Kako da saznate da li je vaš potpis falsifikovan na nekoj izbornoj listi: Detaljno uputstvo

Danima se pojavljuju priče o falsifikovanim potpisima na izbornim listama, a tužilaštvo je formiralo i predmet o eventualnim zloupotrebama ličnih podataka.
Kako da saznate da li je vaš potpis falsifikovan na nekoj izbornoj listi: Detaljno uputstvo
Foto: 021.rs
Zbog ovih navoda, Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je uputstvo kako da saznate da li su vaši potpisi falsifikovani za podršku nekoj izbornoj listi. 
Kako biste mogli da proverite da li su vaši podaci o ličnosti zloupotrebljeni, neophodno je da napišete nekoliko mejlova i da ih pošaljete na sledeće adrese:
 
1. Republičkoj izbornoj komisiji
 
Na mejl izbori@parlament.rs i rik@parlament.rs
 
2. Pokrajinskoj izbornoj komisiji
 
Ukoliko živite i glasate na izborima u Vojvodini mejl pošaljite na adresu pik@skupstinavojvodine.gov.rs
Sadržaj mejla treba da glasi:
 
Poštovani/a,
 
Molim Vas da mi date informaciju da li sam dao/dala izjavu podrške za neku izbornu listu za izbore za poslanike u Skupštini AP Vojvodine za predstojeće izbore 17. decembra 2023. godine. Ukoliko pronađete moju izjavu, molim Vas da mi se, u skladu sa članom 26. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, omogući neposredni uvid, kao i da mi se dostavi kopija izjave podrške.
 
U nastavku su moji lični podaci:
 
Ime i prezime
 
Adresa iz lične karte
 
Broj lične karte i JMBG
 
 
3. Ukoliko se izbori održavaju i na nivou opštine ili grada neophodno je da uradite sledeće:
 
  • Da otvorite adresar lokalnih izbornih komisija na sajtu Republičke izborne komisije;
  • Da pronađete kontakt lokalne izborne komisije u opštini ili gradu;
  • Da pošaljte isti mejl kao ranije i na mejl lokalne izborne komisije navodeći da se radi o izborima za lokalnu skupštinu;
  • U slučaju da otkrijete da su ti lični podaci zloupotrebljeni naredni korak koji treba da načinite je podnošenje krivične prijave i slanje pritužbe Povereniku.

Inicijativa naglašava da su neovlašćeno korišćene ličnih podataka i falsifikovanje potpisa protivpravne radnje kojima se direktno podriva integritet izbornog prrocesa.

  • LZN

    29.11.2023 13:44
    Da da, privatnost haha
    Pa i na uplatnici za porez piše matični u okviru poziva na broj, to znači da tamo gde plaćate i ostane jedan primerak uplatnice- ostavljate ime, prezime, adresu i matični broj haha. Koja bre privatnost. U policiji na kompu imaju sve te podatke, dovoljno je... pa, svako "službeno lice" sa ovlašćenjem...paljenja kompa i pristupa aplikaciji...haha... i eto još jednog izvora ličnih podataka. Pa ja mislim da do sad nema ko ne može da na ovaj i onaj način dođe do tih svih podataka, sa sve imovinskom kartom, ako zatreba. Privatnost... BVAHAAAHAAHAAHA
  • Јован

    29.11.2023 11:36
    То се уређује законом
    Потребно је увести законом обавезу сваке изборне комисије да препорученим писмом обавести сваког потписника о постојању његове подршке са сваке предате листе (не само усвојене), па ће на основу тог обавештења свако лице покренути поступак за затиту свог интегритета.
  • B

    29.11.2023 11:32
    parodija
    Ovde ti izvrsitelj dodje za vec placen dug, a ja cu da se bavim time da li je neko za izbore falsifikovao moj potpis...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija