VIDEO: U toku sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić u Kisaču

U Kisaču je u toku sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.
 VIDEO: U toku sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić u Kisaču
Foto: 021.rs
Poljoprivrednici su zbog nezadovoljstva kako je Vlada ispunila sporazum iz maja ove godine, devet dana blokirali saobraćajnice.
 
Njihovi glavni zahtevi su da dobiju dizel bez akcize, dodatne subvencije od 17.000 po hektaru i da se uredi robna berza.
Od medija, sastanku prisustvuju samo novinari Agrokluba i Agroportala, javlja reporter 021.rs. Ostali mediji mogli su da snime početak sastanka.
 
 
Podsećamo da je Vlada Srbije uslovila nastavak pregovora s poljoprivrednicima zabranom da sastanku prisustvuju novinari 021.rs, N1 i TV Nova.
 
Obrazloženje Vlade je da se radi o "medijima koji imaju političke emisije, a ne agrarne" i da im nije mesto na pregovorima u Kisaču, kažu za 021.rs poljoprivrednici.
 
Udruženja poljoprivrednika koja učestvuju u protestu su, nakon konsultacija, odlučila da pristanu na ovaj zahtev Vlade Srbije, a njihovi predstavnici su se 021.rs izvinili zbog toga.
Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović rekao je da će prihvatiti predlog Vlade o povraćaju akcize iako je njihov zahtev bio da gorivo na pumpi plate bez tog poreza, umesto po punoj ceni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.
 
Filipović je rekao da će poljoprivrednici tražiti da za dizel, koji nije kupljen na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, već na drugim pumpama po regularnim cenama, povraćaj akcize bude u punom iznosu, a trenutno iznosi 64,70 dinara po litru. Vlada je ponudila povraćaj akcize od 50 dinara po litru.
 
Za rok povraćaja tog poreza poljoprivrednici će zatražiti dodatne garancije jer ne veruju da će, kako je predložila Brnabić na prvom sastanku 22. novembra, taj novac biti vraćen za dve nedelje.
 
Drugi zahtev poljoprivrednih proizvođača je da se tražene dodatne subvencije od 17.000 dinara isplate preko računa, ne samo za kupljeno seme, već i za mineralno đubrivo.
 
Poljoprivrednici će, kako su najavili, tražiti i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit.
 
Na listi zahteva je još i obezbeđenje kredita po niskoj kamati za refinansiranje postojećih kredita kao i rešavanje problema velikih dugova za doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje.
 
Poljoprivrednici su 21. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i izričitog zahteva premijerke Brnabić kao uslov za pregovore.
  • Gerila

    26.11.2023 18:09
    Poljoprivreda
    Kako vas nije sramota N1 i nova S su izveštavali o vašim protestima i da nije bilo njih niko ne bi znao šta se dešava sada će RTS da izveštava kada dovate batine boje niste ni zaslužili profane duše ,koliko su vam oprostili kredita vama kolovođama
  • Imre

    26.11.2023 17:08
    Mucka za izbore
    Po pristanku seljaka da se N1,Nova,021 odbace prisutnosti sastanku,postoji sumnja da je ovo sve namestena igranka oko blokada i dogovora.Dogovor je verovatno sa vodjama dogovoren,gde se postize cilj da seljaci budu zahvalni vladi jer su pobedili u svojim toboz zahtevima koji su vec unapred odobreni.
  • Imre

    26.11.2023 16:58
    @ Naivac
    Zato vlast nece da organizuje seljake u organizacije gde su u sistemu sa skladistarima,gde imaju uvid u prodaju kako na domacem tako i na stranom trzistu.Pored ostvarene cene svoje robe,seljaci bi imali po zavrsnom racunu u podeli viska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.