Krađe gasa u Novom Sadu i ugrožavanje ljudskih života: Futožanin se povezao direktno na gasovod

Radnici preduzeća "Novi Sad - Gas" su u utorak, 5. decembra, u Futogu naišli na veoma redak i izuzetno opasan način krađe gasa, koji je mogao da ima tragične posledice.
Krađe gasa u Novom Sadu i ugrožavanje ljudskih života: Futožanin se povezao direktno na gasovod
Foto: 021.rs
Kako za 021.rs priča direktor ovog preduzeća Milan Đukić, slučaj je otkriven prilikom redovne kontrole gasovodnih instalacija u naseljenim mestima.
 
"U Ulici cara Lazara u Futogu otkriven je možda jedan o retkih ovakvih slučajeva krađe gasa i izazivanja opšte opasnosti zbog načina na koji je izveden taj priključak. Otkriven je kućni merni regulacioni sat bez ikakve opreme - nije postojao merni uređaj, regulator, niti bilo šta što bi trebalo da bude priključeno. Postojala je samo direktna veza između gasovoda u zemlji i unutrašnje gasne instalacije, i to plastičnim crevom", objašnjava on.
Dodaje da ovako postavljen priključak predstavlja krađu gasa jer se troši mimo mernih uređaja, ali da, uz to, predstavlja i veliku opasnost za tu kuću, kao i one u komšiluku. 
 
"Jedan priključak koji je izveden bez projektne dokumentacije, bez kontrole, bez poštovanja pravila za izgradnju gasnih priključaka predstavlja potencijalnu opasnost za izazivanje požara ili eksplozija. Zbog toga će protiv ove osobe iz Futoga biti podneta krivična prijava za dva krivična dela - krađa gasa i izazivanje opšte opasnosti", dodaje direktor "Novi Sad-Gasa".
Đukić ističe da ovo preduzeće blisko radi sa tužilaštvom i policijom na slučajevima otkrivanja i kažnjavanja nelegalnih radnji u vezi sa ovakvim slučajevima. 
 
"Mi smo pre četiri godine započeli jednu opsežnu akciju smanjivanja gubitaka na mreži, a tim koji radi na tome je do sada identifikovao gotovo 18 načina za krađu gasa i oni su nam svi poznati, što znači da će svi koji na bilo koji način imaju prepravku na mernom uređaju i koji gas koriste nelegalno biti otkriveni i sankcionisani", dodaje on.
 
 
Objašnjava da je "Novi Sad-Gas" u poslednjih nekoliko godina otkrivao razne načine krađe gasa, od jednostavnih kao što je vraćanje brojčanika unazad, preko malo težih zahvata u kojima se gas pušta u suprotnom pravcu, pa do nekih veoma sofisticiranih metoda.
 
"Jedan takav smo otkrili u junu u Sremskim Karlovcima gde smo merač morali da nosimo u dve laboratorije na veštačenja dok nismo došli do preciznog podatka u kom procentu je izvršena krađa gasa, odnosno nepreciznog merenja zbog zahvata koji je korisnik napravio na svom meraču", dodaje Đukić.
 
Objašnjava da jedan problem kada je reč o krađi gasa jeste upravo to što se nanosi šteta preduzeću.
 
"Osim toga, mnogo opasnija stvar od štete imovinsko-pravne prirode su potencijalne štete koje mogu da nastanu po imovinu, ljude, odnosno one koje su uvek većih razmera i neretko sa ljudskim žrtvama. Zbog toga apelujemo na građane i upozoravamo sve korisnike prirodnog gasa da ne rade nikakve prepravke ili zahvate na gasnim instalacijama", ističe Đukić.
 
Podseća i da je pre mesec dana došlo do eksplozije gasa kada je jedna osoba poginula, a druga teže povređena. Ovo nije jedinstven slučaj jer su se prethodnih godina dešavale slične situacije, upravo zbog nepravilnog korišćenja gasa.
 
Đukić dodaje da je, prema zakonskoj definiciji, gas opasna materija i zato ističe da se građani odgovorno ponašaju prilikom njegovog korišćenja.
 
"Ne radi se o vodi, radi se o gasu. To je opasna materija i svaka intervencija i svaki propust može da izazove katastrofalne posledice. Kada se radi priključak postoji određena procedura prilikom koje svaki sledeći korak zahteva da je prethodni korak verifikovan kao ispravno urađen. Ta procedura ima 23 koraka i samo tako urađen priključak je legalan i podoban za upotrebu da ne bi izazvao nikakve probleme", ističe sagovornik 021.rs.
 
Apeluje da svi građani koji uoče bilo kakvu prepravku na gasnim uređajima, bilo kakav zahvat, ljude koji nestručno vrše radove i pogotovo van radnog vremena, kao i one koji im nude za novac usluge - da sve to prijave policiji, tužilaštvu ili preduzeću "Novi Sad - Gas".
 
"Ističem građanima da nikada ne pristaju na bilo kakve intervencije neovlašćenih lica na njihovim gasnim instalacijama i mernim uređajima", kaže Đukić za 021.rs.
Uskoro i nova usluga "Novi Sad - Gasa"
 
Direktor ovog preduzeća objašnjava da se sada pravi nov uređaj za detekciju prisustva gasa upravo zbog prirode gasa i njegove opasnosti ukoliko se nalazi u prostoriji u velikim količinama. Kako ističe, njegova uloga neće biti samo da meri koncentraciju gasa u prostoriji u kojoj se nalazi, nego i da šalje signal dispečerskom centru da postoji povećano prisustvo gasa.
 
"Gas je uvek zapaljiv i eksplozivan na koncentraciji od 15 procentara u vazduhu, zbog čega bi taj uređaj predstavljao korak ka tome da se bilo kakvi problemi, naročito unutar stambenih objekata, ne dešavaju", kaže Đukić.
 
Objašnjava da će test period krenuti u januaru i trebalo bi da traje 60 dana.
 
"Tokom ovog perioda besplatno ćemo ponuditi isprobavanje 100 uređaja u domovima kod, recimo, 50 najboljih platiša i 50 najvećih korisnika. Ako se oni pokažu delotvornim, na terenu i u laboratorijskim ispitivanjima kod nas, na kraju grejne sezone ćemo ponuditi svakome ko želi da ga kupi i da ga ima kod sebe", zaključuje Đukić.
  • Hahahaha

    08.12.2023 19:15
    Hahahaha
    Dobro u ovoj zemlji ima išta od Lopova.Pevači kradu struju greju bazene.Investitori krali i cele zgrae priključivali nelegalno na vodovod.Sve lopovluke časni građani plaćaju.Ima itekako poštenih građana u Srbiji koji su pošteno završili svoje škole svoje fakultete i pošteno bez posrednika i veza našli svoj posao.Vratiti znanje, poštenje i odgovornost.Još nešto ova opozicija je dno dna ko se kandiduje da vodi zemlju.UŽAS ! SPASI NAS BOŽE ZLA !
  • Jaca

    07.12.2023 14:09
    Nula.
    Ne mozete da funkcionisete normalno.Opstina Indjija ne prima uplate na Banstolu ne uvode nove potrosace, nemaju bager.Sramota, umesto da se grabe za potrosace.Ovamo na tv. sve ok.
  • Mirko

    07.12.2023 08:07
    Nije naivino
    @Krajina

    Covek je mogao da strada jer je pustio u kucu gas pod pritiskom direktno iz gradske mreze od 1-4bara jer nema regulator gasa u kucnom setu koji ga obara sa 1-4 bar na 22 milibara koliko treba za bezbedan rad kucnih gasnih trosila, ili je imao neki u kuci na ulazu pre trosila stabilizator pritiska sto je najverovatnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti