Novosađani na spisku Saveza vojvođanskih Mađara: Ko su, čime se bave i koliko zarađuju?

Savez vojvođanskih Mađara, kao i uvek, učestvuje na predstojećim izborima za poslanike Narodne skupštine. Na spisku od 250 predloženih kandidata za poslanike, njih 10 je iz Novog Sada.
Lista SVM-a zvanično se zove "Savez vojvođanskih Mađara - Za našeg Predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!".
 
Predstavljamo vam ko su ovi kandidati, čime se bave (javno i privatno) i šta imaju od prihoda i imovine.
Najbolje "kotiran" na listi je Balint Pastor, sin nedavno preminulog predsednika Skupštine APV i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora. Nakon njega i Elvire Kovač, na spisku je jedan Novosađanin, Boris Bajić.
 
Boris Bajić
 
Boris Bajić je diplomirani pravnik-master, zamenik generalnog sekretara u Skupštini APV, član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, na visokim pozicijama u Savezu vojvođanskih Mađara, ali i član Nadzornog odbora JKP "Informatika".
 
Foto: Savez vojvođanskih Mađara
 
Rođen je 20. septembra 1982. godine.

Zvanje je stekao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a u javnom sektoru je od svojih pripravničkih dana, gde je staž obavljao u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice. Odmah se i zaposlio u ovom sekretarijatu, gde je radio dok nije prešao na mesto zamenika generalnog sekretara Skupštine APV po prvi put, oktobra 2017. godine.
Od 2013. godine, član je ispitne komisije za polaganje državnog stručnog ispita za kandidate sa srednjim obrazovanjem.
 
Bio je predsednik Nadzornog odbora u Novosadskom pozorištu, zatim član Nadzornog odbora Fonda "Evropski poslovi" Vojvodine, u dva navrata član proširenog sastava Pokrajinske izborne komisije, kao i član Radnog tela Republičke izborne komisije u gradu Novom Sadu za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine.
 
U prošlosti je bio zakonski zastupnik preduzeća "Dunastart" iz Novog Sada.
 
U maju 2023. izabran je kao član saveta Saveza vojvođanskih Mađara i član predsedništva stranke, kao i član izvršnog odbora SVM.
 
Kao zamenik generalnog sekretara Skupštine APV mesečno zarađuje 149.334 dinara neto. Kao član Nadzornog odbora "Informatike" mesečno prima 25.000 dinara neto, a prima naknade i kao član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Više puta godišnje prima naknadu od 10.000 dinara i kao član ispitne komisije za polaganje državnog stručnog ispita.
 
U izveštaju koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije naveo je da kupio dvoiposoban stan od 77 kvadrata i kuću od 104 kvadrata, koje su u njegovom vlasništvu. Ima i "pežo 308".
 
Anamarija Viček
 
Viček je na osmom mestu na spisku kandidata za poslanike SVM-a. Ova defektološkinja je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, članica Saveta za prava deteta i predsednica Radne grupe za rani dečji razvoj i zamenjuje ministra u Savetu za nacionalne manjine Vlade Srbije.
 
Anamarija Viček; Foto: Savez vojvođanskih Mađara
 
Rođena je 1973. godine u Subotici, ali je osnovnu i srednju školu završila u Novom Sadu. Visoko obrazovanje stekla je u Budimpešti, pa je diplomu pedagog-master nostrifikovala u Novom Sadu.
 
Radila je 12 godina kao logoped i razvojni pedagog u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Budimpešti, pre nego što se preselila u Novi Sad i počela da radi u Srbiji.
 
Bila je narodna poslanica od 2014. do 2016. godine, kao članica Saveza vojvođanskih Mađara, a potom prelazi u Ministarstvo prosvete, gde prima mesečnu platu od 118.531 dinar.
 
U vlasništvu ima stan od 43,39 kvadrata.
 
Lukrecija Đeri
 
Đeri je doktorka nauka iz oblasti turizma i redovna je profesorka na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta.
 
Na spisku kandidata SVM je na 15. mestu. Rođena je 1. januara 1970. godine u Novom Sadu. 
 
Počela je kao profesorka geografije u OŠ "Adi Endre" u Malom Iđošu, a od 1999. godine radi na PMF-u. Bila je savetnica za međunarodne odnose u Vladi Srbije, kao i zaposlena u Sekretarijatu za obrazovanje i kulturu u Pokrajinskoj vladi. 
 
U zvaničnoj biografiji navodi da je bila predsednica Saveta za investicione poslove u oblasti turizma, ugostiteljstva i lečilišta nekadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, članica Srpskog geografskog društva, Društva turizmologa Vojvodine, Naučnog društva vojvođanskih Mađara i spoljnog odbora Mađarske akademije nauka.
 
U maju 2014. bila je postavljena za državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, ali više ne radi tamo.
 
Andor Šereš
 
Šereš je student na Ekonomskom fakultetu u Subotici Univerziteta u Novom Sadu, gde studira međunarodnu ekonomiju. Završio je Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj".
 
Predstavnik je omladine Saveza vojvođanskih Mađara, koja blisko sarađuje se "Fidelitasom", omladinom konzervativne mađarske stranke Fides.
 
Od informacija o njemu poznato je da je potpredsednik odbora Komiteta naroda Evropskog parlamenta mladih, čiji je suosnivač Evropska unija. 
 
Na listi SVM-a je na 28. mestu.
 
Ferenc Vicko
 
Dr Ferenc Vicko je dugogodišnji hirurg na Institutu za onkologiju Vojvodine, ali i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Rukovodilac je Klinike za operativnu onkologiju na Institutu od novembra 2020. godine, ali je 2013. godine kratko bio v.d. direktor Instituta, pre dolaska u Ministarstvo zdravlja.
 
Rođen je 27. marta 1959. godine u Novom Sadu i redovni je profesor na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu od 2022. godine.
 
U izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije navodi da ne prima platu kao državni sekretar, već mu je plata 250.000 dinara neto kao hirurga-onkologa i rukovodioca na Institutu u Kamenici.
 
Nasledio je kuću od 142 kvadrata, kao i garažu i njivu od 500 kvadrata. Kupio je jednoiposoban stan od 36,8 kvadrata, ima automobil "audi A6" i dva motocikla.
 
Zbog javne funkcije, ima i pravo na korišćenje stana za službene potrebe i to garsonjeru u Beogradu.
 
Zauzima 33. mesto na listi SVM-a.
 
Edvina Erdedi
 
Na 88. mestu spiska je master-pravnika Edvina Erdedi, koja ima 35 godina.
 
Foto: Savez vojvođanskih Mađara
 
Sveže je imenovana za direktoricu lista "Mađar so", koji izdaje Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Ovaj list je na svom portalu početkom meseca objavio fotografiju na kojoj glavna i odgovorna urednica Marta Varju u društvu sa pomenutom funkcionerkom SVM-a Elvirom Kovač potpisuje podršku izbornoj listi te stranke. 
 
Kako je pisao portal "Autonomija", u koloni ljudi koji se vide u pozadini fotografije u Mađarskom kulturnom centrom "Petefi Šandor" u Novom Sadu, vidi se i v.d. direktorka Edvina Erdedi kako čeka u redu za potpis.
 
Članica je Pokrajinske izborne komisije i mesečno ima prihod od 39.000 dinara. 
 
Nasledila je četvrtinu kuće, a u vlasništvu ima "opel corsu".
 
Jasmina Protić
 
O ovoj kandidatkinji sa liste Saveza vojvođanskih Mađara nema mnogo informacija. Poznato je da je preduzetnica koja je vodila mesni odbor stranke u Zemunu, iako joj je prebivalište u Novom Sadu.
 
Ima firmu "Just So Consulting" koja je registrovana u Novom Sadu.
 
Nalazi se na 143. mestu na spisku kandidata za narodne poslanike SVM-a.
 
Laslo Papišta
 
Na 225. mestu je grafičar-štampar Laslo Papišta. 
 
Ima 54 godine i bio je vlasnik firme "PR Papišta Reklam", koja je otvorena 17. decembra 2021. godine, ali izbrisana iz registra APV samo četiri meseca kasnije. Nema podataka o ikakvom prometu. 
 
Godine 2010. godine bio je predložen za Skupštinu akcionara "Dnevnik Holdinga".
 
Igor Bašnec
 
Na neuobičajeno visokom 240. mestu liste ove stranke je Igor Bašnec, pravnik iz Novog Sada.
 
Foto: Grad Novi Sad
 
Bašnec je jedan od ukupno četvoro pomoćnika gradonačelnika Novog Sada. Član je i Pokrajinske izborne komisije. 
 
Rođen je 8. maja 1978. godine u Novom Sadu, gde je završio Pravni fakultet 2004. godine. Predsednik je Mesne organizacije SVM-a na Telepu.
 
Od 2005. do 2008. radio je u novosadskoj direkciji Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje kao viši stručni saradnik za primenu međunarodnih sporazuma iz penzionog i invalidskog osiguranja.
 
Od 2008. do 2012. godine bio je zamenik sekretara Skupštine Grada Novog Sada, a potom se vraća na svoj stari posao u PIO Fondu.
 
Od 2012. godine radio je u Republičkom fondu za penziono i invalidsko osiguranje, direkcija Novi Sad, kao viši stručni saradnik za primenu međunarodnih sporazuma iz penzionog i invalidskog osiguranja.
 
Kao aktuelni pomoćnik gradonačelnika mesečno zarađuje 129.607 dinara, dok kao član PIK-a mesečno prima 34.000 dinara. Prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, nema prijavljenu imovinu.
 
Žužana Macko
 
Žužana Macko je profesorka mađarskog jezika i književnosti i podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Takođe je upravo imenovana za članicu Nadzornog odbora za izbornu kampanju za pokrajinske izbore.
 
Rođena je 1977. godine u Bačkoj Topoli. Osnovnu školu završila je u Gunarošu, a srednju školu u Bačkoj Topoli. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od 2002. godine radi u u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje na pitanjima koja se odnose na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina. Specijalističke studije je završila 2021. godine u Budimpešti.
 
Kao podsekretarka, mesečno ima platu 158.195 dinara neto, navodi se u njenom izveštaju o primanjima i imovini od 5. oktobra 2023. godine. 
 
Kupila je jednosoban stan.
 
Na spisku kandidata SVM-a je na 248. mestu.
 
Celokupan spisak kandidata za poslanike po svim strankama dostupan je na sajtu Republičke izborne komisije. Vanredni parlamentarni, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori u određenim opštinama održaće se 17. decembra.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • S konca

    16.11.2023 00:12
    I konopca
    Pretuzno.
  • Dejana

    15.11.2023 23:21
    Glas za Borisa!
    Nick - slažem se sa komentarom. Zaista jako fin i korektan. Želim mu uspeh u daljem radu!
  • Neko iz mase

    15.11.2023 22:12
    Basnec je zavrsio neki privatni pravni u bg-u. Slagao je vec u prvoj recenici svoje biografije. Secam se da je tada vozio ako se ne varam nekog belog jugica i terao ga za bg skoro svaki dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti