VIDEO: Protest "Stop seči šuma" završen ispred sedišta NP "Fruška gora", policija prekinula šetnju

Protest pod nazivom "Stop seči šuma" koji je ispred informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora na Iriškom vencu počeo u podne, završen je jer je policija prekinula šetnju.
VIDEO: Protest "Stop seči šuma" završen ispred sedišta NP "Fruška gora", policija prekinula šetnju
Foto: 021.rs

Nakon govora i navedenih osam zahteva, građani su krenuli u protestnu šetnju. Posle nekoliko stotina metara, policija ih je zaustavila kako ne bi blokirali put. Insistirali su na tome da prekinu sa šetnjom.

Oni su se potom vratili na prvobitnu lokaciju, gde je protest i završen.

Građani su nosili veliki transparent "Secite korupciju i kriminal, a ne šume" i više manjih.

Protest je organizovao Pokret Odbranimo šume Fruške gore zbog kulminacije planske seče na području Nacionalnog parka.
Skup ste mogli uživo da pratite na 021.rs.
 
Kako je ranije za 021.rs rekla Dragana Arsić iz ovog pokreta, situacija je prevršila meru nakon nedavnih superćelijskih oluja.
 
 
"Drveće u Nacionalnom parku je takođe stradalo od ovih vetroloma i to definitivno iz razloga što su prekomernim sečama poremećeni ti šumski sklopovi. Takve šume kada su poremećeni sklopovi su neotporne na jake vetrove. I pored toga što imamo ogromnu štetu u šumama, što je upravljač javno i rekao, da će trebati 10 godina da se obnove te šume, oni su nastavili plansku seču redovno kao da ništa nije bilo. Mi smo naivno očekivali da će oni ipak izaći sa nekim stavom da će obustaviti sve planske seče dok se ne urade sanacioni planovi i izmene dosadašnji planovi upravljanja šumama, baš iz razloga što su nastale velike štete nakon vetroloma", navela je Arsić.
 
Na protestu su zatražili da se donese odluka o moratorijumu na seču šuma u Nacionalnom parku, ali i u celoj Vojvodini. Takođe, zahtevali su da se za vreme moratorijuma uradi potpuna sanacija šuma.
 
U svojim zahtevima nisu zaboravili ni Srpsku pravoslavnu crkvu. 
 
"Oni su dobili restitucijom šume, sad vidimo da im šume ne trebaju. Oni ih prodaju tajkunima, finansijski moćnim ljudima. Tako da ćemo i tu tražiti da Vlada donese uredbu o zabrani prodaje prirodnih dobara koje su im vraćene restitucijom, jer prosto zašto su tražili da im se vrate ako ih sad prodaju", pita se Arsić.
 
Istakla je da su ogorčeni i na novi Zakon o upravljanju privrednim društvima, a da njihove primedbe nisu usvojene. 
 
"Mi smo tražili da nacionalni parkovi ne budu akcionarska društva, već državne ustanove, da u upravnom odboru sede i predstavnici države, stručnih organizacija, nevladinog sektora i lokalne zajednice. To je taj model upravljanja koji recimo imamo u nacionalnom parku Triglav u Sloveniji", dodala je ona.
 
Inače, kako je 021.rs ranije pisao, olujno nevreme koje je pogodilo Vojvodinu ovog leta nanelo je ogromnu štetu drveću na Fruškoj gori. 
JPNP "Fruška gora" je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja javnog poziva sklopilo okvirne sporazume sa privrednim subjektima za seču i izvlačenje drvnih sortimenata nakon olujnog nevremena.
 
Vrednost ovih ugovora je 115 miliona dinara. U javnom preduzeću su naveli da će, kada stabla budu posečena, obeležena i izvučena na šumska stovarišta, biti prodata. 
 
Dodali su da će se prihod od prodaje upotrebiti za ponovno pošumljavanje, popunjavanje i podsađivanje oštećenih površina na Fruškoj gori. 
  • Neko ko je bio

    25.09.2023 15:31
    Nema opravdanja za sramotno mali broj ljudi na protestu, pogotovo planinara koji su najbolji svedoci nenormalne seče već godinama. U komentarima naravno svi pametni, a zapravo nemaju pojma o čemu pričaju. Ne, seča nije posledica nevremena, seče se godinama nemilice. Ne, protest nije bio na pogrešnom mestu, do Venca se može lako, čak i gradskim busom. Desetine auta su bile parkirane, ali su svi okretali glavu. Ne, nije taj problem ni više ni manje bitan od ostalih, u ovakvom društvu SVAKA borba je bitna i svaku težnju ka ZDRAVOM RAZUMU treba podržati. Ko ćuti znači da se sa ovim vlastima slaže, uvek bilo i biće.
  • Сремац

    23.09.2023 21:46
    БУДАЛАШТИНЕ
    Док ви протествујете јаран вам усред града на Новом насељу сече дрвеће.Ненаде,под хитно код лекара,имаш опасну алергију на СПЦ.
  • AltF4

    23.09.2023 18:21
    @Nepoznata
    Zato što nas je Austro Ugarska naučila da se zakon poštuje i da pred zakonom nema povlašćenih. Na žalost, naši preci su očekivali isti nivo civilizacije nakon prisjedinjenja, a što bi Vasa Stajić rekao, ogromna greška koja će nas koštati više nego što smo mislili. A onda su došli prvi, isto tako sa sečom i neopotizmom,a posle drugog rata i sledeći koji su omdah počeli sa loženjem parketa i duvanjem u sijalicu, nekako sa godinama taman se malko adaptirali a onda došli i sledeći sa jogurtom u ruci doveženi znamo odakle. Ovi ruše sve pred sobom dok sami sebe ne unište, iza sebe imaju trag krvi i paljevine i uništiće svako drvo dok mi čekamo da vlast nešto uradi, a neće jer su ih oni i doveli. A puna im svima usta Srbije koju su uništili i napustili. Slažem se, treba da se Novosađani pokrenu, kad bih ovde napisao šta bih uradio i na šta smo neki od nas spremni bilo bi previše za administratore. Moliću lepo, ne upirite prst možete se i opeći jedared, kad naiđe red.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti