Novosadske investicije u 2024. godini: Više od 780 miliona za uređenje Modene

U Programu uređenja građevinskog zemljišta za 2024. godinu, kao najveća investicija, navodi se parterno uređenje ulice Modene, koje treba da usledi nakon završetka gradnje podzemne garaže.
Novosadske investicije u 2024. godini: Više od 780 miliona za uređenje Modene
Foto: 021.rs
Ostali projekti u programu, na osnovu kojeg radi Uprava za građevinsko zemljište i investicije, uglavnom su manji, a primetno je da nema novih velikih investicija i da će se realizovati ranije odloženi ili započeti projekti.
 
Ukupna vrednost programa je 6,7 milijardi dinara, od čega je 1,3 milijarde suficit. Sredstva su uglavnom već potrošena, jer je reč o novcu raspoređenom za projekte koji su ugovoreni, ali još nisu plaćeni. 
Predviđena suma za 2024. godinu je za tri i po milijarde dinara manja nego u 2023. Ipak, iako je ovo značajna razlika, obim investicija je sličan.
 
Glavna razlika je u tome što je gradska vlast u 2023. godini za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa za eksproprisano zemljište po sudskim presudama dala više od četiri milijarde dinara, a za sledeću godinu se za ovu namenu planira manje od jedne milijarde.
Najveća investicija je partnerno uređene Modene, ulice u centru grada, što je procenjeno na 781,4 miliona dinara. Ovi radovi su podvedeni pod drugu fazu uređenja dela gradskog jezgra. Prva faza je izvedena 2021. na Pozorišnom trgu.
 
Uprava za građevinskog zemljište i investicije (UGZI) u odluci navodi da se završava tehnička dokumentacija, te da se pribavlja građevinska dozvola, ali da će dinamika zavisiti od završetka radova na izgradnji podzemne garaže.
 
Behatoniranje Modene uvršteno je u kapitalne projekte, odnosno u najvažnije poslove ove gradske uprave u 2024. godini. 
 
Važan projekat je i nastavak plaćanja troškova gradnje zatvorenog bazena u Futogu, u vrednosti od 222,5 miliona dinara, za šta je još 2021. godine uzet kredit od 1,7 milijardi dinara. Očekuje se da u toku naredne godine budu završeni radovi, uz kašnjenje od nekoliko meseci.
 
Kao kapitalna investicija navedeno je i plaćanje radova na prečistaču otpadnih voda u Rumenci u iznosu od 102,4 miliona dinara, a već je u prethodnoj godini izdvojeno više od 50 miliona dinara.
 
Ostali kapitalni projekti podrazumevaju izdvajanje tri miliona dinara za tehničku dokumentaciju za sadašnju suterensku pomoćnu zgradu, izgradnju garaže za specijalna vozila i ogradu oko kompleksa Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku, plaćanje 2,7 miliona dinara za projekat kanalizacije u delu Veternika, te izradu tehničke dokumentacije za atletski centar sa dvoranom i stadionom severno od Bulevara vojvode Stepe, za šta je izdvojeno 11,3 miliona dinara.
 
U delu programa "objekti od strateškog interesa za razvoj grada", vrednom 344,9 miliona dinara, navedeni su već poznati projekti u raznim fazama realizacije. Nije navedeno koliko tačno za koji posao ide novca, nego je data ukupna suma od 344,9 miliona dinara za sva tri projekta. Reč je o nastavku plaćanja troškova gradnje biciklističke staze Novi Sad-Čenej, predviđenim radovima na parternom uređenju iznad podzemne garaže kod Banovine i izradi tehničke dokumentacije dela Sentandrejskog puta.
 
U ostale projekte su uvršteni prva faza radova na saobraćajnim površinama oko nove zgrade suda u Stražilovskoj, gradnja javnog osvetljenja u vrtiću Palčica, završetak partnernog uređenja crkve u Krilovoj ulici i projektovanje uređenja površina oko nekoliko škola i vrtića. Za te poslove spremljeno je 116,6 miliona dinara. 
 
UGZI će izdvojiti 37,3 miliona dinara za nastavak postavljanja novih kamera sa softverom za detekciju saobraćajnih prekršaja, kao i skoro 59 miliona dinara za javno osvetljenje Molinarijeve ulice u Petrovaradinu i ulice Pavla Vuisića u Novom Sadu.
 
Gotovo pola milijarde je opredeljeno za uređenje sportskih, dečijih i drugih igrališta na raznim lokacijama, ali nije precizirano o koliko lokacija se radi. Takođe, primpremljeno je 65,8 miliona dinara za plaćanje ostalih troškova nabavke iz 2023. godine koja je obuhvatila kupovinu 1.000 klupa i 1.000 korpi za otpatke.
 
U narednoj godini UGZI očekuje da realizuje projekat spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine u bronzi, na platou ispred Železničke stanice i za to će se dati 93,5 miliona dinara.
 
Program predviđa poseban segment od 1,4 milijarde dinara za opremanje građevinskog zemljišta. Zna se da su u pitanju radovi u Nikole Tesle, Teodora Pavlovića, Vojvode Knićanina, na Mišeluku, u Tome Maretića u Petrovaradinu, a obuhvaćeni su i radovi na izgradnji parkinga za kampere kraj Kineske četvrti, crpne stanice za kanal T-800, te izgradnji ograde oko stambenog kompleksa za bezbednjake na Jugovićevu...
Sa gotovo 700 miliona dinara će se finansirati poslovi na teritoriji mesnih zajednica, što su pretežno već ugovoreni poslovi na radovima ili izradi tehničke dokumentacije.
 
Ovde su navedeni završetak gradnje vodovodne mreže u ulicama Slavonska, Zetska, Jovana Ristića i Mihajla Lalića na Adicama, kanalizacije u ulicama Svetolika Rankovića, Jovana Bjelića, Nova, Cetinska, Mladena Stojanovića na Adicama, izgradnja kanalizacije otpadnih voda na delu Adica, potisni cevovod u Petrovaradinu, izgradnja pešačkih staza na teritoriji MZ Rumenka i rekonstrukcija crpne stanice Futog u Ulici cara Lazara.
 
UGZI u ovom delu navodi i da se u 2024. godini planira pokretanje javne nabavke za izgradnju kanalizacije južno od kanala T-803 do Branka Ćopića na Adicama, izgradnju javnog osvetljenja blokovske površine između ulica Kaće Dejanovih i Seljačkih buna, kanalizacije u Mladena Leskovca, semafora na raskrsnici Temerinskog puta i Savske...
  • Kip

    06.12.2023 18:51
    Na Kip Sremska Kamenica dovukli kamenje iz tunela, unistili saobracajnice, gradjanima nije obezbedjen prilaz kucama po planovima, investitori grade u visinu vise etaza vise od dozvoljenog.... Ali sve bez kanalizacije koja cak i nije u planu. Staru zeleznicku prugu unistili povadili pragove i sine i ostavili krs... Samo i svuda se krade na veliko.
  • Pićuka

    05.12.2023 17:39
    Znači kada su ugovarali podzemni parking dogovorili su se da gore ostane strv. Platiće to ovi građani da se kultiviše. Kada radite za svoje pare u svojoj kući onda od molera tražite i da vam sve opere. Za te pare kupiš toliki plac i sagradiš vilu sa parkom i ostane još za sledeću generaciju.
  • Petrovaradin

    05.12.2023 16:19
    A škola u Petrovaradinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti