Meštani Čortanovaca traže vraćanje železničke stanice: Smestili je u seoski atar

Meštani Čortanovaca upravo prikupljaju potpise za peticiju da se ovom mestu vrati železnička stanica, ukinuta izgradnjom brze pruge Novi Sad - Beograd.
Meštani Čortanovaca traže vraćanje železničke stanice: Smestili je u seoski atar
Foto: 021.rs
Stanica je prethodno na ovoj lokaciji postojala duže od veka. Rekonstrukcijom je postavljena između Čortanovaca i Beške, udaljena čak šest kilometara od sela, praktično u seoskom ataru i na štetu i meštana Čortanovaca, ali i Beške.
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

Meštani od Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture traže da se selu vrati železnička stanica koja je mnogima decenijama služila.
Jedna od pokretačica peticije je Lana Šapelj.
 
Za 021.rs kaže da ni naknadno uvedene autobuske linije novosadskog GSP nisu od velike pomoći i da oni koji nemaju automobil neretko stopiraju kako bi došli do tačke A do tačke B.
 
"Pomenuta autobuska linija samo je postojeća linija koja je produžena, odnosno promenili su joj trasu da bi svraćala na stanicu, potpuno netzavisno od reda i frekvencije vožnje. Ljudi se dovijaju kako znaju, ko ide kolima parkira ih na stanici i ona je sad zakrčena automobilima, ima ih na desetine. Često viđam pešake koji stopiraju zbog tih nekoliko kilometara koji se prelaze magistralnim putem - nema nikakve staze", navodi Lana Šapelj.
Peticija sa, trenutno, više od 3.000 potpisa pokrenuta je na platformi Kreni - Promeni, ali meštani imaju i peticiju u štampanom obliku sa više od 1.000 potpisa. Planiraju da je predaju ministarstvu i zahtevaju reakciju i vraćanje železničke stanice.
 
Ukoliko se to ne dogodi, meštani su spremni i na radikalnije akcije, dodaje naša sagovornica.
 
"Važno je vratiti stanicu selu jer se time olakšava veza ovog skrajnutog sela sa većim centrima. Važno je vratiti stanicu selu, jer se na takav način podstiče njegov razvoj. A sa položajem ove stanice selo je diskriminisano", navodi se u opisu peticije, koja je dostupna OVDE.

Redakcija 021.rs će se ovim povodom obratiti resornom ministarstvu.

  • voja

    06.02.2024 14:06
    rgvmilutinovic@gmail.com
    Kasno Marko na Kosovo stiže. To je trebalo da tražite prilikom izgradnje brze pruge, ovako sada je kasno, stara tj bivša stanica nema podhodnik za prolaz putnika na drugu stranu, a, prelazak pešaka preko brze pruge je zabranjen.
  • Ћуковац

    03.12.2023 02:45
    Браћо Чортановчани
    Време је да склонимо 17.12. овај бахати и однарођени снс и вратимо нашу станицу.
  • СНС да размисли

    02.12.2023 13:43
    Ви из СНС-а, малко сте се прерачунали.
    На потезу од Бешке до Карловачких винограда живи 10000 душа и барем још 5000 оних, који ту гравитирају (разни викендаши), а ви сте нас све оставили без воза.
    Овде више нема ваших гласача.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.