Energetska sanacija javnih zgrada po Vojvodini, evo gde se trenutno radi

Energetska sanacija više ustanova širom Vojvodine počela je u sklopu projekta koji, putem kreditnog zaduženja i iz budžeta, finansira Pokrajinska vlada.
Radovi su u toku na sedam javnih objekata, a sledeće godine će se raditi na još 60 objekata.
 
Kako poručuju u Pokrajinskoj vladi, energetska sanacija trenutno se izvodi na Domu učenika srednjih škola "Nikola Vojvodić" u Kikindi, na Gerontološkom centru Vrbas, OŠ "Kiš Ferenc" u Svilojevu, OŠ "Desanka Maksimović" u Futogu, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Kneževcu - Izdvojeno odeljenje u Đali, OŠ "Đuro Salaj" u Subotici (objekat na Bajskom putu) i na zgradi opštinske uprave u Apatinu.
Cilj energetske sanacije je smanjenje računa. "Većina javnih objekata koji će biti obuhvaćeni ovim projektom nalazi se u energetskom razredu F ili G, a plan je da nakon izvršenih radova budu u energetskom razredu C, što omogućava prosečnu uštedu energije za više od 60 odsto.
 
Radovi, između ostalog, obuhvataju izolaciju fasade, zamenu stolarije i druge radove, a posebno je važno istaći da se u Apatinu i Svilojevu vrši zamena energenata, te će se za zagrevanje, koristiti zemni gas", navode u Pokrajini.
 
Pokrajinska vlada je iz budžeta izdvojila 354 miliona dinara, dok će 1,5 milijardi dinara biti obezbeđeno iz donacije i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Projekat se realizuje na osnovu detaljnih energetskih pregleda koje je izradio Fakultet tehničkih nauka.

Podsetimo, i kompleks Banovine biće energetski saniran, ali u vidu zamene kompletne stolarije na zgradi Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine.

  • hajrudin

    27.11.2023 12:21
    Gat...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti