Predavanje za roditelje o HPV vakcinaciji u Institutu za javno zdravlje Vojvodine

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine će u sredu, 29. novembra održati predavanje za roditelje srednjoškolaca o uticaju vakcina protiv humanog papiloma virusa.
Predavanje za roditelje o HPV vakcinaciji u Institutu za javno zdravlje Vojvodine
Foto: Pexels
Reč je o edukaciji roditelja i staratelja, uz mogućnost postavljanja svih pitanja o vakcini.
 
Predavanju u prostorijama Instituta će prisustvovati roditelji i staratelji koji su članovi Saveta roditelja u srednjim školama i gimnazijama, ali će pitanja o HPV vakcini moći da postave svi zainteresovati roditelji.
Formular za pitanje dostupan je OVDE
 
Ukratko o značaju HPV vakcinacije
Karcinom grlića materice (najvažnija posledica infekcije humanim papiloma virusom/HPV) je među vodećim uzrocima smrtnosti u populaciji žena u Srbiji a ne bi morao da bude. HPV infekcija kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice.
 
Shodno posledicama, kao i bogatom svetskom iskustvu primene HPV vakcine, započeta je juna 2022. godine vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta 9-19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države. 
 
Aktivnu imunizaciju protiv oboljenja izazvanih HPV virusom najlakše je izvesti kod dece i mladih tokom sistematskih pregleda (koji se rutinski sprovode u neparnim razredima osnovne i srednje škole).
 
Detaljnije o predavanju čitajte OVDE.
  • nn

    22.11.2023 13:22
    Vakcinisu se deca tj.mladi do stupanja u seksualne odnose sto cisto sumnjam da su od 26 godina. Pa i 18.
  • mama

    21.11.2023 10:20
    Dozvolite vakcinaciju za mlade do 26 godina.
    Pohodite studentsku polikliniku, i tamo ima mladih od 18 i 19 godina.
    Očitajte bukvicu i sestrama u domu zdravlja - rado stupaju u sasvim nepotrebna natezanja oko vakcinacije punoletnih (18 i 19 godina) i stiče se utisak da odvraćaju od vakcinacije i one koji sami dođu umesto da istu promovišu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti