FOTO, VIDEO: Šta se dešava sa paorima - traktori pored puteva

Poljoprivrednici koji su počeli protest prošlog ponedeljka trenutno nigde u Vojvodini ne drže blokade, ali su traktori parkirani pored puteva.
 FOTO, VIDEO: Šta se dešava sa paorima - traktori pored puteva
Foto: 021.rs
Kako su za 021.rs potvrdili organizatori protesta, na svim mestima gde su proteklih dana bile blokade, traktori su pomereni pored. Kako kažu, i dalje dežuraju dok se čeka nastavak razgovora sa Vladom Srbije.

Poljoprivrednici vreme uglavnom provode razgovarajući sa građanima koji prolaze pored i raspituju se šta se dešava sa protestima, dok na pojedinim mestima prave jela u kotliću, kao što su radili i prethodnih dana.
Policija ih i dalje redovno obilazi, kažu za 021.rs poljoprivrednici, ali građani o novim blokadama za sada ne treba da brinu.

Pregovori sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković očekuju se u nedelju u Kisaču, u 12 časova, u Klubu poljoprivrednika.
 
 
Paori ne daju konačan odgovor kada je u pitanju prihvatanje ponude Vlade Srbije, iako je deo njih zadovoljan ponuđenim. Objašnjavaju da čekaju konačnu ponudu koja će biti izneta u Kisaču. 
"Dogovarali smo nastavak pregovora u nedelju u Kisaču. Možda će se nešto realizovati, a možda će biti i naredni sastanak. Išli smo u Beograd da nas saslušaju, da mi saslušamo njih i da se malo spuste tenzije", kaže za Agroklub.rs sekretar Inicijative za očuvanje poljoprivrede Mileta Slankamenac i dodaje da će blokade biti nastavljene ukoliko ne nađu zajednički jezik. 
 
On je ponovio da su predlozi koje su čuli u Vladi da će naknada za odvodnjavanje biti ukinuta za sve upisane parcele u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da se na NIS pumpama kupuje gorivo po 179 dinara i dobija refundacija do 50 dinara, dok bi se na ostalim pumpama gorivo kupovalo po redovnoj ceni, uz refundaciju od 50 dinara. 
 
To znači da će veću pogodnost ostvariti oni kojima je NIS pumpa u komšiluku. Kako je pojasnio, u Vladi im je rečeno da ne postoji zakonska mogućnost da se akciza odbije na benzinskoj pumpi.
 
 
"Što se terminske prodaje tiče, prvo je bilo rečeno da ona kod nas postoji. I zaista, na neki način i postoji preko Produktne berze, ali ona nije javna. To su neki ugovori sa klauzulom i to verovatno rade neke velike firme. Ne postoji mogućnost da poljoprivrednici, organizatori proizvodnje rade terminsku prodaju. Ostalo je na Vladi da proveri, pošto Beogradska berza može da trguje sa terminskom prodajom, hartijama od vrednosti, pa postoji mogućnost da se ona odmah uključi", rekao je Slankamenac dodavši da je njima bitno da to što vide na Varšavskoj ili Mađarskoj berzi, vide i za Srbiju.

Slankamenac kaže da se takođe dogovorilo da se relaksiraju izvozne dozvole za organizatore proizvodnje i poljoprivredna gazdinstva, gde bi se poljoprivrednici sami organizovali, pa ukoliko imaju zrno koje odgovara i koje je propisanog kvaliteta, mogu da naprave ugovor sa strancem i da bez problema izvoze.

Podsetimo, poljoprivrednici su prethodno devet dana blokirali ulazu u Rafineriju Novi Sad. Osim toga, u više navrata su organizovali akcije spore vožnje u kružnom toku na ulazu u Novi Sad, vozili su po Novom Sadu, a blokirali su i Temerinski most.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti