"Antifašistički front" danas kod spomenika "Porodica" odaje počast ubijenima u Novosadskoj raciji

Novosadski antifašisti u ponedeljak, 22. januara kod spomenika "Porodica" na Keju odaće počast ubijenima u Novosadskoj raciji.
"Antifašistički front" danas kod spomenika "Porodica" odaje počast ubijenima u Novosadskoj raciji
Foto: 021.rs
Kako je najavio Antifašistički front 23. oktobar, okupiće se na Keju žrtava racije kako bi minutom ćutanja odali počast žrtvama fašističke racije i položili venac na spomenik.
Inače, sad je već uobičajeno da antifašisti odaju počast žrtvama Racije dan pre predstavnika lokalne vlasti i crkve.
 
"I ove godine znamo da je važno da se zajedno, što masovnije okupimo, tako se podsetimo žrtava fašizma i pošaljemo jasnu poruku da to zlo koje je naše sugrađane tako surovo pobilo pre 82 godine nije neka neartikuisana, s neba pala, sila. To zlo ima ljudsko obličje nastalo dugogodišnjim brižljivim negovanjem mržnje i straha prema drugome i drugačijem, zasnovano na nepatvorenim lažima, zavaravanjima i medijskim manipulacijama, podsticano neznanjem, vođeno autoritarnom rukom pohlepnih moćnika.
Tom principu ljudskog delovanja moramo se suprotavljati uvek i svuda da bi bolja budućnost bila moguća. Naša oruđa u borbi za slobodu su solidarnost, znanje i razumevanje, hrabrost i odgovornost kao i ljubav. Smrt fašizmu, sloboda narodu!", poručuju antifašisti.
 
Okupljanje je u 19 časova.
 
Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942. godine u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke masovno ubijano lokalno stanovništvo, pretežno Srbi i Jevreji. Tokom tri dana u Novom Sadu je ubijeno preko 1.200 građana, uglavnom Jevreja, a među žrtvama je bilo i Srba, Roma i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.
 
Nakon rata odgovorni za ovaj zločin su uhvaćeni i nakon suđenja u Novom Sadu većina je osuđena na smrt. Ipak, neki niži oficiri žandarmerije i vojske uspeli su da se izvuku, poput Šandora Kepira koji je pre nekoliko godina posle višegodišnjeg pritiska izveden pred sud u Budimpešti, ali je oslobođen i umro je ubrzo nakon toga.
  • ex chapman

    22.01.2024 12:33
    Racija?
    ja bih opet apelovao na javnost, medije, istoricare i uopste ljude koji hoce malo da misle: nemojte to zvati racija. racija je ono kad policija upadne negde i pohapsti sve. ovo je bio cist genocid a nazvan je racija upravo od fasista koji su ga sproveli jer je navodni povod bio obracun sa "banditima" (citaj pokretom otpora). prava istina je da skoro svi ubijeni nikakve veze sa pokretom otpora nisu imali, cak u njihovom ataru nije bilo partizana. radilo se prosto o izivaljavanju fasista nad neduznim stanovnistvom. o tome je najbolje jos istog tog januara govorio Bajcsy-Zsilinszky u madjarskom parlamentu (slava mu)
    stvaran broj zrtava "racije" je oko 12.000. ali i pre toga i posle toga pobijeno jos mnogo vise ljudi. pri samom zauzimanju Backe fasisti su ubili oko 8.000. manji ili veci pogromi tokom cele okupacije. pa onda logori, pa proterivanja, narocito u NDH gde su skoro svi proterani zavrsili u ustaskim logorima. o drugim nasiljima i pljackanju da ne govorimo. tacan broj zrtava ni do danas nije sistematski utvrdjen.
    fasisti su pobili i jedan broj madjara, uglavnom protivnika fasizma, ali je bilo i slucajeva da je prosto nekom zapala za oko necija imovina, i - hop, ni kriv ni duzan covek postao komunista, imovina konfiskovana, on ubijen a porodica ostavljena na ulici
    dakle molim vas - masovno ubijanje civila i dece nije racija nego genocid. znam da nece biti lako ispraviti decenijsku gresku, posebno u istoriografiji, ali krajnje je vreme da pocnemo
  • sojer

    22.01.2024 10:22
    Da li smo ?
    Za "Zebru" : Zar nismo svi antifašisti ? Naravno da nismo. Ko je nametnuo narativ ? Ko je odlučio da je bitan, čak najvažniji element nacionalnog - religijska pripadnost ?
  • Nada

    22.01.2024 08:58
    Koji antifašisti?
    Jesu li to oni što sami sebe proglasiše za antifašiste pa onda arbitriraju ko je " pravi" a ko "lažni " antifašista?Jesu li to ti ili neki drugi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti