Počeo Novosadski džez festival

Jubilarni 25. Novosadski džez festival počeo je u sredu u Pozorištu mladih. U prepunoj Velikoj sali nastupili su Keni Garet i Alfredo Rodrigez trio.
Počeo Novosadski džez festival
Foto: Grad Novi Sad
Moderan, klasičan, nesvakidašnji i kvalitetan džez na Veliku scenu Pozorišta mladih donose muzičari iz Srbije, SAD, Kube, Italije, Hrvatske, Rusije, Mađarske…
 
Kao neizostavni deo festivala, nakon koncertnih večeri, u Domu kulture publiku će dočekati Haus bend, nakon čega sledi džem sešn.
Drugog festivalskog dana, u četvrtak, 16. novembra, publika će moći da uživa u koncertu ZZ kvarteta od 20 časova i kvinteta Drumbooty od 22 časa.
 
ZZ kvartet predstavlja moderan sastav koji predvode hrvatski gitarista sa roterdamskom adresom Ratko Zjača i italijanski akordeonista Simone Zaćini.
 
Drugi koncert drugog festivalskog dana održaće srpski kompozitor i bubnjar Predrag Peđa Milutinović, koji će se predstaviti svojim Drumbooty kvintetom.
U petak, 17. novembra, prvi će se publici predstaviti Aleks Šipiagin i Vladimir Kostandinović (20 časova), a zatim Ferenc Nemet Trio (22 časa).
 
Poslednjeg festivalskog dana, u subotu, 18. novembra, publika će imati priliku da uživa u izvođenju Novosadskog big benda pod upravom Fedora Vrtačnika, s vokalnom solistkinjom Bojanom Stamenov, od 20 časova, a finale 25. Novosadskog džez festivala rezervisano je za trio višestruko nagrađivanog pijaniste i kompozitora Matije Dedića, čiji koncert počinje u 22 časa.
 
Ulaznice su u prodaji u Gigstiksu.
  • Aleksej

    22.11.2023 07:03
    Hm...
    @Bibi

    Slazem se, samo konstartujem.

    Ali iskreno, dzez je uglavnom uzasno dosadan.
  • Goran

    16.11.2023 15:34
    ima nade
    Gostovanje svetskih zvezda uvek je predstavljalo mač sa dve oštrice. Mož` da bidne, al` ne mora da znači ... pa šta ti bog da.
    Keni Garet kao ovogodišnja vedeta festivala, imao je čast da otvori festival. Publika je imala čast da sluša renomiranog umetnika. Ili obratno ... ne znam više ni sam.
    Njegov sinoćni nastup, za mene vrlo korektan, ali nažalost ništa više od toga.
    Relativno kratak (oko sat vremena), pa još i bez bisa na koji je zdušno pozivan aplauzima i ovacijama. Zavidna tehnika, uigran sastav, ipak se ne mogu oteti utisku da je nešto falilo. Ne baš posebno inspirisan, Keni kao da je malo žurio da završi nastup. A možda i je umetnik očekivao malo više od publike? Tradicionalno, ova lokalna pali na gurku ... Nedostajalo je sinoć samo malo duže predigre, pa da dođe do prave sinergije izvođača i publike.

    Nikog od muzičara iz oba ansambla koja su nastupala sinoć, nisam primetio (ispravite me ako grešim) na džem sešnu, organizovanom u sjajnom, skoro renoviranom klubu "Dom kulture". A nije daleko, odmah tu dole, pored Pozorišta mladih. Nadam se da će nastavak festivala ponovo oživeti ovu praksu, karakterističnu za džez izraz. Pogotovo što je ambijent dovoljno prostran i sjajno opremljen za klupske nastupe.

    Zato su naši momci priredili odličnu svirku i lep provod prisutnim gostima na istom. Neke od njih imaćemo prilike da čujemo ovih dana u glavnom festivalskom programu.
    Verujem da će Drumbooty večeras ostaviti srce na bini.
  • Goran

    16.11.2023 11:22
    novodžezerski
    Četvrt veka nije malo ni u životu čoveka a kamoli festivala, pa još džez muzike, pa još u Srbiji, pa još van belog grada. Opstaje uprkos svemu. Kapa dole, i čestitke "nevidljivim" ljudima koji sve to iznose na svojim plećima. Tako džezerski, pa još i novosadski.
    Živeo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.