Mini urbane šume u Novom Sadu: Ideja koju bi gradska vlast morala da podrži

Prva urbana mini šuma mogla bi da bude posađena u dvorištu osnovne škole na Klisi, a benefiti po smanjenje aerozagađenja u Novom Sadu su značajni.
Mini urbane šume u Novom Sadu: Ideja koju bi gradska vlast morala da podrži
Foto: 021.rs (ilustracija)
Mini urbane šume su manje zelene površine sa gusto sađenim, ali pažljivo odabranim vrstama. Rade se po konceptu tzv. Mijavaki metode, koja je nastala u Japanu i rasprostranjena je širom Evrope. Prva ovakva na Balkanu nedavno je napravljena u Severnoj Makedoniji.
 
Projekat, koji predstavlja drugačiji pristup u dizajniranju zelene površine, razvili su stručnjaci sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Novom Sadu.
Kako objašnjava docentkinja PMF-a Mirjana Ćuk za 021.rs, pažljivi i struktuiran način sadnje jedne zelene površine nije čest, pogotovo ne u Novom Sadu.
 
"Mi itekako imamo problem sa aerozagađenjem koje mora da se reši, očigledno na način koji do sada nije bio prisutan među mogućim rešenjima i mi ovim nudimo neko novo, uspešno i efikasno rešenje", ističe ona.
Dodaje da postoji niz istraživanja koja pokazuju benefite mini šuma u urbanim sredinama.
 
"Istraživanja pokazuju da ovakve zelene površine proizvode mnogostruko veću količinu kiseonika, značajnije vrše apsorpciju zagađujućih materija, a s obzirom na to da smo za lokaciju odabrali dvorište OŠ 'Dušan Radović' na Klisi, postojaće benefiti ne samo za đake, već i za lokalnu zajednicu u okolini škole", kaže ona.
 
Ono što je specifično za Mijavaki šume, objašnjava Ćuk, jeste da su one izuzetno male i prostiru se na oko 200, ili nešto više, kvadratnih metara.
 
"Pored guste sadnje, ono što je specifično i bitno jeste da se na toj površini sade vrste koje su specifične za to područje na kom treba da rastu, sa pažljivo odabranim drvenastim, žbunastim i zeljastim vrstama. Takođe, vodićemo računa da odaberemo i one koje će imati benefite po stanovništvo, odnosno one koje su lekovite, medonosne, aromatične ili na neki drugi način mogu koristiti lokalnoj zajednici. Ovo su šume koje brzo rastu zbog način gajenja i one se mnogo brže uspostavljaju, a benefiti se mogu videti već kroz dve ili tri godine", objašnjava sagovornica 021.rs.
 
Dodaje i da Mijavaki metoda često podrazumeva i podizanje sadnica iz semena, ali je moguće isti efekat imati i sa bržim rešenjima, odnosno kupovinom gotovih sadnica koje se moraju adaptirati prema stanišnim uslovima na kojima će živeti.
 
Ćuk kaže da su stručnjaci sa ovog fakulteta odredili baš dvorište ove osnovne škole na Klisi jer ima dovoljno veliku neuređenu zelenu površinu, koja bi bila najpogodnija za ovakvu mini šumu.
 
"Jedno istraživanje govori upravo o podignutoj urbanoj mini šumi u školskom dvorištu u Holandiji. Nakon sadnje su naučnici nastavili da prate zdravlje dece i frekvencije alergija koje se javljaju kod njih pre i nakon uspostavljanja ovakve jedne zelene površine u školskom dvorištu. Naravno, razlike su drastične", objasnila je Ćuk.
Stručnjaci Departmana za biologiju i ekologiju trenutno rade na analizi i merenju parametara staništa, kako bi se odabrale vrste koje bi bile posađene na ovoj površini. Takođe, ukoliko bi se pokazalo kao korisno, ovo rešenje bilo bi dobro i za dalje širenje projekta i postavljanje i drugih mini šuma širom Novog Sada.
 
"Da li će i kada biti realizovan ovaj projekat ostaje na nama da insistiramo i na gradu da nas podrži. Važno je imati kontinuiranu podršku za ovakve ideje koje su od opšteg dobra i one moraju imati kompletnu realizaciju jer ima značajne benefite za zajednicu i grad", objašnjava Mirjana Ćuk za 021.rs.
  • Voja

    18.01.2024 09:00
    Šuma
    Aerozagađenje se ne rešava mini šumama, već "mega" šumama koje se seku.Ne rešava se problem sa par stabala u gradu, već sa očevanjem Fruške Gore.Ovo je samo marketniški trik da se opere brutalna seča NP Fruška Gora.
  • Ivo

    18.01.2024 08:51
    https://ssup.fr/pariz-pocela-sadnja-prve-urbane-sume-u-srcu-grada/
  • Lulu

    18.01.2024 08:06
    Stara škola na klisanskom putu
    Mini suma je postojala u školi na Klisi i bila je predivna .Deca su imala divan prostor za igru, hlad ,sklonište od vrućina i voća .Onda je umro Tito pa je tadašnja direktorica škole došla na “ genijalnu “ ideju da se sva drva poseku i zasadi 88 tuja za Tita.Pola se posušilo pola preteklo.Dođoše devedesete i roditelji “sponzori-investitori” reše da presade tuje iza škole i zasade nova bolja , lepša drva ….Danas je škola pretvorena u vrtic sa mini igralištem za decu , nekolicinom drva i betonskim terenom koji postaje parking ..,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti