FOTO Protest sindikata ispred Karlovačke gimnazije: "Hronologija nasilja nad pojedincem u prosveti"

Protest Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) održan je ispred Karlovačke gimnazije.
FOTO Protest sindikata ispred Karlovačke gimnazije: "Hronologija nasilja nad pojedincem u prosveti"
Foto: 021.rs
Organizatori su se oko 15 časova postavili ispred česme Kod četiri lava, a okupilo se nekoliko desetina građana.
 
Protest se održao zbog toga što je, kako kaže NSPRS, direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov oštetio zaposlenu u ovoj školi i članicu sindikata Jelenu Petrović.
Na protestu su govorili čelnici NSPRS Dušan Kokot i Nikola Ćurčin, oštećena profesorka Jelena Petrović, kao i akademik Vladica Cvetković ispred inicijative "ProGlas", koja je pružila podršku protestu. 
 
Skupu su prisustvovali i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović i drugi članovi tog pokreta, kao predsednica vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana Anna Oreg sa drugim predstavnicima.
Kako tvrde iz NSPRS, ovoj profesorki su uskraćena radna prava propisana Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.
 
"Nezavisni sindikat prosvetnih radnika (NSPRS) zahteva da se Jeleni Petrović bez odlaganja dopuni radna norma u skladu s propisima, i da direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov bude razrešen dužnosti zbog nezakonitog postupanja", navode oni.
 
 
Nasuprot tome, direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov rekao je ranije za 021.rs da Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije u ovoj školi nije reprezentativan jer od 112 zaposlenih ima samo osmoro članova ovog sindikata. On je, između ostalog, naveo da nije prekršio zakon.
 
Kako je poručio, prema Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, u članu 5. piše: "Preuzimanje zaposlenih vrši se tokom nastavne godine uz saglasnost radne podgrupe".
 
 
"Ovu saglasnost mi nemamo. Na ovo radno mesto niko nije preuzet već po hitnosti, da učenici ne gube časove. Zaposlena je koleginica na određeno vreme do preuzimanja radnog mesta zaposlenog, odnosno do konačne odluke o izboru kandidata po konkursu za prijem u radni odnos", rekao je Stojkov početkom novembra za 021.rs.
 
Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot je na početku protesta pozdravio okupljene i objasnio zbog čega se organizuje ovaj protest.
 
"Pogledajte Srbiju danas - protesti, štrajkovi, blokade. U Srbiji tužilaštvo spava, a kriminalci vladaju. Ti kriminalci postavljaju direktore škola koji se sve češće pretvaraju u diktatore. Našoj koleginici je baš u Karlovačkoj gimnaziji načinjena nepravda i šteta od strane te bahate vlasti i jednog takvog njihovog direktora", rekao je on.
 
Potpredsednik NSPRS Nikola Ćurčin rekao je da su se na današnjem protestu okupili zato što neće dozvoliti da samovolja direktora bilo koje ustanove bude iznad zakona.
 
"Dokle više izgovori za nepoštovanje zakona? Danas, kao mnogo puta do sada, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika pruža solidarnu podršku svim prosvetnim radnicima. Ako ne važe pravila za Jelenu Petrović, onda ne važe ni za koga od nas", rekao je on.
 
Ćurčin dodaje da će sindikat uložiti "sva pravna, sindikalna i sredstva građanske neposlušnosti da se sva prava prosvetnih radnika ostvare".
 
"Kada svi budemo sa ove strane dostojanstva, onda više nećemo svoja prava tražiti na ulici jer više nikome neće pasti na pamet da ih krši", istakao je on.
 
 
Oštećena profesorka Karlovačke gimnazije Jelena Petrović okupljenima je ispričala, kako je ona nazvala, kružnu putanju hronologije nasilja nad pojedincem u prosveti.
 
Ona je objasnila da kada je ostala prazna cela norma nakon što je jedna koleginica napustila Karlovačku gimnaziju, ona je tražila 30 odsto, što joj fali da bi istu ispunila.
 
Međutim, to se nije desilo odmah, kao što je trebalo, već se čeka na odgovore Radne podgrupe koja skoro mesec dana nema odgovor.
 
"Postavlja se pitanje u čijem je najboljem interesu da ja ne dobijem časove koji mi po zakonu pripadaju. Podsećam da Karlovačka gimnazija još uvek nije privatna gimnazija i da za nju i dalje zakoni važe. Pozivam ministarku Slavicu Đukić Dejanović da se hitno uputi u moj slučaj i da objasni zašto posebna radna grupa ministarstva ne reaguje i ne naloži direktoru da postupa u skladu sa zakonom i posebnim pravilnikom", istakla je Petrović.
 
Akademik i predstavnik inicijative "ProGlas" Vladica Cvetković istakao je da je da potpisnici ove inicijative pružaju podršku prosvetnim radnicima i Jeleni Petrović.
 
"Solidarnost i dijalog su bitni za ideju 'ProGlasa'. Vi pružate solidarnost Jeleni Petrović, mi pružamo solidarnost vama - jer bez toga nema građanske države. U situaciji kada nemamo dijalog, u kojoj se nalazimo, solidarnost je još značajnija. Budući da ovde niko ne razgovara u Srbiji jer je dijalog umro, mi ovde spajamo ova dva termina i dajemo podršku ovom protestu", rekao je on.
 
Objasnio je da se ovim protestom obrazovanje pomera i gura ka boljem, ali da će se veće promene desiti kada više "ne budemo živeli u državi u kojoj vlada jedan čovek i oni koji ga slušaju".
Povodom dešavanja u Karlovačkoj gimnaziji oglasilo se i Ministarstvo prosvete, te navode da je ova ustanova jedna od sedam od nacionalnog značaja i posebnog interesa za Srbiju, te je rešavanje pitanja popunjavanja upražnjenih radnih mesta u nadležnosti Posebne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.
 
"Predstavnici sindikata koji je najavio štrajk, niti bilo kog drugog sindikata nisu obavestili ni Posebnu radnu grupu za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, kao ni Radnu podgrupu za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja Novi Sad o radno-pravnom statusu zaposlene kojoj nije uvećan fond u Karlovačkoj gimnaziji i o novom zapošljavanju u ovoj školi, niti su to pitanje pokretali na sastancima radnih grupa. Samim tim, predstavnici ovog sindikata propustili su priliku da se problem zaposlene nastavnice reši u okviru institucija", naveli su ranije iz ministarstva.
 
Iz NSPRS su naveli da je su preuzimanje zaposlenih i dopune radnih normi propisani mehanizmi koji važe za sve škole i sve nastavnike, "tako da se nezakonito postupanje direktora i kršenje radnih prava nastavnika ne može pravdati bilo kakvim postupkom ili izostankom postupka sindikata".
  • Nastavnik

    27.11.2023 13:15
    Pravda
    Direktor se pravda da se preuzimanje zaposlenih vrši tokom nastavne godine uz saglasnost radne podgrupe.

    Zaposlena se ne preuzima iz druge ustanove, nego joj se u okviru Karklovačke gimnazije gde već radi samo povećava norma i ne treba da direktor pametuje.
  • Lepi Brka

    24.11.2023 00:25
    RoboMarek
    Marko je robot. Bravo, marko. Šta će biti kad nestane struje?
  • Ns

    23.11.2023 22:47
    @rernić
    Cemu to da direktori skola, kulturnih institucija i svega drzavnog skupljaju glasove (ucenjuju zaposlene) za vladajucu stranku i pripadaju/podrzavaju istu, ma koja to bila u poslednjih xy godina u srbiji?
    Treba nauciti vise da je sve politika, sve u drustvu je uredjivanje na osnovu nekih nacela, a to je politika, problem je sto je u nas sve politicka partija i to po pravilu bez nacela i stvarne politike, samo sa idejom licne dobiti i interesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti