Još nisu evakuisane sve životinje sa Krčedinske ade - problem je pohvatati sve konje

Milenko Plavšić, vlasnik stada krava i konja, koji su zarobljeni na Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava, još nije uspeo da preveze svu stoku na svoje imanje u Kovilju.
On ne može da pohvata konje koji su, zbog polomljene ograde na oborima, izašli napolje i slobodno se kreću pašnjacima.
 
Plavšić je za Betu rekao da mu je u ovom trenutku prioritet da evakuiše još pet krava, koje su iscrpljene zbog hladnoće.
 
"Još nismo uspeli da pohvatamo oko 100 konja koji su zbog polomljene ograde izašli iz obora. Krave bih mogao da prevezem skelom, koju sam kupio sa još nekoliko vlasnika stoke koji je uzgajaju na svojim imanjima na adi, ali su je ukrali ljudi, bliski biznismenu iz vlasti, članu Srpske napredne stranke", rekao je Plavšić.
Prošle nedelje je skelama "Vojvodinašuma" koja je pritekla u pomoć, prevezeno oko 100 krava rase podolsko ili sivo-stepsko goveče, koje su genetski resurs Srbije.
 
Plavšić je rekao da je u ponedeljak pola dana izgubio u policiji Inđije gde je davao izjavu pošto je prijavio da su mu "izvesna lica zabranila da na vreme evakuiše stoku dok je vodostaj bio nizak, ukrali skelu kojom je prevozio stoku i polomili ogradu na oborima".
 
"To mi nije bio prvi put da sam bio u policiji, već ne znam koji put", rekao je Plavšić.
Policija ga je, kako je rekao, više puta upućivala da pomoć zatraži u tužilaštvu, pošto, kako su rekli, oni nisu nadležni.
 
Plavšić je rekao da su zbog iscpljenosti do sada uginule četiri krave, a da pojačanom ishranom sada pokušava da oporavi preostale.
 
Dodao je da poseduje oko 100 konja, domaćih i mešanaca, a da ne zna tačan broj jer ih kradu dok su na ispaši na adi, gde ih izvodi već desetak godina.
 
Plavšić je rekao da na tom rečnom ostrvu ima stoke više vlasnika i da i sam ima nekoliko jutara zemlje za ispašu.
 
Podolska goveda su stara i danas retka rasa, prepoznatljiva po velikim rogovima u rasponu i do metar i po, sa crnim repovima.
Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, nastalo pomeranjem toka reke na jug, kada je Dunav presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Ada se proteže preko puta Krčedina. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava, a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira, u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.
  • Bobbn

    18.01.2024 00:12
    Ojj Mudrosti
    Helou, ovde sam samo zbog komentara.

    Koliko mudrih ljudi u nas ima impresionir'o sam se. Omudreli smo kolektivno u dva ++ od kada se inter-net pokloni nama, krasno.

    Uživajte i ne prestajte sa inter-netom, zdravi i veseli bili.

    Bane Nestorović likes this.
  • MK

    17.01.2024 16:56
    krađa
    Ovo postaje smešno! Tačaj je jedan komantar - kad već gaji stoku na taj način, trebalo bi i da ume da se stara o njoj! Tek sada čitamo da ima više vlasnika, niko do sada nije digao uzbunu i nije optužio nekog za sve nevolje. Može biti da je dotični, okrivljeni odgovoran i za visok vodostaj. Plavšić zna ko je ukrao skelu, ni manje ni više! Samo svi ostali to još ne znaju, ili bar ćute.
  • ex chapman

    17.01.2024 10:59
    skela
    ako je istina da su mu ukrali skelu onda je to skandal
    ako nije istina, onda je to jos veci skandal
    u svakom slucaju vlasnik stoke je duzan da se o njoj stara. trebalo je na vreme da trazi pomoc da se stoka spasi a ne da ceka javnost da se o tome oglasi kad je voda vec dosla do grla (bukvalno)
    takodje nije jasno sta je ostalom stokom - drugih vlasnika - na toj adi. da li su oni svoju stoku prevezli, pa je ostala samo njegova stoka? ako im je zajednicka skela ukradena, kako su onda oni prevezli? ako nisu ni oni prevezli, zasto se onda u javnosti prica samo o njegovoj stoci?
    ne iznosim nikakav vrednosni sud, samo postavljam logicna pitanja. na to bi u normalnoj drzavi nadlezni vec odgovorili (pre svega da li je skela ukradena i ko je ukrao). u Srbiji to moraju da urade nezavisni i profesionalni novinara (da mislim na vas 021 :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti