Izbori u Novom Sadu 2024. godine: U budžetu milion evra za "praznik demokratije"

Procena Novog Sada je da će za sprovođenje lokalnih izbora u junu 2024. godine biti potrebno 117,8 miliona dinara iz gradskog budžeta, saznaje 021.rs.
Izbori u Novom Sadu 2024. godine: U budžetu milion evra za "praznik demokratije"
Foto: 021.rs
Ovo je suma koja je budžetom grada za 2024. opredeljena za izborne namene.
 
Predstavljanje troškova izbora kroz jednu stavku u budžetu je novina koja je uvedena na osnovu zakonskih izmena i preporuka Ministarstva finansija u protekle četiri godine.
 
Kako je za 021.rs preneto iz lokalne uprave, izdvajanje 117,8 miliona dinara sume ne znači da će sav novac biti upotrebljen. 
 
Svi troškovi se ne mogu znati unapred, jer još uvek nije poznato koliko će biti izbornih lista, članova biračkog odbora i izborne komisije, zbog čega je pripremljena nešto veća suma u odnosu na izborni ciklus iz 2020. godine. 
 
Očekuje se da će milion evra biti dovoljno za izborni proces, te da će neupotrebljeni novac ostati u budžetu nakon glasanja. 
U odluci o budžetu grada za narednu godinu vidi se da je oko 24,6 miliona dinara planirano za naknade angažovanih na sprovođenju izbora, 66,1 milion je namenjen za razne usluge po ugovoru, poput štampanja glasačkih listića, 19,5 miliona je opredeljeno za dotacije nevladinim organizacijama, što su u stvari troškovi kampanje političkih stranaka. Još četiri i po miliona se izdvaja za stalne troškove, a dva i po miliona za materijal. 
 
Za rad Gradske izborne komisije izdvojeno je sedam i po miliona, dok će za stranke, na osnovu broja mandata u lokalnom parlamentu, biti podeljeno 29,2 miliona dinara na osnovu propisa o redovnom finansiranju političkih stranaka. 
 
Poređenja radi, izbori 2020. godine koštali su više od 74 miliona dinara. Do ove sume se dolazi kada se saberu razni troškovi iz završnog budžeta grada za tu godinu. Tada je rad GIK-a koštao 18,9 miliona dinara, materijal GIK-a 400.000, finansiranje izborne kampanje je plaćeno 11,4 miliona. Za troškove rada GIK-a uvrstilo još 43,5 miliona dinara, u šta, po svemu sudeći, spadaju i "usluge po ugovoru". 
Skupština Vojvodine je pred raspisivanje izbora imala rebalans kako bi se izdvojilo 384,5 miliona dinara za pokrajinske izbore, dok je stručnim službama Narodne skupštine odobrone 269,97 miliona iz tekuće budžetske rezerve za sprovođenje izbora za narodne poslanike. 
 
Novosađani će 17. decembra glasati o republičkoj i pokrajinskoj vlasti, dok će u junu odlučivati o gradskoj vlasti.
  • @Гласач ББ

    04.12.2023 17:43
    To smo apsolvirali
    "Само да једни оду са власти а да други не дођу на власт,не зна се који су гори ,сви троше,краду,мувају,лажу"

    Svi su isti = glas za vučića.
    Nemam za koga da glasam = glas za vučića.
    Ajd natrag na castle po novo uputstvo, ovo vam više ne prolazi. Vidimo se 17.12, da vas načnemo, a ponegde i srušimo.
  • Гласач ББ

    04.12.2023 16:11
    Само да једни оду са власти а да други не дођу на власт,не зна се који су гори ,сви троше,краду,мувају,лажу

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti