Poništen tender za fabriku vode u Temerinu - dalo se naslutiti

Deset meseci nakon što je Opština Temerin raspisala poziv za izgradnju postrojenja za prečišćavanje bunarske vode sa izvorišta "Staro Đurđevo", tender je poništen.

Kako se navodi u obrazloženju poništenja, nakon što su odbijene žalbe ponuđača, opština odustaje od ovog tenedera jer su na njega pristigle dve ponude i obe su bile neprihvatljive.

Zajednički su se na tender javili CWG Balkan, Graditelj NS, Jadran i JKP Put. Njihova ponuda odbijena je zbog nedostataka u vezi sa tehničkim specifikacijama.

Ponuda EWE Ecosystems i GAT Novi SAd odbijena je zbog nepravilno predstavljene strukture cene i drugih nedostataka.
 
Graditelj NS podneo je, u toku postupka, dve žalbe Republičkoj komisiji za zaštitu prava, dok je CWG Balkan podneo jednu. 
U žalbama se, između ostalog, napominje da naručilac insistira na zahtevima koje je nemoguće ispuniti i zbog kojih će morati da bude ponovljen postupak nabavke, nakon što u ovom ciklusu odbije sve ponude. Takođe, ponuđači su se žalili i na ograničavanje konkurencije.
 
Komisija je odbila sve žalbe. 
 
Kako je 021.rs već pisao, tender za izgradnju fabrike vode raspisan je još u februaru ove godine.
 
Nabavka je više puta menjana i obustavljana zbog podnošenja zahteva za zaštitu prava. Opština je, inače, za ovu svrhu izdvojila skoro 1,4 milijarde dinara. 
 
Ovaj projekat trebalo je da barem delimično reši problem vodosnabdevanja u ovoj opštini, u kojoj je već 20 godina zabranjeno korišćenje vode za piće.
 
Iako nije reč o najvećem izvorištu, "Staro Đurđevo" se po kvalitetu sirove vode izdvaja. Kako je utvrđeno, čak i u ovom izvorištu vode postoji povećana koncentracija amonijaka, arsena, ortofosfata i gvožđa.
 
Prethodno je u projektu fabrike navedeno da je, kako bi se ovi problemi uklonili, neophodno uvođenje šest faza tehnološkog postupka. 
Budući da u ovom delu opštine ne postoji infrastrukturna mreža javne kanalizacije, dok ona ne bude izgrađena, predviđeno je da se otpadne vode iz sanitarnih uređaja puštaju u vodonepropusnu septičku jamu. 
 
Podsetimo, još od 2003. u Temerinu je na snazi zabrana korišćenja vode za piće na teritoriji cele opštine, pre svega zbog prisustva arsena u vodi.

Uprkos tome, na iznenađenje građana, krajem prošle godine vodosnabdevanje poskupelo je za čak 40 odsto, a da nadležno preduzeće korisnike o tome uopšte nije ni obavestilo. 
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • xqt

    15.11.2023 21:02
    To je pravilo u tigru
    Ovo se događa kada se na tender ne javi određeni izvođač.
  • Ime prezime stadion

    15.11.2023 19:57
    Žeđ
    Kome još treba voda za piće? Ima u prodavnicama pa kupite.
  • Oko posmatrača

    15.11.2023 19:47
    Neviđen javašluk
    Treba što pre raspustiti opštinu i pripojiti Novom Sadu. Decenijama kradu i uništavaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti