Koliko glasova su Novosađani davali SPS-u na izborima: Recept od deset odsto za vlast

Slika Socijalističke partije Srbije pred izbore je slika Ivice Dačića koji se smeška. Ova partija ima kontinuitet koji je svojstven malom broju stranaka.
Koliko glasova su Novosađani davali SPS-u na izborima: Recept od deset odsto za vlast
Foto: 021.rs
Kako neka stranka može da izgubi moć demonstrirala je Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je ulaskom u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom u Novom Sadu ostala bez značajnog broja glasova. 
 
Nasuprot tome, postoji Socijalistička partija Srbije, koja, izgleda, može da načini raznorazne korake, a da opet na izborima, barem kada je u pitanju Novi Sad, dobije između osam i deset odsto podrške. 
Portal 021.rs analizirao je broj glasova koje je SPS dobijao na parlamentarnim izborima u Novom Sadu od 2012. do 2022. godine. Brojke na parlamentarnim izborima približne su rezultatu koji SPS ostvaruje na lokalnim izborima.
 
SPS se pokazala kao dovoljno mala stranka da ne može direktno da vas ugrozi u borbi za vlast, a, opet, dovoljno velika da može tu vlast da vam oduzme.
Dobar primer toga mogao se videti upravo na lokalnim izborima u Novom Sadu 2012. godine. Tada je SPS dobio nešto više od 13.400 glasova, odnosno imao je 8,09 odsto.
 
SPS je bio koalicioni partner Demokratske stranke u vlasti, ali onda je došlo do prekomponovanja. Novosadski socijalisti su se zahvalili dotadašnjim partnerima na saradnji i objasnili da je odluka vrha stranke da se vlast u Novom Sadu prekomponuje.
 
 
Dobrim delom zahvaljujući SPS-u naprednjaci su počeli svoju decenijsku vladavinu u Novom Sadu.
 
Tokom prethodnih deset godina SPS je mogao da računa značajnu podršku Novosađana. Ta podrška ne opada drastično, ali ni ne raste značajno.
Na parlamentarnim izborima u poslednjoj deceniji, SPS je u Novom Sadu najmanje glasova dobio 2016. godine - 14.588. Nasuprot tome, najviše glasova dobili su upravo prošle godine - 17.914.
 
Predstojeći parlamentarni izbori biće provera za novosadske socijaliste da li su za godinu dana uspeli da dodatno motivišu svoje glasače. Još više će im rezultati značiti u kontekstu lokalnih izbora koji Novi Sad očekuju 2024.
 
U rezultat SPS-a moraće da gledaju i oni koji pretenduju na vlast u vojvođanskoj prestonici.
 
Ukoliko ostvare približan rezultat, socijalisti će moći da budu mirni, jer se bez njih u vlast, makar u Novom Sadu, neće moći.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • mi

    13.11.2023 07:19
    Banda crvena
    Za vreme sps-a se znalo ko su politicari,direktori i ostali kadar koji je bio obrazovan i strucan a ne kao sada. Sto se tice nekih drugih stvari bilo ih je i bice uvek.
  • Fića

    11.11.2023 09:55
    Sps... I druge priče.
    Njih je trebalo zabraniti, još 06.oktobra 2.000-dite.
    Kao i (k) radikale.
    A, danas bi ih SVE TREBALO ZABRANITI.
  • Banda Crvena

    11.11.2023 07:31
    Uzmete SPS direktore, sekretare , odbornike i uporedite sa SNS po pitanju:
    - gde je stecena diploma
    - iskustvo
    - obrazovanjd posle diplomiranja
    - uspesinu toku rada
    - strani jezici
    - drustveno angazovanje
    e to kada uporedite dodjete do zapanjujuce istine zasto ljudi njima i dalje veruju, zasto nema afrra vrzanih za njih, zadto ne sede sa krimosima po kaficima i zasto ulicarski sljam nije uz sps . Toliko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti