembra imali sastanak u Gradskoj kući, gde ih je dočekala šefica kabineta gradonačelnika Snežana Srećkov, te predstavnica Gradske uprave za obrazovanje. Tom prilikom im je rečeno da će uraditi sve što je u njihovoj moći, ali i da grad nije u obavezi da subvencioniše decu koja idu u privatne vrtiće i da Novi Sad nastoji da ulaže u sopstvene kapacitete izgradnjom novih vrtića. 
 
Roditelji su izneli i nekoliko zahteva: da subvencija za dete u privatnom vrtiću bude 26.000 dinara; da iznos subvencije bude obezbeđen u jednakom iznosu za svu decu, bez obzira na uzrast; da se iznos ekonomske cene uplaćuje u celosti za svako dete, bez obzira na dane izostanka i da uslov za dobijanje subvencija ne bude tzv. odbijenica iz "Radosnog detinjstva".
 
"Ono što mi znamo je da nećemo stati dok se nešto značajno ne promeni. Obratićemo se svima koji imaju bilo kakvog uticaja na ovu inicijativu, vodićemo se snagom koja nam obezbeđuje sigurnost i, najvažnije, bezbrižnije detinjstvo za našu decu", zaključuje se u pismu.
 
Gradska vlast se nije oglašavala povodom zahteva roditelja. 
 
Gradonačelnik Đurić je u julu ove godine za 021.rs rekao da postoje dve opcije za rešenje problema nedovoljnog kapaciteta novosadskih vrtića.
 
"I da gradimo vrtiće i da probamo da povećamo subvencije za privatna zabavišta. Ali da li možemo da rešimo sve iz početka, jednom i zauvek, to mislim da je nemoguće. I kad sam ja išao u vrtić bili su isti ovi problemi, pričamo neke 42 godine unazad. Nikako ne može da se postigne da se sagradi onoliko koliko dece ima potrebe za vrtićem i to je zapravo, prema mom mišljenju, dobro u pogledu priraštaja", rekao je tada gradonačelnik Novog Sada.
Podršku inicijativi roditelja dao je gradski odbor Dveri, navodeći da pokretanje peticije 1.500 roditelja čija deca idu u privatne vrtiće "pokazuje koliki je očaj roditelja, pa su pokušali i ovako da utiču na vlast".
 
"U potpunosti podržavamo zahteve roditelja i pozivamo vlast na čelu sa SNS, kao i njenog gradonačelnika Milana Đurića, da se u predizbornoj kampanje ne koriste floskulama, poput onih da su vrtići u Novom Sadu besplatni, jer više od 3.800 dece ne može da ih dobije. Mala primanja i velika poskupljenja osnovnih životnih namirnica dovela su porodice na ivicu egzistencije, a velika cena vrtića će ih bukvalno ostaviti bez posla", zaključuju u ovom pokretu.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • A3

    09.11.2023 17:24
    Ima razlike
    Oni, koji upravljaju gradom, su se borili za svoju decu, ne za vašu.
  • Podbarka

    09.11.2023 11:38
    Online peticija
    Mozete potpisati online peticiju za povecanje subvencija od strane grada:
    https://www.peticije.online/vrtic_je_potreba_ne_luksuz_ns
  • D Zmaj

    09.11.2023 08:18
    Evropa protiv dece
    E pa dame i gospodo ovo će biti naša realnost u narednim decenijama. Deca ne trebaju nikome, a ko želi da ih ima je zapravo nenormalan. Tako je u Srbiji, tako je u Nemačkoj tako je u celoj evropi. Pozdrav i držite se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti