Adut Narodne stranke u Vojvodini - novosadska lista: Ko su Jeremićevi kandidati?

Narodna stranka je za pokrajinske izbore predložila kandidate koji su se našli i na republičkoj listi, a imaju prebivalište u Vojvodini.
Najviše kandidata na pokrajinskoj listi, čak 85 njih, dolazi iz Novog Sada i prigradskih naselja. Time je ova lista rekorder po broju kandidata iz vojvođanske prestonice.
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
Ukoliko se u obzir uzme to da je veliki broj njih dolazi i iz okoline Novog Sada, dolazi se do toga da je samo 18 kandidata iz drugih delova Vojvodine, preteženo iz Zrenjanina, Rume, Subotice.
Siniša Sević
 
Listu predvodi Siniša Sević, nedavno imenovan za poverenika za Vojvodinu Narodne stranke. 
 
Sević je javnosti poznat kao dugogodišnji član SPS-a, a za njegovo uključivanje u stranku Vuka Jeremića saznalo se letos kada je imenovan za poverenika nakon raskola u ovoj partiji.
 
On se relativno visoko kotira i na republičkoj listi, na 21. mestu.
 
Sević je bio predsednik Skupštine grada Novog Sada od 2012. do 2015. godine, kada je smenjen po zahtevu SPS-a jer je bio u sukobu sa Dušanom Bajatovićem, liderom novosadskih socijalista. Nakon smene, Sević se uglavnom nije bavio političkim radom, iako su ga prethodnih godina viđali u društvu predstavnika opozicije.
 
Siniša Sević je rođen 1972. godine u Novom Sadu, gde je završio Srednju medicinsku školu, a potom 1997. godine završio Medicinski fakultet. Nastavio je da radi na fakultetu, stekao je zvanja i 2017. godine postao redovni profesor. Od 1998. godine je zaposlen u Kliničkom centru Vojvodine na Klinici za infektivne bolesti kao lekar specijalista infektolog.
Postao je član SPS-a 1995. godine i obavljao je različite funkcije u stranci, od potpredsednika mladih socijalista Novog Sada do predsednika Gradskog odbora. Bio je i član viših stranačkih organa.
 
Kratko je bio zamenik gradonačelnika Novog Sada nakon izbora 2012. godine, kada je SPS bio u koaliciji sa DS-om. Nakon prekomponovanja i ulaska u koaliciju SPS-a sa SNS-om i nekoliko desničarskih stranaka, postao je predsednik Skupštine grada, gde je ostao do unutrašnjeg sukoba u socijalistima.
 
Imovinske karte Siniše Sevića više nisu dostupne u bazi Agencije, iako su ranije bile vidljive.
 
Đorđe Vukadinović
 
Drugi na listi je politički analitičar Đorđe Vukadinović, čije se ime nalazi u imenu izborne liste.
 
Ovaj nekadašnji kadar stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora", koja je registrovana kao partija vlaške nacionalne manjine, kao i bivši poslanik ispred liste DSS-Dveri u Skupštini Srbije, kandidat je koji će evidentno biti u jednoj od skupštinskih sala ako Narodna stranka pređe cenzus, jer je i na sedmom mestu za republiku.
 
Mada formalno nije član Narodne stranke, početkom novembra je dao javnu podršku njihovoj listi za republiku, a kada je objavljen spisak kandidata, ispostavilo se da je relativno visoko kotiran i da sa prelaskom cenzusa može ponovo biti poslanik u Skupštini Srbije.
 
Vukadinović je rođen 1962. godine u Somboru i ima prijavljeno prebivalište u Novom Sadu.
 
Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osim naučnog rada i više napisanih stručnih tekstova i knjiga, redovan je kolumnista mnogih dnevnih i drugih štampanih medija, kao i raznih sajtova, a redovan je gost na televiziji kao analitičar. Vlasnik je "Istraživačko-informativnog centra - Nova srpska politička misao", koji je u blokadi od 2019. godine zbog prinudne naplate od 1,8 miliona dinara.
 
Đorđe Petrović
 
Narodnu stranku na trećem mestu za poslanika u Vojvodini predstavlja još jedan bivši kadar SPS-a Đorđe Petrović.
 
On je bliski saradnik Siniše Sevića, a za poverenika za Novi Sad imenovan je nakon raskola unutar stranke Vuka Jeremića. 
 
Kandidat je i za republičkog poslanika, a tu se nalazi na 17. mestu.
 
Petrović je bio član Socijalističke partije Srbije i bio je deo krila novosadskih socijalista koji su došli u sukob sa krilom Dušana Bajatovića krajem 2014. godine. Posle izbacivanja iz SPS-a i završenog odborničkog mandata, Petrović je proteklih godina bio van politike, mada je viđan na pojedinim skupovima opozicionih partija.
 
Petrović je rođen 1971. godine. On je 1996. godine diplomirao stomatologiju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je potom magistrirao (1999), uradio specijalizaciju i doktorirao (2007), da bi od 2017. godine bio izabran za redovnog profesora.
 
Kao član SPS-a obavljao je niz rukovodećih funkcija, bio je direktor Doma zdravlja "Novi Sad" i Gerontološkog centra "Novi Sad", direktor Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Južnobački okrug i sedeo je u nizu Upravnih i drugih odbora.
 
Svojevremeno su mediji o njemu pisali kao o osobi sa velikim primanjima na osnovu podataka iz baze imovine funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije (danas Agencije za sprečavanje korupcije). Ti podaci danas nisu dostupni u bazi, a 2013. godine, pre izbacivanja iz SPS-a, zarađivao je 390.000 dinara mesečno obavljajući više funkcija.
 
Petrović je nosilac Februarske nagrade grada za 2012. godinu, koju je dobio 1. januara 2013. godine. On je priznanje dobio nekoliko meseci nakon dolaska SNS-a, SPS-a i niza desnih stranaka na vlast u Novom Sadu.
 
Zorica Krstić
 
Na četvrtom mestu je Zorica Krstić, za koju se navodi da je medicinska sestra i da je iz Suseka, Beočina.
 
Daniela Cerović
 
Peto mesto za kandidata za vojvođanskog poslanika ispred Narodne stranke zauzela je Daniela Cerović.
 
Ona je i kandidatkinja za republičkog poslanika i višegodišnja članica Narodne stranke.
 
Navodi se da je službenik komercijalnih poslova i zaposlena je u JKP "Vodovod i kanalizacija" od 2012. godine.
 
Željko Bošković
 
Narodnu stranku na šestom mestu predstavlja Željko Bošković, koji je već godinama aktivan u Narodnoj stranci. Poznato je da je bio sekretar Gradskog odbora do raskola letos, dok je takođe bio i na funkciji potpredsednika Izvršnog odbora za Vojvodinu , uključujući se i u druge stranačke organe.
 
Rođen je u Novom Sadu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj", a potom diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Subotici.
 
Radio je u Agrobanci, Narodnoj banci Srbije i drugim bankama tokom višedecenijske karijere, uključujući i boravak u Londonu. Bošković je kandidat Narodne stranke i za republiku, na 31. mestu liste.
 
Nataša Dejanović Dančetović
 
Sledeća na listi je Nataša Dejanović Dančetović, diplomirana inženjerka menadžmenta. Ona je dugogodišnja članica Narodne stranke i postala je poznata javnosti kao jedna od suspendovanih radnica Pošte tokom štrajka 2019. godine.
 
Završila je Fakultet za menadžment u Sremskim Karlovcima. Radi u Pošti Srbije od 2003. godine, a pre toga je obavljala različite poslove.
 
Na njenoj LinkedIn stranici se navodi da je obavljala neke funkcije u JKP "Gradsko zelenilo" od 2008. do 2012. godine i Kulturnom centru grada.
 
Milivoj Đorđić
 
Osmi na listi Narodne stranke za pokrajinu je Milivoj Đorđić iz Sremske Mitrovice.
 
Navodi se da je finansijski konsultant, a prema podacima i saopštenjima Narodne stranke, nije bilo informacija o njemu pre nego što se pridružio stranci. Prema onome što je 021.rs uspeo da utvrdi, Đorđić je vlasnik agencije "Eln konsalting" iz Sremske Mitrovice. Bio je zastupnik Brodogradilišta Begej u Zrenjaninu do 2011. godine, a zatim je u Beogradu zastupao firmu "Linder" od 2013. do 2018. godine.
 
Studirao je u SAD-u putem sportske stipendije, radio je u hotelima u istoj zemlji, kratko u Kajmanskim ostrvima, a potom se vratio u Srbiju gde je menjao više poslova, uglavnom na menadžerskim pozicijama.
 
Borislava Ružić Turinski
 
Deveta na listi je profesorka informatike Borislava Ružić Turinski iz Zrenjanina, za koju nije bilo moguće pronaći nikakve podatke, čak ni da li je član Narodne stranke.
 
Vesna Pilipović
 
Deseto mesto pripalo je Vesni Pilipović, članici Glavnog odbora Narodne stranke i dugogodišnjoj članici ove partije.
 
Ona je redovna profesorka engleskog jezika na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić" od 2008. godine. Pre toga, radila je u privatnoj školi za jezike i od 1991. do 1995. godine kao nastavnik u Karlovačkoj gimnaziji.
 
Završila je Filozofski fakultet u Novom Sadu 1990. godine, a potom magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu 2005. godine i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2008. godine.
 
Đorđe Grujić
 
Listu kandidata završavamo sa Đorđem Grujićem, koji je 11. na listi ispred Narodne stranke. Grujić je iz Nadalja i predstavljen je kao preduzetnik.
 
On je poznat javnosti kao aktivista za prava poljoprivrednika i vodi "Asocijaciju 2022", nastalu od dela poljoprivrednika koji su učestvovali u protestima te godine.
 
Bio je član Srpske napredne stranke i odbornik u Skupštini opštine Srbobran od aprila 2013. do septembra 2014. godine. Takođe je bio član i predsednik Saveza mesnih zajednica Nadalj u nekoliko navrata. Tokom 2017. godine doživeo je napad na ulici dok je delio letke pozivajući građane da ne glasaju za SNS.
 
Grujić je rođen 1984. godine i predsednik je Udruženja građana "Prvi srpski olimpijac - Momčilo Tapavica". Radio je u preduzeću "MB soja gold" i vlasnik je porodične firme "GAG-Invest tim", registrovane za usluge uređenja i održavanja okoline. Takođe ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, vlasnik je stambenog prostora od 204 kvadrata i zemljišta od skoro 2.000 kvadrata. 
 
Celu listu Narodne stranke možete pogledati OVDE.
  • NStulip

    30.11.2023 12:18
    @Mare
    Nije Mare ni ona.... Mozda je samo za sebe - za vas ostale nije....
  • Geza Farkaš

    29.11.2023 21:34
    Laž kao naprednjaci
    Lažete da je Željko Bošković Žak završio Ekonomski fakultet u Subotici. Studirao jeste ali ga nije završio. Završio je privatni fakultet. I sam je to pričao. Bio je u G17 i tako se zapslio u Banci. Pre toga je bio u SPS-u.
  • Mare

    29.11.2023 19:56
    Ja ću glasati za Anu Brnabić! Jedino je ona LGBT!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.