Još jedna pobeda aktivista nad suvlasnicom Galensa: Petrić mora da plati 184.500 dinara

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda po tužbi za smetanje državine koju je suvlasnica Galensa Sanja Petrić podnela protiv novosadskih aktivista.
Još jedna pobeda aktivista nad suvlasnicom Galensa: Petrić mora da plati 184.500 dinara
Foto: 021.rs
Tužilja je ovom drugostepenom presudom u obavezi da isplati 184.500 dinara na ime troškova parničnog postupka koji se vodio protiv aktivistkinje Dragane Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", Nikole Arežine iz Udruženja "Fruškać", te Petra Živanovića i Dušana Tomića. 
 
Petrić je aktiviste Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i "Fruškaća" tužila zbog kretanja preko njenih parcela na brdu Kesten na Fruškoj gori tokom protesta "Svi za šume - Šume za sve" u oktobru 2021. godine. 
Kako se navodi u presudi Višeg suda u Novom Sadu, u koju je 021.rs imao uvid, tužilja je u prvobitnoj tužbi navela određene parcele na koje su aktivisti neovlašćeno ušli, a potom na samom kraju prvostepenog procesa preinačila tužbeni zahtev i promenila broj parcela na kojima su se aktivisti kretali.
 
"Radnja smetanja se ne može posmatrati odvojeno od objekta državinske zaštite. Stoga opredeljivanje novih objekata državinske zaštite u konkretnom slučaju predstavlja svojevrsnu promenu tužbenog zahteva, pa i preinačenje tužbenog zahteva. To svakako nije preciziranje tužbenog zahteva, sve iz razloga što se predmetne nepokretnosti, ni opisno, ni po oznaci ne pominju u činjeničnim navodima tužbe, niti se identifikuju u prvobitnom tužbenom zahtevu, što čini tužbu neurednom", navodi se u presudi.
 
Viši sud je istakao da je prvobitno postavljeni zahtev bio neuredan iz više razloga, te da je već tada osnovni sud imao pravo da odbaci tužbu, što je mogao da uradi i nakon preinačenja tužbe. 
 
"Bespredmetni su navodi žalbe u kojima se pobija utvrđenje prvostepenog suda u pogledu činjenica da se predmetne parcele nalaze u zoni Nacionalnog parka, odnosno u režimu drugog stepena zaštite, kao i navodi žalbe kojima se osporava stav prvostepenog suda o protivpravnosti radnji preduzetih od strane tuženih, o granicama slobode izražavanja i drugo", navodi se u presudi Višeg suda.
 
Iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" istakli su da ova presuda uliva nadu da će "Kesten biti oslobođen".
 
"Još jedna sudska pobeda aktivista uliva nadu da će zarobljeni lokalitet Kesten biti oslobođen tajkunskih žica, katanaca i ograda, ali za to mora da se dese promene u izvršnoj vlasti na svim nivoima, ali i u stručnoj instituciji zvanoj Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Prvi papir za tajkunsku uzurpaciju i devastaciju su oni izdali, umesto da budu prva brana", naveli su oni.
 
Presudom Osnovnog suda u Novom Sadu od kraja prošle godine je ukazano na to da vlasnik parcele ne može ograničiti pristup Nacionalnom parku, već da to može učiniti samo upravljač, odnosno Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora".
 
Sud je naveo i dodatni razlog zašto tuženi aktivisti nisu postupili protipravno. 
 
Sud se pozvao na čl. 74 Ustava - pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju, da je "samim tim pitanje koje se odnosi na stanje i ugrožavanje životne sredine (ograđivanje šume Nacionalnog parka koje onemogućava kretanje ljudi i životinja) je nužno pitanje od opšteg interesa".
 
Pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima Sud je naveo da je "činjenica da su radnje tuženih usmerene prema imovini tužilje, ali pravo izražavanja ne staje ispred ograde privatnog poseda, jer se član 10 Konvencije primenjuje nezavisno od okruženja u kom se izražava".
Apelacioni sud je u septembru doneo pravnosnažnu presudu kojom se odbija tužba Sanje Petrić protiv aktivistkinje Dragane Arsić, kojom je tužilja tražila isplatu 800.000 dinara za povredu ugleda i pretrpljeni strah zbog protesta. Petrić je ovom presudom obavezana da Dragani Arsić nadoknadi troškove sudskog postupka u iznosu od 89.600 dinara.
 
U prethodnom postupku po tužbi Nebojše Petrića zbog povrede časti, Apelacioni sud je preinačio odluku Osnovnog suda kojom se odbija tužbeni zahtev i naložio Dragani Arsić da mu plati 70.000 dinara jer ga je nazvala "tajkunom" i nanela "duševnu bol zbog povrede časti", kao i troškove suđenja u iznosu od 83.300 dinara. Nakon ove vesti, građani su se aktivirali i za manje od 24 sata uspeli da sakupe novac za plaćanje kazne. 
 
Ovo je jedan u nizu postupaka koje je bračni par Petrić vodio protiv aktivistkinje Dragane Arsić i drugih aktivista koji su protestovali na brdu Kesten na Fruškoj gori.
 
Sanja Petrić je odustala od privatne krivične tužbe protiv aktivistkinje Dragane Arsić u kojoj je tražila kaznu od godinu dana zatvora. Osnovni sud u Novom Sadu odbacio je četiri tužbena zahteva.
 
Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama. Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Novosadjanka

    24.11.2023 09:42
    Podrška
    Podrška za hrabre aktiviste. Vlasnici parcela u Nacionalnom parku ne mogu da rade šta hoće, već samo ono što je zakonom dozvoljeno. Ovde se prekšio zakon, a onaj koji ga krši tuži one koji na to ukazuju. Trenutno su moćni jer su abnormalno bogati i politički povezani sa vladajućim strukturama u gradu a i šire. Zato možda i misle da su iznad zakonskih akata i da imaju prava da se bahate kako žele. Nadam se da će doći dan kada će shvatiti da biologija ne poznaje kategoriju novčano političke moći- tj. da su i oni ( bogati i moćni) samo smrtnici i jednaki a ne iznad svih ostalih živih bića. I da im ništa više nego drugima ne pripada.
  • dule

    23.11.2023 16:30
    Nije mi jasno. Ako je uvreda nekog nazvati tajkunom i tarifa za to je 600 evra, kako to da do sada predsednik nije isplatio bar par stotina hiljada evra odstete, a njegovi posilni i par miliona?
  • Gasira gas

    23.11.2023 15:33
    A dobro platice joj tih pola kvadrata stana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti