FOTO, VIDEO: Završena blokada auto-puta kod Novog Sada

Poljoprivrednici koji protestuju u Novom Sadu završili su blokadu prilaza auto-putu Beograd-Subotica, kod Kaćke petlje. Za subotu su najavili blokadu od 11 do 14 sati.
FOTO, VIDEO: Završena blokada auto-puta kod Novog Sada
Foto: 021.rs
Blokada je prvobitno bila zakazana za 11 časova, ali je pomerena za podne.
 
 
Blokada je trajala tri sata.
Poljoprivrednici su u više navrata ponovili da ne žele da maltretiraju građane, te mole za razumevanje.
 
Ovo je peti dan protesta i blokade Rafinerije u Novom Sadu. U prethodna dana organizovano je nekoliko akcija, od protestnih vožnji u kružnom toku na ulazu u grad do vožnje do zgrade Banovine. 
Blokade su kao i prethodnog dana, postavljene kod Kovačice, Kuzmina, Aradca, Subotice, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, Stare Pazove, Požarevca, Čente, Gložana, Rače Kragujevačke, Čelareva, Dolova, Bavaništa, Kuzmina, Tovariševa, Bača, Brestovca, Bačkog Petrovca, Pivnice, Srpskih Crnje, Banatskog Novog Sela, kao i drugih naselja.
 
 
Kako se može čuti od organizatora, kod pojedinih naselja postoje i po dve blokade različitih putnih pra vaca, a danas, kao deo radikalizacije, šire se i na druga mesta.
 
U međuvremenu, nema pomaka na relaciji poljoprivrednici - Vlada Srbije.
Poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze. Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu:
  • Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju - 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine;
  • Premija za mleko 19 dinara po litri;
  • Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
  • Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
  • Podsticaji za priplodne mlečne krave - 40.000 dinara po grlu;
  • Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave - 100.000 dinara;
  • Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
  • Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu;
  • Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

Komentari 52

  • Imre

    18.11.2023 11:06
    @ Neko iz mase
    Bukvalno shvatas da te seljak ne hrani,kupujes sam od tvoje zarade koju posteno zaradas to je OK. Seljak placa porez od dobiti sa svoje zemlje,od tog poreza bukvalno zavisis i ti i ja.
    Problem u nasoj poljoprivredi je veliki za razliku od severnih naroda koji su to resili na dobrobit seljaka i potrosaca njihovih proizvoda.
    Njihove vlasti su odavno shvatile da je poljoprivredno zemljiste,opste drustveno dobro i sa njim se mora gazdovati u cilju njegovog odrzavanja,jeftine proizvodnje i NE zavisnosti od uvoza.
    Ko sa tim zemljistem gazduje onaj koji to obradjuje,tu je drzava i tog proizvodjaca uputila na neke obaveze od kontrole proizvodnje sa tehnoloskog agronomskog i ekonomskog zahteva.
    Nazalost kod nas nema ko da shvati znacaj proizvodnje hrane,kako organizovati seljaka u sisteme poput Danske,Svedske,Holandije.
  • Kostunica

    17.11.2023 22:46
    Negde pred izbore AV ce jos jednom zaduziti sve nas, nasu decu i unuke i pojaviti se na barikadama kao "Deus ex machina". Svi ce se razici srecni i zadovoljni i ponovo glasati za zlo.
  • Neko iz mase

    17.11.2023 22:32
    Najveći mi je crnjak kada kažu da nas paori hrane...prijatelju moj,mene niko od poljoprivrednika -paora ne hrani,ja sam sebe hranim MOJIM NOVCEM a ne vašim. Tako da id vas niko ništa ne dobija za dzabe.A Bože moj i da ne posijete ima berza pa će se kupiti to što fali,A vama ako se ne usplati prodajte zemlju i nađite drugi biznis jer dosadili ste više i Bogu i narodu jer sad ste sve posijali i sredili pa ko veli ajde da malo kecamo ovaj narod jer smo dokoni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti