Sklonjen labud sa auto-puta kod Novog Sada: Ova vrsta pod zaštitom

Labud koji je jutros uočen na auto-putu za Beograd, kod izlaza iz Novog Sada, uspešno je sklonjen, navode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Sklonjen labud sa auto-puta kod Novog Sada: Ova vrsta pod zaštitom
Foto: Pixabay (ilustracija)
Tim za zbrinjavanje divljih životinja ovog zavoda je jutros, po prijemu informacije da se u srednjoj kolovoznoj traci na auto-putu nalazi veliki labud, intervenisao i uklonio pticu sa puta.
 
Kako navode, reč je o vrsti velike ptice, labud grbac (Cygnus olor), koja u Srbiji ima status zaštićene ptice.
Njegova dužina tela sa vratom dostiže oko 160 centimetara, težina odrasle jedinke iznosi između 10 i 12 kilograma, a raspon krila je oko 200 - 240 cm. 
 
"Iz prethodno navedenog može se zaključiti da ptica sa ovakvim morfološkim karakteristikama može izazvati veoma ozbiljnu nezgodu u slučaju da se na nju naleti putničkim vozilom, gde verovatno ni sama ne bi preživela", navode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Dodaju da je preporuka da u ovakvim situacijama treba biti obazriv u saobraćaju, te usporiti vozilo i lagano zaobići životinju koja se nalazi na auto-putu. 
 
"Nikako ne treba pokušavati da je samostalno izmestite ili oterate sa auto-puta jer je to vrlo nebezbedno, već o uočenoj situaciji obavestiti saobraćajnu policiju ili nadležni zavod", ističu oni.
  • Pogodi ko je

    29.01.2024 13:45
    Da li su pod zastitom oni sto se gnezde na Sodrosu? Ah da, ti nisu.
  • Slucaj

    29.01.2024 13:29
    Lepo. Da li bi policija reagovala kada bismo prijavili silne izbacene pse na auto-put? Ne ocekujem, pa gledam da ih sama sklonim kad mogu. Opstini Indjija sam prijavila da na auto-putu ima toliko pasa da mora biti da ih izbacuje njihovo JKP. Odgovorili su da nisam u pravu ali od tada ih ima manje (puj puj, da ne ureknem).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti