FOTO: Potopljen i deo Kamenjara, od danas se očekuje opadanje Dunava kod Novog Sada

Nakon dela Ribarca i Štranda, Dunav kod Novog Sada je poplavio i Kamenjar 1.
Kako kažu u Udruženju sportskih ribolovaca i ribolovačkog naselja "Kamenjar", poplavljene su vikendice uz samu obalu Dunava, koje se nalaze na nižem terenu. 
 
"Vikendaši i žitelji ovog dela Kamenjara su počeli da se iseljavaju i podižu stvari pred Novu godinu, a u najniže delove voda je još tada počela da ulazi. Voda je 2. januara pokrila i terasu restorana u koji nije ušla, a kod kog su postavljeni džakovi", kažu u ovom udruženju.
Dodaju da Kamenjar 2 i Kamenjar 3 nisu ugroženi, jer ih štiti nasip koji su vikendaši izgradili pre 20-tak godina od kad su se u tim delovima naselja poplave i proredile. 
 
"Ispred poplavljenog dela naselja Kamenjar 1 nije bilo moguće izgraditi ovaj zaštitni nasip, jer se vikendice nalaze uz samu obalu, pa je ovaj deo bio poplavljen i 2019. godine, dok je celo naselje poslednji put bilo poplavljeno 2013. godine", ističu u udruženju.
 
Dodaju da su na kraju Kamenjara 3 preventivno postavljeni džakovi sa peskom, zbog niskog terena da bi se naselje zaštitilo sa te strane.
Kako je 021.rs ranije javio, deo Štranda je pod vodom, kao i više objekata na špicu Ribarskog ostrva, a pomoćni most koji je namenjen za gradnju novog mosta je skoro poplavljen. 
 
Kako pokazuju podaci JP "Vode Vojvodine", vodostaj Dunava je u poređenju sa 31. decembrom porastao čak 20 centimetara. Vodostaj je u Novom Sadu dostigao svoj maksimum - 540 centimetara, što je u rangu redovne odbrane od poplava.
 
 
Očekuje se da će vodostaj Dunava posle od danas, 3. januara biti u opadanju.
  • Marta

    05.01.2024 07:42
    @Milan
    Samo jedna mala ispravka za Milana sa kojim se slazem. U Ribnjaku nije dozvoljena nikakva gradnja osim rekonstrukcije postojeceg objekta. Cak i novim Urbanistickim planom predvidjena je zabrana gradnje jer je u pitanju aktivno kliziste, sto i jeste (Donji put se svake 2-3 godine obrusi), obzirom da svim pametnjakovicima pucaju bedemi koji su zidali megalomanske objekte. Ima samo nekoliko legalnih objeksta koji datiraju pre Druhog svetdkog rata, kao sto je cuvena vila Katinka. Zemljiste je bilo van prometa jer je bilo u drustvenoj dvojini tako da svi ti ugovori koje su ljudi tamo sklapali su nistavi. Stalno kukaju da im pucaju vodovodne cevi, da, zato sto je jedan nelegalan objekat nazidan na vodovodnoj mrezi, a Donji put je skoro sveden na sirinu pesacke staze jer su svi ograde pomerali i zauzeli delove Donjeg puta, najvise posle teniskih terena ka Mostu. I hoce neko da mi kaze da je to sve ok? Da ne treba da bude kaznjen svako od tih pametnjakovica? Ne, u normalnoj drzavi to sve treba da bude sruseno o trosku graditelja. Tacka!
  • Djordje

    04.01.2024 22:36
    Kamenjarki
    Gospodjo Kamenjarka, kako je moguce kupiti zemljiste koje pripada Vodnoj zajednici? O cemu vi pricate. 10 metara od obale Dunava zabranjena je bilo kakva gradnja. To sto ste vi pod okriljem "robolivackih i sportskih" udruzenja napravili vikend naselje pa svaki put bivate poplavljeni, ne znaci da ste legalni. To sto ste ucrtani u katastar, jeste, kada su snimani svi objekti da bi se napravio presek upravo zarad mogucnosti ozakonjenja, ali to nije legalizovalo vase objekte vec je hvala bogu ucinilo ih vidljivim da pocnete konacno da placate poreze na iste, kao sto to cine svi ostali. Pored njih u listu nepokretnosti stoji objekat izgradjen bez dozvole za gradnju. O zemljistu necemo pricati dalje. Vode Vojvodine upravljaju obalom Dunava i zemljistem u svojini Republike Srbije. Vasom logikom, eto meni se svidja da napravim brvnaru ili vikendicu tu na sred kod Miletica! Ili u Dunavskom parku, bas bi mi leglo. Sto, pa kad moze svugde da se gradi, sto da ne... hocete me podrzati?
  • Kamenjarka

    04.01.2024 17:52
    @ Djordje
    Djordje, da li si ti cuo nekoga sa Kamenjara da se zbog necega buni? Da li se zali zbog nekih cevi? Ja stvarno ne znam o cemu pricate. Cini mi se da u zivotu krocili nogom niste na Kamenjar, jer da jeste, znali bi da nema puteva, sem onih od tucanika i oguljenog asfalta, koje mi placamo kroz clanarinu, ne pravi nam ih grad, iako porez placam kao da mi je kuca na Novom naselju ili Telepu! Mi smo skupili pare i izgradili branu, ne ocekujemo od Vas da nam kroz porez branite kuce! Cev ako pukne, normalno je da ga vodovod popravlja, POSTO GA PLACAMO.KAO I VI! Ne razumem cemu takva ostrascenost?
    Sto se tice "nelegalnog uzurpiranja vodnog zemljista", totalna laz, pre sezdeset i kusur godina, planski je napravljeno ribarsko- vikendasko naselje, legalno su kupovane parcele, sa ugovorom i svim pratecim obavezama! Nemam reci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti