Završna manifestacija projekta "Energija je svuda oko nas"

Završna manifestacija projekta "Energija je svuda oko nas 2023.", objava rezultata i dodela nagrada ove godine održana je 24. januara 2024. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment.
Ovogodišnji dobitnici prve nagrade u okviru projekta "Energija je svuda oko nas" su OŠ "Jovan Sterija Popović" iz Velike Grede i Ekonomsko-trgovinskka škola iz Kule.
 
"Energija je svuda oko nas" je projekat koji je po petnaesti put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2023. godine. 
Pod pokroviteljstvom je Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu - FIMEK, a organizator i realizator projekta je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.
 
Prisutnim mentorima, učenicima i roditeljima obratili su se prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija, Sonja Ćato, šef odseka za obrazovanje u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i autor projekta. 
Ukupno je dodeljeno 77 nagrada učenicima i njihovim mentorima, a sa ciljem da se motivišu i da nastave da se bave ovako važnim temama, da se edukuju i šire svest o značaju održivog korišćenja energija.
 
 
Prof. dr Dragan Soleša je naglasio da Univerzitet Privredna akademija i FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoji da pruži podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici i edukaciji mladih o najvažnijim temama današnjice, pri čemu je istakao važnost obrazovanja kada je u pitanju ekološka svest. 
 
"Mi smo tu da ukažemo mladima da nisu zaboravljeni, da ih motivišemo da nastave dalje da uče, jer jedino je u obrazovanju spas od ovog ugroženog okruženja, ne samo prirodnim katastrofama, već i drugim vrstama katastrofa koje prete našem društvu. Na FIMEK-u zato imamo novi studijski program koji je usko vezan sa ovom problematikom. Zove se Ekološko inženjerstvo i zvanje koje se stiče nakon studija je diplomirani inženjer zaštite životne sredine. Na ovaj način mi vršimo transfer znanja u realan sektor, jer obrazujemo i motivišemo mlade da idu dalje, da studiraju i da ulažu u sebe i svoj razvoj", istakao je rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša.
 
  
 
Sonja Ćato, šef odseka za obrazovanje u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice istakla je da 2009. godine kada je započet ovaj projekat, tema energije i ekologije za Srbiju bila apstraktna. 
 
"Sada je situacija znatno drugačija. Razvija se svest o važnosti očuvane životne sredine i sačuvane energije. Verujem da smo realizacijom ovog projekta iz godine u godinu dali bar mali doprinos tome", navela je Sonja Ćato.
Prof. dr Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene.
 
S obzirom na to da su rezultati projekta prevazišli očekivanja, prof. dr Slobodan Popov se zahvalio Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice "koji nas sve ove godine podržavaju, kao i mentorima koji su neumorni i koji su angažovali veliki broj dece da nam pošalju svoje radove".
 
"Ne možemo da nagradimo sve, ali mi cenimo njihov rad i vreme provedeno razmišljajući o energiji i očuvanju životne sredine", zaključio je on.

Teme

FIMEK

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti