Novosađani u decembru glasaju na 212 lokacija - povećan broj biračkih mesta

Novosađani će 17. decembra glasati na 212 biračkih mesta, što je za pet više biračkih mesta nego u aprilu 2022. godine, saznaje 021.rs.
Novosađani u decembru glasaju na 212 lokacija - povećan broj biračkih mesta
Foto: 021.rs
Otvaranje novih pet biračkih mesta nije jedina izmena koja se tiče biračkih mesta na području grada, jer su za 021.rs iz Gradske izborne komisije dostavili šest stranica teksta sa ukupno 48 izmena.
 
Kako se može videti, većina izmena su manje i odnose se na dodavanje jedne ili više ulica, tj. kućnog broja nekom biračkom mestu, kao i na promenu imena ulica.
 
Glavna novina je uvođenje još pet novih mesta za glasanje, čime je nastavljeno povećanje broja biračkih mesta. Na narednim izborima u Novom Sadu će biti 15 više biračkih mesta nego pre četiri godine. 
 
Nova mesta su otvorena na Detelinari, Telepu, Adicama, Veterniku, Sajlovu, Klisi, odnosno u delovima grada u kojima je zbog izgradnje došlo do povećanja broja stanovnika. 
Novi prostori za birače su određivani kako bi se smanjio pritisak na već postojeća mesta za glasanje. Iako je zakonom dozvoljeno da 2.500 birača glasa na jednom mestu, Novi Sad se već duže vreme trudi da prosek bude oko 1.000 glasača po jednom mestu.
 
Na prošlim izborima, 2022. godine, u Novom Sadu je bilo 331.602 birača, dok za naredni izborni ciklus taj broj tek treba da bude saopšten. 
 
Sada su nova biračka mesta su otvorena zbog rasta broja stanovnika, i to tri za Veternik i Adice (BM 208 i 209 u OŠ "Mihajlo Pupin" i BM 210 OŠ "Marija Trandafil"), po jedno na Detelinari (BM 211 OŠ "Svetozar Marković Toza") i Salajci (BM 212 OŠ "Vuk Karadžić").
 
Da se radi o biračima u novim stambenim zgradama, najjasnije se vidi na primeru BM 211, gde su upisani svi koji žive u ulicama u naselju Jugovićevo, u objektima koji su prethodnih godina izgrađeni za pripadnike policije, vojske i drugih službi. 
 
 
Spisak ulica koje su ušle u novih pet biračka mesta 
 
Dodavanje novih biračkih mesta u Veterniku i Adicama dovelo je do reorganizacije ulica koje spadaju u devet biračkih mesta (BM 15, 16, 17, 18, 19, 20, 193, 208 i 210), isto je urađeno i sa četiri biračka mesta na Salajci (BM 74, 106, 107 i 108).
 
Kada su u pitanju ostale izmene, uglavnom je reč o dodavanju novih ulica ili nekoliko novih kućnih brojeva, na biračka mesta u Begeču, Petrovaradinu, Rumenci, Kaću, Budisavi, Sremskoj Kamenici. 
 
Takođe, u Futogu je desetak ulica prebačeno sa jednog na drugo biračko mesto.
 
Više izmena je bilo u delu grada severno od kanala DTD, gde su na devet biračkih mesta na Klisi i Vidovdanskom naselju dodati novi kućni brojevi ili cele ulice.
U samom Novom Sadu to je urađeno na desetak biračkih mesta, uglavnom zbog dodavanja novih kućnih brojeva na spisak.
 
Gradska izborna komisija je obavila i nekoliko izmena imena biračkih mesta i ulica, koje su u osnovi pravno-tehničke ispravke.
 
Sve izmene možete pročitati u odgovoru GIK-a u galeriji.
 
 
Odluku o biračkim mestima u Novom Sadu možete preuzeti sa sajta Republičke izborne komisije OVDE.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti