Obuhvat MMR vakcinacije u Novom Sadu veći - problemi isti: Lekari upozoravali, nadležni ignorisali

Uprkos brojnim podacima, iskustvima i preporukama epidemiologa, nadležni organi nisu učinili dovoljno kako bi se otklonili problemi koje donose antivakserski pokreti.
Obuhvat MMR vakcinacije u Novom Sadu veći - problemi isti: Lekari upozoravali, nadležni ignorisali
Foto: Pixabay
Novi Sad je, podsetimo, pre dve godine bio rekorder po niskom obuhvatu vakcinacije MMR vakcinom budući da je tek svako četvrto dete (24,4) odsto primilo MMR.
 
Ovaj podatak iznet je prošlog decembra u Analizi zdravstvenog stanja stanovništva Novog Sada za 2021. godinu i obelodanio ga je 021.rs.
 
Sada, godinu dana kasnije i u novom izveštajnom periodu, obuhvat jeste veći, ali isključivo zbog zalaganja zdravstvenog osoblja na primarnom nivou, odnosno u domovima zdravlja. Prateći problemi su i dalje prisutni.
Kako navode stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine u novoj Analizi zdravstvenog stanja stanovništva Novog Sada za 2022. godinu, pandemija je imala vidno negativan uticaj jer je ceo zdravstveni sistem bio podređen kontroli širenja kovida.
 
Upozoravaju da je realno očekivati dalju cirkulaciju kovida (uz mogućnost slabih ili umerenih epidemija), ali je od posebnog značaja multidisciplinarni pristup lečenju pod-kovid stanja. Post-kovid ima 10 do 20 odsto ljudi koji su imali koronu i ovo stanje podrazumeva širok spektar problema, od fizičkih do psiholoških.
 
Ipak, imamo veći problem od korone u ovom trenutku.
 
"Odlaganje redovne imunizacije u pandemiji stvorilo je uslove u kojima postoji rizik za izbijanje epidemija onih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom i visokim obuhvatom. Ogromnim naporima zdravstvene službe primarnog nivoa došlo je do porasta obuhvata imunizacijom vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole u 2022. godini, što je posebno značajno s aspekta smanjenja rizika za masovnije izbijanje epidemije morbila u Novom Sadu. Iako su i u ranijim godišnjim izveštajima izneti brojni razlozi pada obuhvata imunizacijom obaveznim vakcinama, ni na jedan od navedenih razloga u 2022. godini nije se uticalo konkretnim i efikasnim merama. Zabrinjava činjenica da nizak obuhvat prvom dozom MMR vakcine i još uvek nedovoljan broj vakcinisanih iz takozvanih 'propuštenih godišta' omogućavaju aglomeraciju potpuno nezaštićenih osoba, čime se obezbeđuje preduslov za ponovno izbijanje epidemije morbila", navode stručnjaci.
Kakvi su novi podaci?
 
Jedini pozitivan podatak je obuhvat BSG vakcinom na teritoriji Doma zdravlja "Novi Sad", koji iznosi 96,5 odsto. Ova vakcina se daje u porodilištu, odnosno do navršenih 12 meseci u domu zdravlja. 
 
Obuhvati svim ostalim vakcinama niži su od potrebnih 95 odsto za kolektivni imunitet.
 
Tako je obuhvat vakcinom protiv hepatitisa B 81,5 odsto, a Pentaxim (vakcina protiv difterije, tetanusa, dečije paralize, velikog kašlja i oboljenja koje izaziva hemofilus influence tipa b) je primilo 88,8 odsto dece.
 
Obuhvat prvom dozom MMR vakcine u 2022. godini iznosio je 73,5 odsto i povećan je tri puta u odnosu na godinu dana pre.
 
"Iz godine u godinu ostaje veliki broj dece koja nisu primila MMR vakcinu. Aglomeracija nevakcinisane dece MMR vakcinom u Novom Sadu predstavlja veliki epidemiološki rizik za pojavu i epidemijsko širenje zaraznih bolesti, prvenstveno malih boginja, ali i zaušaka i rubeole", navode epidemiolozi u novoj analizi.
 
U nastavku možete da vidite kakav je obuhvat obaveznim vakcinama u Novom Sadu i u Sremskim Karlovcima u 2021. i u 2022. godini.
 
 
Epidemiolozi govore o nizu problema koji su izneli u izveštaju prošle godine, a koji je analizirao i 021.rs. U tom izveštaju epidemiolozi su otkrili da je u Novom Sadu dostignut pomenuti rekordno nizak obuhvat MMR vakcinom i zatražili da se uspostavi efikasan sistem koji će se izboriti sa ne samo antivakserima među građanima, već i među lekarima.
 
Upozorili su da pojedini pedijatri ne posvećuju dovoljno vremena roditeljima koji su u dilemi zbog vakcinacije dece, kao i da ni inspekcija ne radi svoj posao efikasno. Naveli su i da pedijatri završavaju na sudu nakon što učine ono što im je zakonska obaveza - da prijave roditelje koji odbijaju da vakcinišu dete vakcinom iz obaveznog programa. Ovi lekari na sudu moraju čak i da se brane od roditelja koji su kršili zakon.
 
"Ukoliko se nagomilani problemi u sprovođenju imunizacije, kao obavezne zakonske mere, i dalje ne budu rešavali sveobuhvatno i efikasno, postoji velika verovatnoća da će se u narednom periodu registrovati epidemije zaraznih bolesti, čije pojava se može efikasno sprečiti samo kontinuirano visokim obuhvatima imunizacijom", naglašava se u novom izveštaju epidemiologa.
 
Stručnjaci navode da je potrebno pozivanje na odgovornost svih zdravstvenih radnika koji govore i javno istupaju protiv vakcinacije, dosledno sprovođenje mera sanitarne inspekcije, edukacija samih zdravstvenih radnika, kao i građana.
 
Potrebno je i analiza sprovođenja imunizacije i postignutih obuhvata po izabranom pedijatru vakcinalnih punktova Doma zdravlja Novi Sad i identifikovanje problema - da li postoji određen pedijatar koji "gleda kroz prste" roditeljima-antivakserima.
Potreban je i obavezan nadzor inspekcije nad vakcinacijom u privatnim lekarskim ustanovama i dostavljanje izveštaja o vakcinaciji epidemiološkoj službi, kao i bolja saradnja i komunikacija između dispanzera "Signal" i epidemiološke službe. 
 
Stručnjaci traže i mnogo intenzivniji rad u savetovalištima za mlade, školama za trudnice, te u Centru za reproduktivno zdravlje doma zdravlja, ali i "snažnu i nedvosmislenu podršku donosilaca odluka na svim nivoima o potrebi imunizacije".

Potrebno je i motivisati lekare da prijavljuju registrovane slučajeve zaraznih bolesti, budući da ima i onih koji otkrivenu bolest kod deteta - prećute.

  • @Jovana

    04.01.2024 10:20
    Nije
    Privatnici takodje moraju projaviti vakcinaciju. Ako neprijavljiju vise zapitajte kome voditesvoje dete. Dom zdravlja ima fantastične pedijatressmo treba ih više.
  • Kmk

    08.12.2023 00:32
    Zasto Novo naselje i dalje nema pedijatriju??? Kako vas nije sramota? Sat vremena mi treba busom do pedijatra u 21. veku!
  • Conci

    07.12.2023 20:07
    Veliki kasalj
    Evo sestrin klinac 12 godina oboleo od "velikog ili 100 dnevnog kaslja". Zaboravljena bolest. Prva vakcina se prima kao beba, druga u skoli sa 11-12 godina. Sve zbog toga sto je njihova generacija preskocila skolsku vakcinaciju zbog korone.
    Niko iz sistema se nije setio da organizuje vakcinaciju. Ta bolest je izuzetno opasna za male bebe, jer one tu vakcinu primaju sa dva tri meseca zivota.

    A sto se tice mmr vakcine, preispitajte koji vam to pedijatri preporucuju, a koji govore "ispod zita" da se preskoci dok dete ne progovori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.