Temerin dobija prečištač vode: GAT-u posao od 1,6 milijardi dinara

Nakon što je ponovo pokrenut tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje bunarske vode u Temerinu, posao je dobila grupa ponuđača među kojima je i GAT Novi Sad.
Temerin dobija prečištač vode: GAT-u posao od 1,6 milijardi dinara
Foto: 021.rs

Fabriku vode u Temerinu gradiće EWE Ecosystems iz Beograda zajedno sa GAT.

Prema tenderskoj dokumentaciji, većinu posla, više od 90 odsto, obaviće GAT, dok će EWE Ecosystems nabaviti i isporučiti opremu.

Ovaj posao opština će platiti ukupno 1,6 milijardi dinara, sa uračunatim porezom.
 
Procenjena vrednost bez PDV-a je bila 1.375.534.515 dinara, a grupa ponuđača je ponudila cenu koja je vrlo blizu procenjene - 1.375.266.466 dinara.
Ovoga puta, EWE i GAT nisu imali konkurenciju, jer su se jedini javili na tender, nakon što je prethodno stopirana nabavka za koju su konkurisali oni i CWG Balkan, Graditelj NS, Jadran i JKP Put.
 
Tender je prethodno zaustavljen nakon što je 10 meseci bio otvoren. Druga grupa ponuđača se više puta žalila, jer je, po njihovim navodima, opština insistirala na zahtevima koje je nemoguće ispuniti i zbog ograničavanja konkurencije.
 
Republička komisija je odbila sve žalbe, ali je tender svakako poništen jer su obe pristigle ponude, uključujući i onu koju je dao GAT zajedno sa EWE Ecoystems, bile neprihvatljive. 
 
Tenderska dokumentacija u prošlom ciklusu je više puta menjana i obustavljana, upravo zbog podnošenja zahteva za zaštitu prava.
 
Sada bi napokon moglo da se krene ka rešavanju problema vodosnabdevanja u Temerinu, koji traje već dve decenije. 
 
Rok izvođenja radova je skoro dve godine, a isto toliko je garantni rok.
 
Iako nije reč o najvećem izvorištu, "Staro Đurđevo" se po kvalitetu sirove vode izdvaja. Kako je utvrđeno, čak i u ovom izvorištu vode postoji povećana koncentracija amonijaka, arsena, ortofosfata i gvožđa.
 
Prethodno je u projektu fabrike navedeno da je, kako bi se ovi problemi uklonili, neophodno uvođenje šest faza tehnološkog postupka. 
 
Budući da u ovom delu opštine ne postoji infrastrukturna mreža javne kanalizacije, dok ona ne bude izgrađena, predviđeno je da se otpadne vode iz sanitarnih uređaja puštaju u vodonepropusnu septičku jamu. 
 
Podsetimo, još od 2003. u Temerinu je na snazi zabrana korišćenja vode za piće na teritoriji cele opštine, pre svega zbog prisustva arsena u vodi.
 
Uprkos tome, na iznenađenje građana, krajem prošle godine vodosnabdevanje poskupelo je za čak 40 odsto, a da nadležno preduzeće korisnike o tome uopšte nije ni obavestilo. 
Inače, preduzeće koje će obaviti većinu radova na izgradnji postrojenja u Temerinu, za samo tri nedelje novmebra bilo je u konzorcijumima koji su dobili četiri velika tendera u Srbiji.
 
GAT će zajedno sa pet izvođača graditi novi objekat OŠ "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu, što je posao koji finansira Uprava za kapitalna ulaganja APV. I u ovom projektu će većinu, čak 82 odsto posla, obavljati GAT. Ukupna cena radova je 2,9 milijardi dinara sa PDV-om.
 
Samo nekoliko dana kasnije, GAT zajedno sa četiri firme, dobija posao dogradnje, adaptacije i sanacije objekata u okviru Kliničkog centra Vojvodine, po ceni od oko 886 miliona dinara. Prema odluci o dodeli ugovora, GAT će obaviti više od 90 odsto radova u ovom projektu.
  • Miloš

    05.12.2023 14:04
    Biće urađeno kao i presvlačenje druma kroz Jarak, lipši magarče do zelene trave.
  • Stoja

    05.12.2023 08:35
    Janoši
    Ura, živeli. Temerin je turističko mesto, zaslužio je.
  • analogija

    04.12.2023 14:00
    Privatne firme se ne mogu baviti ovakvim poslovima pošto ih po prirodi zanima samo profit a ne javni interes i kvalitet izvedenih radova. Toliko oštro suprotstavljeni interesi se nikada ne mogu uklopiti, javne radove mogu obavljati samo i isključivo javna preduzeća pod civilnom kontrolom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti